Életforma.hu


Vasi pecsenye hagymás, magos burgonyával

Vasi pecsenye hagymás, magos burgonyával 

A napokban valahol, szóba került a vasi pecsenye... No, több se kellet nekem..., igaz, tarja helyett hosszúkarajból készítettem, de ettől még nem lett "rosszabb" és talán kicsit könnyebben, gyorsabban is készült el. Köretnek burgonyát pirítottam, jó sok hagymával, és ha már vasi, akkor egy kis tökmagot is szórtam közé, mellé pedig egy szlovén ihletésű uborkasalátát dobtam össze. JA! ...és mivel a szalonna még semmit nem rontott el, egy egész keveset pirítottam hozzá - árulta el Steffel Csaba. 
Brokkoli és szűz, avagy előttem az asztalom

Brokkoli és szűz, avagy előttem az asztalom 

Van egy csoport a fészen, ahol az Admin -Limara- minden nap felteszi a kérdést, hogy mit eszünk ma? Ma, épp amikor átnéztem a hűtőt, kipakoltam az asztalra amit el kell használni, pont akkor jött ez a kérdés; én pedig hama-gyorsan felsoroltam az előttem levő dolgokat, és hozzátettem, nnna, ezekből lesz valami..., és képzeljétek el, ez a valami lett belőle, és most se teketóriáztam vele sokat - írta az őrülten jó ételek tudója.
Füstölt fokhagyma, na meg 7 tipp

Füstölt fokhagyma, na meg 7 tipp 

Mióta tavaly volt szerencsém megkóstolni egy olyan padlizsánkrémet, ami füstölt fokhagymával készítettek, azóta vágyom egy fej füstölt fokhagymára. Végre ez az óhajom is teljesült, mert Apuék készítettek egy kis füstölőt, ahol a sajtok mellett mást is lehet füstölni. Kaptam is a frissen füstölt fokhagymából 3 fejet. Max most azon töri a fejét, hogy mit készítsen belőle.
Cukkibnitallérok rizsmorzsával

Cukkibnitallérok rizsmorzsával 

Ezeket a cukkinitallérokat legújabb kedvencünkkel, rizsmorzsával készítettük. A rizsmorzsa gluténmentes, tökéletesen alkalmas a zsemlemorzsa kiváltására, a gluténmentes panírozás aduásza. Korábban sok problémát okozott a gluténmentes morzsa beszerzése, jószerével csak kukoricából készült panírt tudtunk viszonylag könnyen vásárolni, de annak a karakteres íze nem illik minden ételhez. A rizsmorzsa semleges ízű, gyönyörűen piruló, jól tapadó. Alkalmas a különféle burgerekben az állag szilárdítására, összefogására, tökéletesen kiváltja ebben az esetben is a hagyományos áztatott zsömlét vagy zsemlemorzsát. A kisült tallérok csodálatos halványzöldek, kívül-belül ropogósak, mégis puhák és omlósak voltak. Főételként körettel, de burgerként is ehetők. Nagyon jól illik hozzájuk a növényi majonéz vagy bármely csípős szósz. Ezekkel tálalva dekoratív, étvágygerjesztő étel is - árulta el a bulkshop.hu. A rizsmorzsa összefogta a tallérjainkat, nem kellett hozzájuk tojáspótlót használni.
Sült fokhagymás humusz - egyszerűen

Sült fokhagymás humusz - egyszerűen 

Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba beilleszthető krém. Most egy olyan humuszváltozatot mutatunk be, amelyben nagy adag sült fokhagyma van, de nem a sütőben sütöttük hozzá a fokhagymát. Ízekben gazdag, nagyon finom, a humuszrajongók nagyon fogják szeretni - írja a bulkshop.hu.
Fokhagymás egyben sült oldalas

Fokhagymás egyben sült oldalas 

Csodaszép friss sertéshúst vásároltam, ilyenkor a friss vágásból teletankolom a fagyasztót. Oldalast már olyan régen sütöttem, hogy kellőképpen itt volt az ideje egy újabb adag megsütésének. Előző este alaposan besóztam, fűszerekkel bedörzsöltem, másnap reggel pedig lassú tűzön porhanyósra sütöttem nádudvari sütőtálon.
Esti sajtos sörrel

