Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Zöld gyöngysor a tavasz nyakán

Kétségtelenül a tavasz és a kora nyár szupersztárja a zöldborsó, május végétől élvezhetjük az édes szemeket, és szezonjában együnk belőle annyit, amennyit csak lehetséges, hiszen egy teljes évet kell várnunk az újabb randevúra.

Kép: pixabay.com

A zöldborsó azok közé a zöldségek közé tartozik, amiket nem lehet egész évben kapni a piacon, és ez tulajdonképpen így van jól. Abszolút szezonális zöldség, ezért abban a néhány hétben kell kiélveznünk maradéktalanul, amíg a piacon kapható. Forró, korai nyarak lerövidíthetik ezt az időszakot, ősszel pedig jelentősen kevesebb terem, mint tavasszal, ne késlekedjünk tehát, borsóra fel!

A borsóra is igaz, mint sok más társára, hogy nyersen a legegészségesebb, de persze főzve is nagyon tápláló. A borsó vitamintartalma magas, jelen van benne az ábécé első fele, azaz az A-, B-, C- és E-vitamin.  Ásványi anyagokból felvonultatja a vasat, káliumot, foszfort, kálciumot, magnéziumot, cinket és mangánt. Különösen jeleskedik magnézium tartalom terén, ami segíti a kálcium felszívódását, ez pedig a csontok egészsége szempontjából fontos. Ha mindezeket nem vesszük figyelembe, akkor se kell senkit különösebben biztatni arra, hogy a kifejtett, zsenge zöldborsóból marékszám lapátolja a szájába a szemeket, érdemes erre a vásárláskor is odafigyelni. Apropó, vásárlás! Tudnunk kell, hogy a borsó cukortartalma nagyon rövid idő alatt képes keményítővé válni, hosszú tárolásnál ez elkerülhetetlen. Viszont a keményítő tartalom jelentősen rontja az élvezeti értéket, magyarán az a borsó már fabatkát sem ér. Úgyhogy azok a szerencsések, akiknek a kertjében megterem a borsó, könnyű helyzetben vannak, hiszen akkor szedik a borsót, amikor meg is tudják főzni. Akik piacon kénytelenek megvásárolni, nos, ők is próbálják meg még aznap tányérba varázsolni a borsót. Sajnálatos módon ez a keményítősdi a főzéskor is jelen van, ezért ne főzzük sokáig a zöld szemeket, mert van az a pont, ahonnan már nincs visszaút, borsónk kemény lesz, és soha többé nem is puhul meg. Azt talán mondani sem kell, hogy a harsogóan zöld hüvelyeket vásároljuk meg, ha belemarkolunk a borsóhalomba, hallanunk kell azt a jellegzetes recsegő hangot, amit a friss hüvelyek adnak ki. Ha hiába fülelünk, keressünk másik árust, másik halmot. Bíztatnék mindenkit arra, hogy kérjen kóstolót az árustól, aki azt megtagadja, nem véletlenül teszi...

Használjuk változatosan

Leves, főzelék, köret, saláta, pite töltelék egyaránt készíthető borsóból, gondoljunk csak a jó öreg rizi-bizire, a derék francia salátára. Újításként próbáljuk ki az angolok szeretett zöldborsópüréjét, hátha új kedvencet köszönthetünk étrendünkben. Általában úgy készítik, hogy a borsót egy-két szem újkrumplival, zöldfűszerekkel együtt főznek meg, majd a leszűrt finomságokat pürésítik. Ez nemcsak köretnek jó, de akár kenyérre is kenhetjük az így előállított harsogó zöld krémet.

A borsó fontos alkotóeleme például a pásztorpitének is, süthetünk belőle frittatát, vagy használjuk az indiaiak híres samosájába töltelékként. Mivel a borsó és a petrezselyem házassága az égben köttetett, hacsak nincs nyomós ellene szóló okunk, használjuk gazdagon a petrezselymet a borsós ételek ízesítésére.

