Életforma.hu

GASZTRO

Vaníliakrémes kosárka

Ez a recept is olyan szénhidrátok felhasználásával készült, amelyek egyenletesen emelik a vércukrot, lassú felszívódásúak. A vaníliakrém kókusztej alapú, a gyümölcs pedig bármilyen éppen kapható idénygyümölcs lehet.

 Kép: receptguru.cafeblog.hu

Hozzávalók:

12-15 db kosárkához:

125 g barna rizsliszt

125 g zabliszt

125 g kókuszzsír

1 db M-es méretű tojás

1 kk szódabikarbóna

20 g negyedannyi édesítőszer (Dia Wellness 1:4 édesítőt használtam)

1 tk vanília kivonat

1 db kezeletlen citrom reszelt héja

Vaníliakrémhez:

500 g kókusztej

4 db tojás sárgája

100 g eritrit

60 g pudingpor

1 csipet só

fél vaníliarúd kikapart magjai (vagy 1 teáskanál vanília aromával helyettesíthető)

Sütéshez:

500 g szárazbab (sokszor használható)

kosárka forma (szilikon, porcelán, fém, vagy létezik tapadásmentes bevonatú fém is)

Összeállításhoz:

200 g friss gyümölcs

1 db kezeletlen héjú citrom

Elkészítés:

A tésztához a hozzávalókból tésztát gyúrok, majd fóliába csomagolom és 20 percig hűtőben pihentetem. A hűtőből kivéve lisztezett deszkán vékonyra nyújtom a linzerkosárka átmérőjénél kicsivel nagyobb köröket szaggatok belőle, majd a kivajazott és kilisztezett formákba simítom a tésztát. Egy villával megszurkálom a tésztát és sütőgyöngyöt/szárazbabot szórok bele. A szurkálás azért kell, hogy a sütés közben a tészta alatt keletkező gőz távozni tudjon és ne emelje meg a tésztát, mindezt pedig még a sütőbabbal lehet fokozni, ami nehezékként működik, nem engedi, hogy a tészta megemelkedjen. A krémhez a vanília rúd magjait kikaparom és a rúddal együtt a kókusztej 2/3 részében megfőzöm, közben a maradék tejbe belekeverem az édesítőszert, a tojást és a pudingport is, majd folyamatos keverés mellett a meleg tejbe öntöm és krémmé főzöm. (a két rész összekeverése idejére a tűzről lehúzom, nehogy csomós legyen)

A krémet habverővel átkeverem, majd amikor már langyosra hűlt a tésztakosárkákba töltöm. A friss gyümölcsökkel, mentával díszítem, reszelt citrom héját reszelek a tetejére.

Fagyi, leves, lekvár és sütik – Top 5 receptünk ribizliből
A ribizli fanyar gyümölcse a C-vitaminon kívül fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, növényi rostban igen gazdag, zsírégető hatása miatt pedig a fogyókúrázók kedvence. Összegyűjtöttük az eddigi legnépszerűbb ribizlis receptjeinket. Vajon melyik van a dobogó csúcsán?


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.