Esti sajtos sörrel 

A Te párod is szereti meccset? És ő is unja már a szokásos sós mogyorót vagy pattogatott kukoricát? Nos, akkor itt az idő valami új kipróbálására! Ez a sörös szendvics nemcsak a képernyő elé, de tányér elé is odaszegezi a párodat! És az már valami! Igaz?  
Fokhagymás spagetti - rém egyszerűen

Fokhagymás spagetti - rém egyszerűen 

Olasz tésztát készíteni olyan, mint olaszul szerelmet valami! És ehhez minden férfi ért! Hisz nem az a lényeg, hogy elcsavard egy lány fejét? Egy ilyen vacsora után minden megtörténhet! Hidd el! Ja, hogy hagyma után nem illik csókolózni? Csak próbáld meg! Azután tiltakozz!
Pulykás moussaka

Pulykás moussaka 

Ez a recept maga az őszi muzsika! Minden benne van, amit csak szem-száj kívánhat! Készíts mindent elő, azután csak rakod, meg rakod, azután csak eszed, meg eszed, meg... Az étel egyébként a Balkánról, a Földközi tenger keleti feléből származik, onnan, ahol csak megterem a padlizsán. A magyar turisták elsősorban görög változatát ismerik.
Mennyei firenzei pulykamell

Mennyei firenzei pulykamell 

Ez aztán egy temperamentumos olasz ínyencség! Már érzem is a számban a tejszínt, a kecskesajtot! Ne tétovázz, ezt ki kell próbálnod! Valami tökéletes egy hűvös őszi estéhez, és egy kis összebújáshoz! Válassz hozzá egy pohár finom bort is!

Vasi pecsenye Csaba konyhájából 

Tarja helyett hosszúkarajból készítettem, de ettől még nem lett rosszabb, és talán kicsit könnyebben, gyorsabban el is készült. Köretnek burgonyát pirítottam, jó sok hagymával, és ha már vasi az a pecsenye, akkor egy kis tökmagot is szórtam közé, mellé pedig egy szlovén ihletésű uborkasalátát dobtam össze.

Pulykamelles avokádós fussili - a gyors vacsora 

Egy hosszú nap után mi másra is vágynánk, mint egy gyorsan elkészíthető vacsorára!? Mi adjuk a receptet, te ne felejtsd el a hozzávalókat! Tészta, pulykahús, avokádó...

Puffadt pöfetegem és fokhagymás mártásom gyönyörű találkozása 

Itt az ősz, és vele a fantaszikus gombák időszaka! Ezt a pöfeteget az újpalotai piacon vette nekem Adri kolléganőm. Nagyobb volt, mint a fejem! Azonnal meg is örökítette a pillanatot egy másik kolléganőm. Nagyon boldog lettem, mert ezt kirántani maga a gyönyörűség! Köretként pedig nem a hagyományos sültburgonyát vagy párolt rizst adtam, hanem kreáltam egy remek őszi salátát egy fokhagymás öntettel. Próbáld ki!   

Fokhagymakrémleves sajtos lángossal 

A fokhagymakrémleves tipikusan őszi-téli étel, ami logikus, hiszen leginkább ilyenkor van szükségünk a fokhagyma gyógyító erejére - a jó íze mellett persze.

Erdélyi fokhagymaleves 

Nem egy klasszikus fokhagymaleves kerül a tányérokba, hanem egy kicsit savanykás, könnyeden kapros ízvilág jelenik meg, ami egy igazi tartalmas levest eredményez.

Háromhagymás, sajtmártásos spagetti  

Ó, a spagetti! Csak ne lenne olyan finom... és hízlaló... Állítólag azért kell fogkeményre főzni, mert az al dente módra főzött tésztának - főleg, ha durum lisztből készült - keményítőlánca elágazó szerkezetű, így lassabban tudja a szervezet lebontani, és lassabban emelkedik meg a vércukorszint. 

