Hozzávalók:
- 25 dkg spagetti
- 5 dkg reszelt parmezán
- 40 dkg paradicsom (lehet konzev is)
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 5 bazsalikomlevél
- frissen őrölt bors
- só
Elkészítés:
Hámozzuk meg a paradicsomot, majd vágjuk apró kockákra. Ha konzervvel dolgozunk, a masszát át kell törni egy szitán, és ízlés szerint sózzuk meg. Adjuk hozzá a bazsalikom felét, a fokhagymát, és egy lábasban kis lángon nagyon lassan főzzük, néha kevergessük. A cél, hogy a paradicsom leve elfőjön. Közben tekerjünk bele egy kis borsot is. A kevergetés mellett főzzük ki a tésztát is. Osszuk el a tányérokra, locsoljuk meg kis olívával, szórjuk rá a sajtot, majd az egészet díszítsük a maradék bazsalikommal.
Porchetta Pammer Livi konyhájából
Életemben először az olaszországi San Gimignanoban volt szerencsém kóstolni ezt a fantasztikus ételt. Frissen sült bagettbe jó vékonyan ám, gazdagon halmozta bele a séf a frissen sült fűszeres húst, egy kevés ropogós bőrrel. Pammer Livi már akkor tudta, hogy ezt a finomságot ő is elkészíti. Eredetileg malacból készítik, az egészet kicsontozzák majd alaposan befűszerezik, akár a közepébe is tesznek egy nemes húsrészt, és szorosan feltekerik. Nagyon lassan és hosszú időn keresztül sül omlósra, puhára. A fűszerek átjárják az egészet, így minden falatnál érezhető a friss fűszerek zamata.