- 2 db öklömnyi zeller
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1-3 diónyi margarin
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
- 4-5 dl húslé (lehet húsleveskockából is!)
- só
- fehérbors
Megmossuk a zellereket, megpucoljuk, majd karikára vágjuk. A vöröshagymát úgyszintén. A margarinon pici sóval mindkettőt megpároljuk. Ha kell, kevés vizet is önthetünk alá. A tejfölt a liszttel csomómentesen elkeverjük. (Az én drága férjem egy kis főzőtejszínt is tett hozzá!) A puhára párolt zellert behabarjuk, majd 4-5 dl alaplével vagy húslevessel felöntjük. Az egészet beleöntjük a turmixgépbe, jó alaposan krémessé varázsoljuk. Mehet az egész vissza a lábasba, ha kell még sózzuk, borsozzuk. Forrón pirított zsemlekockával vagy az osztrák vulkánós sonkacsipsszel megszórjuk! Holt fáradtan értem haza a minap egy vasárnap este. Ezt kaptam ajándékba, és nem győztem betelni vele! Isteni!
Sokan csak leveszöldségként néznek a zellerre fűszeres íze miatt, pedig igazán fincsi. Picit megfőzve, kevés olajon megfuttatva még a fogyókúrázók is jól használhatják. Ez nem annyira fogyókúrás recept a panír miatt, de a zeller ásványolaj-tartalma csak jót tehet!