Farm öntet 

Ugye veled is előfordult már, hogy végtelenül unalmasnak találtad a kefíres öntetet a diétás salátádon? És sima majonézt se lehet mindig rányomni a zöldségekre. Itt jön a képbe a klassz kis farm öntet.

Gombás-tormás padlizsántekercs 

Egyszerűen elkészíthető, mégis ütős recept akár könnyű vacsorának, akár vendégeknek egy nyári estén. Egy pohár gyümölcsös fehér borral pazar vacsorát kerekíthetünk belőle.

Sváb kapros kovászos uborka 

Egy nagyon egyszerű savanyúság, ami hihetetlen karriert futott be. Ki ne emlékezne gyermekkorából a napon sütkérező, hatalmas üvegekre. Ablakban, erkélyen vagy a bejárat mellett a lépcsőn ott csücsültek az üvegek, bennük a haragos zöld, vágott végű uborkák, csokorba szedett kaporszálak és a tenyérnyi nagyságú kenyérszeletek. Mikor megbontották a kellőképpen megérett uborkát, már rakták is össze a következő üveggel, hogy legyen ideje annak is összeérni. Ha elfogyott az uborka, a levet leszűrve, a hűtőben őrizték, és a meleg nyári estéken isteni hűsítő ital volt.

Hideg sült paradicsom leves 

Melegben üdítően hat egy kellemes, hideg krémleves. Nekem az egyik kedvencem a paradicsomleves, ezért ennek elkészítettem most a nyári verzióját is.

Fűszeres édesburgonya leves 

Az édesburgonya nemcsak nagyon finom, de számtalan pozitív tulajdonsága is van. Rendkívül egészséges, így ajánlom a reform konyhára nyitottaknak. De ha valaki "csak" oda szeretne figyelni az egészségére, nekik is érdemes megismerkedni vele.

Tavaszváró penne sajtmártással 

Hogy miért tavaszváró? Hát azért, mert teli van tavaszi zöldségekkel ( zöldpaprika, zöldborsó és spárga ), amelyek bár fagyasztva voltak a hűtőnkben - de mégis elhozták a konyhánkba a várva-várt ízeket.

Pármai spagetti 

15 perces vacsora, ami nem azzal kápráztat el, hogy milyen sokáig készül, hanem azzal, hogy mennyire finom! A tejszín, a fokhagyma és a parmezán magában is elég lenne az élményhez, de a császárszalonna felteszi rá a koronát.

Brokkolis, sárgarépás leves 

Úgy érzem, hogy a brokkoli egy kicsit méltánytalanul háttérbe szorult zöldségfélénk, ami talán a régi menzai beidegződéseknek köszönhető. Mi nagyon szeretjük, úgyhogy amikor a zöldségesnél a kezembe került, már tudtam is, hogy mi lesz belőle.

Lasagne, ahogy nálam készül 

Sokféle változata létezik a lasagnénak, számtalan variációban tölthetjük meg a csodás tojásos tésztalapokat. Ez a recept spenóttal és túróval készült.

Vörösboros, mazsolás pulykacsíkok 

Azt gondolhatnánk, hogy a mazsolától és a vörösbortól édeskés lesz az ételünk, de a szójaszósz és a gyömbér-fokhagyma duó csodásan ellensúlyozza a két édeskés hozzávalót. Nagyon finom egytál étel, akár vasárnapra is.

Szelénnel a vírusok ellen 

Az őszi-téli időszakban gyakori vírusos eredetű megbetegedések, náthás tünetek enyhítésére a házipatika jól bevált módszere a fokhagyma különböző formában történő fogyasztása. Természetesen nem az erős illat az, ami a vírusokat távol tartja, sokkal inkább a fokhagyma szelén tartalma. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, az Endokrinközpont orvosa az alábbi cikkben a szelén további kedvező hatásairól is beszámolt.

Vörösboros sárgarépa leves 

Bizarrnak tűnhet ez a répaleves a vörösborral, egy fej fokhagymával és a sokféle fűszerrel, de higgyék el, hideg téli napokon pont erre van szükségünk, hogy kissé felmelegítsük magunkat.

Tejszínes fokhagyma leves 

Egy finom, forró leves csodás tud lenni, ha az ember fázik. A fokhagyma pedig garantáltan felpezsdíti a vérünket, úgyhogy ne legyünk restek összedobni ezt a finomságot!

