Életforma.hu

GASZTRO

Fokhagymakrémleves sajtos lángossal

A fokhagymakrémleves tipikusan őszi-téli étel, ami logikus, hiszen leginkább ilyenkor van szükségünk a fokhagyma gyógyító erejére - a jó íze mellett persze.

Kép: receptguru-cafeblog.hu

Hozzávalók a leveshez  4 főre

1 fej fokhagyma

1 liter zöldség alaplé (vagy leveskocka alappal helyettesíthető)

2 dl tejszín

1 evőkanál zabliszt

só, bors ízlés szerint

Hozzávalók a lángoshoz:

125 g finomliszt

125 g zabliszt (vagy más teljes kiőrlésű liszt)

125 g friss élesztő

2 dl langyos víz

1/4 dl olaj (kb. 3-4 evőkanál)

1 teáskanál só

1 ek. búzasikér

olaj a sütéshez

a lángos tetejére

100 g sajt

2 dl tejöl

1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A lángoshoz az élesztőt belemorzsolom a meleg, de nem forró vízbe, majd a többi alapanyaghoz keverem és tésztát dagasztok vele. Én géppel kevertem, mert nem volt kedvem össze-vissza kenni magam. Fóliába csomagolva kelesztem egy órán keresztül, kétszeresére kell dagadnia, majd újra átkeverem.

A leveshez a fokhagymát gerezdekre szedem, majd a felét 160 fokon kb. 20 perc alatt megsütöm. Ez azért kell, mert így puha lesz, fokhagyma ízt ad a levesnek, de kevésbé lesz intenzív. A fokhagyma másik felét áttöröm és olajon megfuttatom, majd hozzáadom az alaplevet, a sült fokhagymát összetörve és összefőzöm. Sózom, borsozom, majd egy kevés liszttel besűrítem. Hozzáöntöm a tejszínt és összeforralom. Egy kis turmixolással rá lehet segíteni, hogy teljesen homogén legyen.

A lángoshoz felteszem melegíteni az olajat, bő olajban sütésről van sző, így kis lábos esetén fél liter, nagyobb esetén 1 liter olajra van szükség.

Olajos kézzel nagyobb szilva méretű gombócot formázok, kézzel ellapítom, majd mehet a forró olajba. Egy kisebb lábosban sütöm, így egyszerre mindig csak egy lángos sül benne. Fontos, hogy az olajnak sisteregnie kell, amikor belerakod, de ne legyen túl forró, akkor nagy tésztahólyagok lesznek. Közepes, vagy annál kicsit magasabb lángon való sütés a javasolt.

Tehát kézzel a levegőben formázom, nem deszkán való nyújtásról van szó. Azért fontos az olajozás, mert így a tészta nem ragad a kezedhez.

A sajtot lereszelem, a fokhagymát a tejfölbe nyomom, majd az asztalnál mindenki elkészítheti magának a saját összeállítását. Kata többi receptje itt.

Erdélyi fokhagymaleves
Mutatunk egy másik fokhagymaleves változatot, ami kissé savanykás, könnyed kapros ízvilágot képvisel. Érdemes mindkettőt kipróbálni, télen gyakran elkészíthetjük mindkét receptet akár.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.