Életforma.hu

GASZTRO

Melengető krémlevesek a téli hónapokra

A téli hidegben jólesik felmelegíteni átfagyott testünket egy ízletes, krémes levessel. A zöldségek zamatos illata, a gőzölgő leves csodás színe ráadásul a lelkünket is felforrósítja, miközben az ételben lévő értékes tápanyagok az egészségünket támogatják. Gergye-Ambrus Krisztina, az Amway™ iCook szakértője megmutatja, hogyan lesz ebben segítségünkre az iCook™ Rozsdamentes energiatakarékos edénykészlete, valamint Tapadásmentes serpenyői, melyek használatával kevesebb zsiradékkal, ízletesebb és táplálóbb ételeket készíthetünk.

Szereted a krémlevesek ízét? Jó hír, hogy télen sem kell lemondanod róla, csak kicsit másként kell elkészíteni (akár fagyasztott termékekből, akár szezonális zöldségekből) a leveseket. Jöjjön három krémleves recept, amivel felmelegítheted magad a hideg időben!

A zöldborsó krémleves sokak kedvence (Foto: Pexels.com)

Mentás zöldborsókrémleves pirított kenyérkockákkal

Hozzávalók:

  • 30 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 20 g mentalevél
  • 10 dkg spenótlevél
  • 1 vöröshagyma
  • 3-4

    gerezd fokhagyma

  • 3 dl húsleves alaplé
  • 10 dkg főzőtejszín
  • 4 szelet kenyér
  • 3 ek olívaolaj,
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek balzsamecet
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítése:

Önts egy kis olívaolajat a rozsdamentes edénybe, és állítsd közepes hőfokúra a főzőlapot. Tedd bele az apróra vágott vöröshagymát, és dinszteld puhára. Add hozzá a fagyasztott

zöldborsót, spenótot, mentát, önts egy kis vizet hozzá. Szorosan zárd le az edényt a fedővel, hogy a VITALOK folyamat érvényesülni tudjon. Vedd a legalacsonyabb fokozatra a

főzőlapot, majd hagyd rajta az ételt 10 percig, és ne emeld fel a fedőt ez idő alatt. Amíg a zöldségek főnek, vágd a kenyér belsejét 2 cm vastag csíkokra, majd közepes hőfokon pirítsd meg a tapadásmentes serpenyőben. Keverd össze az olívaolajat, az apróra vágott fokhagymát, citromlevet, balzsamecetet, sót és borsot. Öntsd rá ezt a keveréket a kenyérkockákra, és főzd, amíg a lé el nem párolog.

Miután a zöldségek 10 percig főttek, vedd le a fedőt, öntsd hozzá az alaplevet és a tejszínt. Botmixerrel keverd sima és krémes állagúra. A levest a pirított kenyérkockákkal tálald.

Sütőtökös, édesburgonya krémleves kókusztejjel

Hozzávalók:

  • 25 dkg sütőtök
  • 10 dkg sárgarépa
  • 7 dkg édesburgonya
  • 5 dkg hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 220 ml kókusztej vagy zsírszegény tejföl
  • 1 csipet curry
  • 1 csipet kurkuma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1,5 dkg tökmag
  • 1,5 dkg friss koriander vagy petrezselyem
  • friss gyömbérkarikák

Elkészítése:

Aprítsd fel, és tedd a rozsdamentes edénybe a zöldségeket. Önts rá annyi vizet, hogy éppen ellepje őket, adj hozzá egy kis sót, majd főzd puhára az iCook™ edény VITALOK

funkciójával. Amikor a zöldségek megpuhultak, öntsd hozzá a kókusztejet. Forrald fel újra, add hozzá a curryt és kurkumát, majd egy kis borsot. Turmixold össze a keveréket, adj hozzá még vizet, ha folyékonyabb levest szeretnél. Tálalás előtt szórd meg tökmaggal és korianderlevéllel vagy petrezselyemmel, és add hozzá a gyömbérkarikákat.

Melengető sütőtökkrémleves (Foto: Pexels.com)

Gyömbéres céklaleves aszalt fügével és mogyoróval

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 dkg gyömbér
  • 30 dkg cékla
  • 1/2 db alma
  • 1 db kisebb narancs leve,
  • 2dkg mogyoró
  • 2 db aszalt füge
  • 8 dkg parmezán sajt
  • 10 dkg szójaital
  • 5 ml olívaolaj
  • 3 dl főtt zöldséglé,
  • 1 szál friss petrezselyem
  • ízlés szerint barna cukor, só és bors ízlés szerint,
  • 1 db babérlevél

Elkészítése:

Melegítsd fel az olajat közepes lángon egy iCook™ rozsdamentes edényben, add hozzá az apróra vágott hagymát, és gyömbért, majd dinszteld 1-2 percig. Add hozzá a feldarabolt céklát és almát, párold lassú tűzön további 2 -3 percig. Öntsd fel a zöldséglével, add hozzá a sót, borsot, cukrot, babérlevelet. Fedd le, és főzd lassú tűzön kb. 20 percig, hogy a VITALOK folyamat érvényesülni tudjon. Eközben készítsd el a díszítést! Vágd fel nagyjából a mogyorót, és egy kis iCook™ serpenyőben pirítsd meg, amíg az illata fel nem szabadul. Vágd apróra a fügét, petrezselymet. Reszeld le a parmezán sajtot, keverd össze a petrezselyemmel, fügével és mogyoróval. Vedd ki a babérlevelet az edényből, öntsd az ételhez a szójaitalt, majd pépesítsd a levest addig, amíg krémes állagú nem lesz. Végül öntsd bele a kifacsart narancs levét. Merd a levest egy-egy tálba, és díszítsd a mogyorós-fügés keverékkel.

Kipróbálnál több krémleves receptet? Akkor ide kattints!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.