Francia fehérboros, fokhagymás csirke 

Elegáns név, egyszerű, de finom étel - pont úgy, ahogy a francia konyhára jellemző. Nem mondom, hogy nincsenek bonyolult receptjeik, de a többség ilyen, könnyen elkészíthető, mégis szuper finom.

Thai csirkeleves Évától 

Stabil helye van a konyhámban ennek a fantasztikusan harmonikus ízű, könnyen elkészíthető levesnek. Igaz, néha el kell menni főzés előtt az Ázsia boltba bevásárolni hozzá, de hát ezt azért annyira nem szoktam bánni. Ma már egyre több helyen juthatunk viszonylag könnyen hozzá az egzotikusnak számító hozzávalókhoz is.

Juhtúrós, krémsajtos krém 

Eleinte csak bulik alkalmával készítettem - igaz, akkor ipari mennyiségben -, mostanában már reggelire is el-elkészül nálunk ez a szuper finom krém. Lehet játszani az összetevők arányával, ha valaki kevésbé kedveli a juhtúró jellegzetes ízét, tehet bele több krémsajtot, vagy helyettesítheti sima tehéntúróval egy részét, tehetünk bele tejfölt is, akkor az állaga is változik kissé, úgyhogy kísérletezésre buzdítok mindenkit! Egy kötelező elem van, és az a fokhagyma.

Pórékrémleves 

Már nem emlékszem, hogyan lett nálunk ez A Kedvenc Leves, talán egy karácsony előtti teszetoszáskodásom eredménye lett, és aztán úgy maradtunk. Évekig minden karácsonykor és minden családi ünnepen ezt kellett asztalra adni, néha legörbülő szájjal kérleltem a többieket, hadd főzzek inkább más levest, de nemigen engedtek a póréból.

Marhaszeletek pikáns paradicsomszószban 

Az egyik legkedvesebb családi receptemet osztom meg veletek. Ha időnként marhahúsra fáj a fogunk, és már nem a vadast vagy a pörköltet kívánjuk, akkor ezt a pikáns paradicsomfürdős marhaszeletet készítem el. Zöldségkörettel tálalva egyszerűen abbahagyhatatlan. Ünnepi alkalomra is jó választás.

Éva kedvenc csirkéje 

Ha átütően fűszeres, csípős ízre vágyom, első dolgom, hogy leemeljem a harissa krémet tartalmazó üveget a kamrapolcról. A harissában az a legjobb, hogy önmagában is elegendő, hogy jobbá tegye az ételeket, de ha még adunk hozzá egyéb finomságokat is, verhetetlen ételt varázsolhatunk vele. 

Sajtos-tejfölös lángos 

Bármerre is kalandozunk idehaza, a nyár nem nyár egy igazi klasszikus, sajtos-tejfölös lángos nélkül. Ezt egyszerűen elkészíthetjük magunknak akár otthon is, de szerencsére országszerte számtalan helyen ehetünk kiválóbbnál-kiválóbb lángosokat.

Hagyományos házi céklasaláta Mártinál 

Soha nem felejtem el anyukám örömét, amikor annak idején valahol külföldön megvettük az első hullámos élű kését - eredendően kifejezetten a cékla szeleteléséhez. Azóta persze nekem is van, és imádom, mert más célt is szolgál. A cékla pedig számomra az első számú savanyúság - még akkor is, ha leve soha nem jön ki semmiből!

5 tipp a torokfájás enyhítéséhez 

A változékony időjárás miatt ismét egyre többen panaszkodnak torokfájásra. A tünetek enyhítésére házi praktikákat érdemes bevetni az első napokban, de hosszabb ideje fennálló, vagy erősödő panaszok esetén orvosi vizsgálat szükséges. Íme 5 remek tipp!

Fokhagymás bőrös karaj rozmaringgal, sült krumplival 

Tudjátok mi a közös Bangó Margitban és bennem? Ugyanabba a kispesti hentesüzletbe járunk vásárolni! Csodálatos az áru, a kiszolgálás, és mindig ajánlanak nekem valamit a "fiúk"! Így ugrott be konyhámba a minap az a négy szelet bőrös malackaraj, amit csak finoman szabad elkészíteni! Élvezet volt minden falat!    

