Életforma.hu


Fűszeres, forró almaital

Fűszeres, forró almaital 

Hideg időben, karácsonyra készülődve imádom a fűszeres, gyömbéres sütiket és italokat. Ilyenkor a kávémat, vagy például egy gyümölcslevet is téliesítek. Ez az ital egyébként a legjobb módja az almás pite készítésekor keletkező frissen kinyomkodott almalé felhasználásának, nem mintha gond lenne frissen meginni, mindig kétszeres túljelentkezés van rá.
Fűszeres kekszgolyók sütés nélkül

Fűszeres kekszgolyók sütés nélkül 

Minden ötlet, recept nagyon jól jön ünnep táján mindenkinek, aki szeret a konyhában sürgölődni, de azoknak különösen nagy szükségük van bevált receptekre, akik egészséges életmódot folytatva odafigyelnek az étkezésükre. Most egy sütés nélküli édességet mutatunk. Na ná, hogy hóemberes!
Forró csokoládé

Forró csokoládé 

Víz és csokoládé, ez a kulcs a téli élvezetekhez. Egy forró csoki mindig jó kedvre derít, megvígasztal, energiával tölt fel, na és persze fel is melegít. Miért tagadnád meg magadtól?
Szilvalekváros karácsonyi linzer

Szilvalekváros karácsonyi linzer 

Teljes kiőrlésű liszttel, eritrittel is lehet isteni linzert készíteni, bizonyíték erre ez a recept, amiből már-már büntetlenül falatozhatunk az ünnepek alatt. Bár azért ha az ember megtalálja a mértéket, az sosem árthat.
Narancsos zabkeksz

Narancsos zabkeksz 

Ha szeretnél cukor nélküli életet élni, és használod a lassan felszívódó szénhidrátokat az étrendedben, ez a keksz igazi Jolly Jokerré válhat a repertoárodban.
Sütőtökös mascarpone krém

Sütőtökös mascarpone krém 

Ha sikerül konyhakész sütőtököt vásárolnunk (akár konzervben pürét, akár előre főzöttet üvegben), akkor 15 perc alatt varázsolhatunk desszertet az asztalra.
Habos túrós süti hétvégére

Habos túrós süti hétvégére 

Azok a legjobb sütik, amiket otthon, a nagymamánktól, anyukánktól tanultunk. Ez is egy ilyen recept, biztos ezer és ezer családban ismerik és szeretik. Ha te még nem találkoztál vele, itt az ideje kipróbálnod!
Sütőtökös kalács Halloweenre

Sütőtökös kalács Halloweenre 

Itt az ősz, ami nem is olyan rossz dolog, ha közben sütőtökös-fűszeres finomságokatkészítünk, és nálam bizony már itt van a sütőtök szezon, amit mi sem bizonyít jobban, mint a mostani recept. 
Andalúz rizottó

Andalúz rizottó 

A rizottó az olasz és a spanyol konyha egy meghatározó egytál étele, alapvetően régebben a szegények eledele volt, és olyan ízesítés került bele, ami éppen volt háznál. Lehet tengeri herkentyűs, ezt paellának hívják, vagy például húsos, vagy zöldséges. Ez most egy húsos, fűszeres változat.
Sütőtökös torta

Sütőtökös torta 

Bizony, sütőtökből tortát is lehet készíteni, méghozzá nem is akármilyet! Aki szereti a sütőtököt, imádni fogja, aki nem, az legalább egyszer próbálja ki, még az is előfordulhat, hogy beleszeret a tökbe.

Panna cotta kajszilekvárral 

Hála az égnek léteznek olyan desszertek, amelyek néhány perc alatt összeállíthatók, így akár egy hétköznap este is varázsolhatunk édességet a család asztalára.

Fokhagymakrémleves sajtos lángossal 

A fokhagymakrémleves tipikusan őszi-téli étel, ami logikus, hiszen leginkább ilyenkor van szükségünk a fokhagyma gyógyító erejére - a jó íze mellett persze.

Sajttorta narancs eszenciával 

Egy jótékonysági sütiárverés egyik sztárja volt ez a könnyű, aromás sajttorta, amiben egészséges alapanyagok adnak egymásnak randevút. A narancsos öntetet nem érdemes elhagyni mellőle.

Dijoni húsgolyók 

Hétköznap vacsorára sokszor nincs ötletünk, hogy mit együnk. Ősszel ráadásul a hideg idő közeledtével előtérbe kerülnek a meleg vacsorák is. A mustáros hústekercs inspirálta a most következő receptet, ami amúgy egy családi kedvenc nálunk. Ez egy fehérboros és hagymás öntet, amiben ezen kívül mustár és bors van, meg persze tejföl.

Szicíliai lecsó mozzarellával 

A lecsó nemzetközi étel. A világ szinte minden táján készítik, persze az összetevők némileg változnak, és másképpen is hívják a különböző nemzetek a saját változataikat, de a gyökerek azonosak. Szicíliában valahogy így készül a lecsó.

