Életforma.hu

GASZTRO

Fűszeres trüffel tortácska

Csokifüggőknek tuti, hogy a legjobb választás, ettől biztosan helyreáll a jókedved és a csoki szinted. Készítsd el most, ne várj a kánikula beköszöntéig vele!

Fűszeres trüffel tortácska, Kép: receptguru.cafeblog.hu

Hozzávalók kb 9-11 db tortácskához:

Tésztához:

200 g durum liszt

50 g teljes kiőrlésű rozsliszt

1 kk. sütőpor

150 g vaj (laktózmentes)

100 g cukor

fél rúd vanília

1 tojás

Ganache krém:

240 g 70 %-os csokoládé

220 g 30 %-os tejszín (laktózmentes)

50 g vaj (laktúózeletlen narancshéj csíkok

Elkészítés:

A tésztához összegyúrom az alapanyagokat, a vaj hideg legyen, utána kb. 10-15 percre fóliába csomagolva beteszem a hűtőbe pihentetni. A kosárka formákat érdemes kivajazni, majd lisztezni, hogy a tészta ne ragadjon oda. A kb 3 mm-re nyújtott tésztából kiszúrok a kosárka átmérőjénél egy kicsit nagyobbat, majd belesimítom a formákba és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt vakon aranybarnára sütöm (a vakon sütés töltelék nélküli sütést jelent).

Érdemes a tésztát kicsit megszurkálni, majd sütőbabot szórni a tésztára, hogy ne púposodjon fel, ez normál babbal helyettesíthető. Azt a babot, amit így sütésre használsz többször is felhasználhatod, viszont megenni már nem lesz jó.

A krémhez a tejszínt felmelegítem, nem kell forralni, csak forró legyen, majd lezárom és folyamatos keverés mellett belekeverem a csokit, végül a vajat is kockákra vágva a tejszínes csokihoz adom. Tehetsz hozzá egy kevés narancshéjat, pár csepp narancslé is mehet a krémbe, ha szeretnéd, hogy kicsit narancsos legyen.

Amikor langyosra hűlt a krém, de még folyós akkor beletöltöm, így pihentetem egy kicsit, majd hűtőben hagyom állni egy éjszakát, de legalább néhány órát. Baromi fincsi lett, bár azért ez a csokikrém így elég kiadós, még most csináld meg, nem egy kánikula desszert. Kata további receptjei itt.

Almás túrótorta
A túróból és az almából egyenként is finom sütemények kerekednek, de most meglátjátok, mi sül ki abból, ha összeházasítjuk e két finomságot.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.