Smaragd tat-soi aranyló királyrákkal nálunk 

A tatsoi lassan nálunk is ismertté válik! Hazai biozöldségekkel foglalkozók már termesztik! Egy gyönyörű, sötétzöld húsos levelekből álló zöldség, felülről nézve rózsaalakot formáznak. Íze hasonlít a pak-choihoz, elkészítése is hasonló, még más. Abban megegyeznek, hogy mindkettő rendkívül egészséges, nagyon finom!

Rukkola saláta - házi öntetemmel 

Sokan panaszkodnak arra, hogy a rukkola zöld ízű, - mintha a zöldnek lenne íze...  Pedig ez a manapság igencsak divatos zöldség rengeteg ásványi anyagot rejt, amire igencsak nagy szükségünk van - főként ilyenkor, tavasszal! Adok hozzá egy saját magam által kikísérletezett öntetet, ami eddig mindig bevált. Vendégeknek csak akkor tálald, ha mindenki eszik belőle! (Tudod, a hagyma...!)

Jancsi barátom gyulai csirkéje 

Jancsi húsz éven át volt szomszédom. Mindig is szeretett sütni-főzni. Nemrég elköltöztek, de a barátság megmaradt. A ház- és cserépkályha avatón ezt a különleges fogást tálalták feleségével, Évával. Attól gyulai, hogy gyulai kolbásszal kell megtölteni a csirkemellet. Vigyázat, a kolbász fűszeres, ezért a köretet kicsit kevesebb sóval kell készíteni! Izgalmas fogás, "itatja magát"!

Zsírjára sütött libamáj, ahogy Márti készíti 

Gondosan készülj fel a libamáj sütésére, hiszen drága alapanyaggal fogsz dolgozni! Számomra ez szinte egy szertartás, annyira imádom! A cél, hogy úgy kapj ízletes, sült libamájat, hogy a súlyából ne veszítsen! Már most elkészítheted ezt a finom farsangi fogást, hiszen így lesütve sokáig eláll! Ha mondjuk a hétvégén buliztok, ezt már most elkészítheted, és mire a vendégek megjönnek, a zsírszag is kimegy a lakásból! Munkára fel!

Mennyi fokhagyma van a fokhagymakrémben? 

Öt fokhagymakrém teljes körű hatósági vizsgálatát végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.Hatósági mintavételt követően laboratóriumban vizsgálták a termékek minőségi és biztonsági paramétereit, azaz a sótartalmat, a tartósítószerek- és a nehézfémek mennyiségét.

Nagyi kovászos ubija 

Közeledik a hétvége, ismét melegszik az idő, irány a piac uborkáért, kaporért! Nincs is finomabb, mint a hűs kovászos uborka egy igazi vasárnapi ebédhez!

8 vérzékenységet okozó gyógynövény – kerüld a műtét előtt! 

Szeretjük a gyógynövényeket, csaknem minden családban megtalálható pár gyógytea, vagy táplálékkiegészítő. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy vannak olyan készítmények is, melyek használatát műtét előtt ajánlott felfüggeszteni, mivel növelhetik a vérzékenységet. Ezekkel érdemes vigyázni…

Zeller chips - egy egészséges ropogtatni való! 

Végre egy egészséges csemege, amit bűn nélkül rágcsálhatunk az esti filmnézés közben. A zeller gumóját most nem a levesbe tettük, hanem fűszeres olajban sütöttük ropogósra, majd majonézes fokhagymaszószba mártogattuk. Felülmúlhatatlan!  

Tényleg csodaszer? Erre jó a mézes fokhagyma! 

Nagyanyáink ősi gyógymódjai közt tartjuk számon a mézes fokhagymát. Tudjuk, hogy egészséges, ám lenyelni mégis körülményes, főleg ebben az ízkombinációban. Íme egy egyszerű módszer, hogy miként lehet a fokhagymát megszelídíteni, és csemegévé változtatni!