Hasznos tipp még: ha főzeléket, levest főzünk a borsóból, néhány alaposan megmosott hüvelyt is dobjunk a fővő ételbe, ez erősíteni fogja a friss borsó jellegzetesen édes ízét. Tálalás előtt távolítsuk el a héjakat.

Tedd el télire!

Bár elég macerás, tartósíthatjuk saját konyhánkban is a tavaszi zsenge zöldborsót. Persze egyszerűbb kivenni egy-egy csomagot a bolti hűtőpultokból, jó játék az otthoni pepecselés is vele, ha van rá időnk. A kifejtett zöldborsót forrásban lévő, enyhén sós vízben főzzük 3-4 percig, majd tegyük jeges vízbe, megállítva ezzel a további fővési folyamatot. Terítsük a borsót konyharuhára vagy papírtörlőre, szárítsuk meg, zacskózzuk be, és már mehet is a fagyasztóba. Legyünk előrelátóak, tegyünk mellé alufóliában összevágott petrezselymet is.

Spenótos, zöldborsós tagliatelle
Harsogóan zöld, tele van ízekkel, ráadásul szűk fél óra alatt el is készül? Igen, van ilyen… Használd hozzá a kedvenc tésztádat. Ha az éppen nem a tagliatelle, hanem a fussili vagy a spagetti, akkor azt.

 


A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai

A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai 

Az ép testben ép lélek mondás talán sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.
Így készíthető olajos macerátum házilag

Így készíthető olajos macerátum házilag 

Az olajos macerátumok készítése régre nyúlik vissza, hiszen a természet gyógyító erejét már évezredekkel korábban elhoztuk az otthonunkba.
Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra

Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra 

A női és férfi szervezet egészsége sokszor más jellegű figyelmet kíván. Bár a hétköznapi rohanásban hajlamosak vagyunk a kellemetlen tüneteket elbagatellizálni, a korai odafigyelés gyakran meghálálja magát. 
A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez!

A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez! 

Bevallom, amikor először hallottam a gyaloglópadról, kicsit szkeptikus voltam.
6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez

6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez 

Nőként sokat kombinálunk, ami időnként bosszantó, de néha nem is rossz szokás. Kiváltképp akkor, ha olyan szituáció előtt állunk, mint egy lakásból való költözés az új családi házba.
Hogyan őrizd meg bőröd frissességét a nyári hónapokban?

Hogyan őrizd meg bőröd frissességét a nyári hónapokban? 

Amikor a meleg napokon pihenni indulunk, mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, és ebben a bőrünk ápolása különösen fontos szerepet kap.
Viszkok Fruzsi tippje: tartós szőrtelenítés otthon is

Viszkok Fruzsi tippje: tartós szőrtelenítés otthon is 

Az otthoni tartós szőrtelenítés egyre népszerűbb megoldás azok körében, akik szeretnének hosszú távon megszabadulni a nem kívánt szőrszálaktól anélkül, hogy időt és pénzt áldoznának drága szalonkezelésekre.
Hogyan rendezd be a hálószobád, hogy valódi pihenőszigetté váljon?

Hogyan rendezd be a hálószobád, hogy valódi pihenőszigetté váljon? 

A hálószoba sokkal több, mint egy hely, ahová aludni járunk. Ez az otthon legintimebb tere, ahol kikapcsolódunk, megpihenünk, és új energiával töltődünk fel. Éppen ezért fontos, hogy a berendezése ne csak ízléses, hanem funkcionális és kényelmes is legyen. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, hogy a hálószobád ne csak szép, hanem élhető és nyugodt tér is legyen.
Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szobakennelhez?

Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szobakennelhez? 

A szobakennel sok gazdi fejében még mindig a „bezárás” fogalmával él együtt, pedig valójában épp az ellenkezője: egy jól bevezetett kennel nyugalmat, stabilitást és biztonságot ad a kutyádnak.
Így lesz stresszmentes az ételrendelés

Így lesz stresszmentes az ételrendelés 

Nőként nem mindig könnyű helytállni a mindennapokban, hiszen a munkahely mellett többnyire rájuk hárul a háztartás vezetése, a főzés és a gyereknevelés is.