Sajttorta sós karamellás mandulával 

Karamellt készíteni csak látszólag egyszerű, számos apró trükkje van, amit érdemes ismerni a siker érdekében. A túrós, sajtkrémes töltelék azonban önmagában is elég lenne a csodához.

Nagymamám paradicsom levese 

Volt két zománcozott kis tálka, még Anyué és az egyik testvéréjé volt, amikor Ők voltak gyerekek. Innentől nyilván, hogy mindig mindent ebből akartunk enni, de valahogy a paradicsomlevesre emlékszem a leginkább.

Csokikrémes tartlett 

Most egy mini linzertortácskához jött meg a kedvem, fincsi, belga csokiból készített ganache krémmel töltve. A ganache egy puha csokikrém, az eredetéről annyit, hogy egy cukrászbaki eredménye, mint sok más szuper találmányé.

Töltött paradicsom 

Ismerős az a helyzet, amikor a szuper fincsi fogásból maradt, de másnap már senki nem kívánja?  Ott a kérdés, mi legyen a maradékkal? Ilyenkor jöhetnek a remek étel újrahasznosítási ötletek. Én szabályszerűen örülök neki, amikor ilyen feladat vár rám, hiszen ilyenkor bedobhatom a kreativitásom, ezt azt összedobálok és egy új étel születik belőle.

Citromtorta franciásan 

Aki szereti a savanyú és édes párosából kialakuló ízélményt, aki kedveli a citromos, savanykás ízeket, annak igazi szerelem lesz a francia citrom tortácska. Elkészíteni sem túl bonyolult, érdemes nekivágni!

Francia bableves 

Kihasználva a hűvösebb időt készítettem egy kis levest. Nem különösebben szeretem a babételeket, de időnként, ilyen különleges stílusban nagyon tudok rajongani érte. A csúcs extra még benne a kecskesajtból készített pestó.

Kata féle katalán paella 

Miután Barcelonából haza jöttünk, még égett bennem a paella láz, így nem törődve az itthoni hőséggel természetesen nekiláttam az itthoni elkészítésnek. Azt érdemes tudni, hogy a paella mindenképpen tengerből jövő finomságokkal kell, hogy készüljön.

Citromos halkrém vacsorára 

Hihetetlenül gyorsan elkészíthető ez az előételnek is megfelelő finomság, ami visszaidézi a nyaralások hangulatát, egy gyors halkrém, melyhez biztosan nektek is van otthon minden. Azon túl, hogy örömmel eszünk ilyen finomságokat, egészséges finomságról van szó.

Vaníliakrémes kosárka 

Ez a recept is olyan szénhidrátok felhasználásával készült, amelyek egyenletesen emelik a vércukrot, lassú felszívódásúak. A vaníliakrém kókusztej alapú, a gyümölcs pedig bármilyen éppen kapható idénygyümölcs lehet.

Citromkrémes muffin 

A citromkrémmel (lemond curddel) megbolondított muffin isteni! Édes is, savanykás is, az ember elájul a gyönyörűségtől, amikor kóstolja.

Fokhagymás, fehérboros fekete kagyló tagliatellével 

A tengeri herkentyűk közül a kagylókat szeretem a legjobban, abból is a feketét, egy egyszerű fokhagymás-vajas tésztával könnyen a kedvemre lehet tenni. 

Kókusztejes sárgadinnye-krémleves 

Hétvégén a családi ebéd nálunk volt, azt találtam ki, milyen jó lenne egy főzés mentes menü. A leves az is lett, a menü többi részénél feladtam ezt az elképzelést, majd legközelebb. Szóval a leves egy 15 perc alatt elkészíthető finomság. Csak a gyümölcs, kókusztej és némi ízesítés.

Linzerkarika glutén-, tej- és cukormentesen 

Ha kénytelenek vagyunk bizonyos ételeket, alapanyagokat megvonni magunktól, az bár nem öröm, de nem is sorscsapás. Kata receptjei mindig kínálnak valami jó kis alternatívát, hogy mentesség ellenére finomakat ehessünk.

Házi készítésű tagliatelle gombás, borsós mártással 

Olaszországban a házi tészták készítésének tudománya generációról generációra öröklődik. A tésztát az asszonyok, lányok együtt készítik akár a ház előtt, vagy az udvaron ülnek össze.

Sárgabarack-krémleves 

Számtalan formában készíthetünk gyümölcslevest, szerencsére szinte minden gyümölcs jól bírja, hogy leves legyen belőle. A barack sem áll ellen, úgyhogy próbáljuk ki bátran!

Hideg meggyleves 

Nyári hőségben egyszerűen nincs jobb, mint egy hideg gyümölcsleves. A jó gyümölcsleves bár tartalmas, mégsem vastag és nehéz a sűrítéstől, a gyümölcs megtartja szép élénk színét, a habarás nem csomós benne - és jó hideg!

Hideg sült paradicsom leves 

Melegben üdítően hat egy kellemes, hideg krémleves. Nekem az egyik kedvencem a paradicsomleves, ezért ennek elkészítettem most a nyári verzióját is.

Diós, kajszis ricotta golyó 

A ricotta az olasz konyha egyik alapvető alapanyaga, a sajtgyártás mellékterméke. A ricotta alapja ugyanis a sajt készítése során felmelegített tejből visszamaradt savó, amelyet újra felhevítenek, amit ebből leszűrnek, az maga a ricotta.

Panna cotta kókusztejszínből 

 A kókusztejszín magas telített zsírsavtartalmú termék, zsírsav tartalmának jelentős része laurinsav, ezáltal erősíti az immunrendszert, gombaellenes hatású, rendszeres fogyasztása esetén javítja a glükóztoleranciát és az inzulinérzékenységet, így a 2-es típusú diabéteszben, inzulinrezisztenciában szenvedőknek is érdemes fogyasztani.

Csoki mousse glutén- és laktózmentesen 

Mit tehet egy jó barát, ha glutén- és laktózérzékeny barátnőjét várja vendégségbe? Alapos tervezésbe, majd kivitelezésbe fog, és egy csodás csokoládés habot tálal a vendégnek.

Tiberio almatortája 

Az alma és a kandírozott gyümölcsök remek harmóniát alkotnak. Ki lehet próbálni fenyőmaggal vagy mandulával is, az biztosan isteni.

Egészséges churros 

Imádom a spanyolok fánkját, a churrost, de mióta oda kell figyelnem a szénhidrát fogyasztásomra, szomorúan búcsút vettem - ettől is. Kata most megmutatja, hogyan cseréljük okos szénhidrátokra az egészségtelen fehér lisztet.

Fűszeres trüffel tortácska 

Csokifüggőknek tuti, hogy a legjobb választás, ettől biztosan helyreáll a jókedved és a csoki szinted. Készítsd el most, ne várj a kánikula beköszöntéig vele!

Sajtbonbon 

Ennek a meglepetésnek Anyák napján a gourmet anyukák fognak a legjobban örülni, hiszen egy sajtgolyóról van szó, amit a mérete és az ínyencsége miatt bonbonnak hívok. Az elkészítése viszont hihetetlen egyszerű, nem lehet elrontani. Mivel sajtból van azért nem érleld túl sokáig, egy két napot kibír a hűtőben.

Almás túrótorta 

A túróból és az almából egyenként is finom sütemények kerekednek, de most meglátjátok, mi sül ki abból, ha összeházasítjuk e két finomságot.

Mákos túrógombóc 

Készíthetjük hagyományos búzadarából is természetesen, de aki szívesen lecserélné azt valami "okosabb" szénhidrátra, használjon teljes kiőrlésű tönköly darát.

Francia almás hajtott pite 

Elterjedése és népszerűsége részben egyszerű és gyors tésztájának köszönhető, amire dobálunk tölteléknek ezt azt, kisütjük és már kész is.

Őrségi édesburgonyás vargányaleves 

Az édesburgonyáról tudjuk, hogy sok jótékony hatása van, össz szénhidráttartalma ugyan magasabb, mint a hagyományos burgonyának, de azok jobb szénhidrátok, mert lassabban szívódnak fel, egyenletesebben emelik a vércukrot.

Csoki felfújt 

Felfújtat sokan nem mernek készíteni, mert félnek tőle, nehéznek gondolják az elkészítést, pedig nem az. Gondos előkészület, megfelelő sütési hőmérséklet kell hozzá, valamint az, hogy amint kivettük a sütőből, azonnal tálaljuk, mert a felfújt senkire sem vár.

Sült hagymás édesburgonya muffin 

Édesburgonya imádóknak és egészségesen étkezőknek egyformán ajánljuk a receptet. Az eredeti ötlet Jamie Oliveré, de Kata módosított rajta, nem is keveset.

Minestrone 

Mindenféle zöldségből kell bele egy kevés, na persze szerencsére lehet rajta variálni egy kicsit, sőt annyiféle változata van, a csizma északi és déli tartományainak eltérő szokásai, alapanyagaiból fakadóan, hogy nem is lehet egy receptet megfogalmazni. Alapvetések persze mindig vannak, többnyire paradicsomos alapú, gyökérzöldségek is vannak benne.

Bakonyi betyár batyu 

Valami jó kis előétel ötletén törtem a fejemet, mi az, amit mindenki szeret, látványos, nem megy rá túl sok időm, garantáltan minden van hozzá itthon. Biztos létezik ilyen recept, de ismertek, nyilván nem az egyszerű megoldást választottam, a finom és mindenki szereti, sőt még a látványos elvárások megmaradtak.

Sajttorta almakaramellel 

Mivel most valami túrós sütit kívánt az én drága férjem, klasszikus sajttortát csináltam, mellé járt a fincsi karamell, na meg egy kevés pörkölt mandula, hogy egy kis roppanós is legyen benne. Nekünk ezzel a változattal is nagyon bejött a sajttorta.