Bazsalikom cikkek

Laska és tönköly, avagy pirított laskagomba tönkölybúzával
Vegán receptet kért tőlem a közelmúltban valaki. Az is ajánlotta, hogy hetente egyszer lehetne egy vegán ötletem is... – írja blogjában az őrülten jó ételek szerzője. Aztán megnéztem a dolgaimat – tette hozzá Steffel Csaba -, és valóban, eddig kettő olyan étkem van ami beleillik a vegán étrendbe.

Hús és pizza, avagy aki pont olyan…
Aki olyan étrendet követ vagy épp úgy hozta a sors, hogy nem ehet lisztet, glutént; annak nem jó, de nem is olyan rossz, ha ügyesen áthidalja a problémát. Ilyen vagy olyan étrend, az még nem zárja ki, azt hogy "pizzát" egyen. Amikor bekattanok képes vagyok ilyenre..., (na és olyanra is)... A következő Őrültség már egy ideje a fejemben volt, és a napokban el is készítettem; aztán utána megnéztem a net-en..., hát létezik egy-két próbálkozás, de azokhoz adnak zablisztet, zabpelyhet, és tojást is… Na, az enyém ezeknél egyszerűbb, csak hús és a feltétek, amiből nem is kell sok – írja az őrülten jó receptek kitalálója!

Tojásleves franciásan
Hasonló a mi savanyú tojáslevesünkhöz, de itt a fanyar ízt mustárral hozzák létre. Nem bonyolult a recept, de nagyon ízletes, és különleges ételt tudunk készíteni. Kicsit savanykás, de testes, laktató leves, eltérve a megszokott ízektől. Igazi finomság Max konyhájából.

Hétköznapi olaszos paradicsomlevesem
Énekelni és főzni minden olasz tud - szokták mondani. Ami igaz, az igaz, annyi muzikalitás egyetlen nemzet konyhájában sincs, mint éppen az olaszban. És mert énekelni legalább annyira szeretek, mint főzni, íme egy egyszerű leves, aminek alapját éppen egy, már Olaszországban élő kórustársamtól kaptam hosszú-hosszú évekkel ezelőtt. Próbáljátok ki!
Summer Morning
A friss ébredést Győri Emese koktélja tálalja, a hűs cold brew és az immunerősítő bazsalikomlevél segít majd, hogy a reggeli energia estig tartson. A következő kávékoktél akár otthon, vagy akár az irodában is könnyen elkészíthető, hogy ne csak a nyári bulik, de a mindennapok is színesebben teljenek!

Sertésszűz bazsalikomos karfiolpürével Pammer Lívia konyhájából
Csodás, friss sertésszüzeket kaptam, amihez a maradék blansírozott karfiolokat és egy kevés brokkolit felhasználva bazsalikomos pürét készítettem. Diétába kiválóan beilleszthető, és egyszerűen elkészülő étel - nem mindennapi ízekkel. Kis kiegészítésként lilahagymás paradicsomot is tálaltam mellé.

Spagetti és markáns, avagy belekóstoltam az örömlányokéba
Ezt a pompás kis olasz tésztát már régebben kinéztem magamnak, de csak ma jött el az idő hogy elkészítsem. Mivel ez is egy népszerű és klasszikus étek, csak minimálisan vannak eltérések a receptek között, pl. egy kis vörösbort is adok hozzá... ezzel is fokozva hangulatát. A SPAGHETTI alla PUTTANESCA magyarul nem más mint, a "nagyon rossz" lányok spagettije. Az őrülten jó ételek atyja egy szexis fogást ígér!

Szicíliai spagetti Eszterkétől
Olaszul kiválóan beszélő keresztlányom, Eszter nemrég Szicíliában járt, és mint folytonos receptgyüjtő ezzel jött haza. Elmondása szerint mindig a család - ahol lakott - legidősebb asszonya készítette a szószt, amit azután a tésztára öntve a többiek áhítattal falatozták be. Egy jó kis endíviasaláta is megállta mellette a helyét.

Porchetta Pammer Livi konyhájából
Életemben először az olaszországi San Gimignanoban volt szerencsém kóstolni ezt a fantasztikus ételt. Frissen sült bagettbe jó vékonyan ám, gazdagon halmozta bele a séf a frissen sült fűszeres húst, egy kevés ropogós bőrrel. Pammer Livi már akkor tudta, hogy ezt a finomságot ő is elkészíti. Eredetileg malacból készítik, az egészet kicsontozzák majd alaposan befűszerezik, akár a közepébe is tesznek egy nemes húsrészt, és szorosan feltekerik. Nagyon lassan és hosszú időn keresztül sül omlósra, puhára. A fűszerek átjárják az egészet, így minden falatnál érezhető a friss fűszerek zamata.

Parmezános, bazsalikomos krémleves
A teraszunkon és a ház előtti virágtartó edényekben nagyon beindultak a fűszernövényeink, de annyira, hogy a bazsalikom már erdőként mutogatja magát. Napok óta agyalok, hogy mit készítsek belőlük - amikor eszembe jutott, hogy talán leves lehetne ezekből a húsos, gyönyörű levelekből. Keresgéltem a neten, találtam egy jó párosítást: bazsalikom és parmezán, amit pedig követett a tett - vagyis elkezdtem lecsipegetni egy nagy maréknyi levelet - írja az egri Húsimádó barátunk.
Bazsalikomos-borókás cold brew limonádé Anditól
Közönségdíjas lett ez a remek kávékülönlegesség egy nálunk is jól ismert nemzetközi kávéházlánc nemrég lezajlott házi baristaversenyén. A némi előkészületet és konyhai jártasságot igénylő recept megéri a fáradságot, de akár a vendégség teljes ideje alatt kint lehet az asztalon, és garantáltan mindenkit le fog nyűgözni.
Avokádókrémes spagetti
Egyszerű, gyors és finom! Ezt a spagettit szeretni fogod, ráadásul 20 perc alatt kész. Vegán és gluténmentes módon is elkészíthető. Szerintem sok anyukának segítünk vele! Ezzel ajánlom a bulkshop.hu receptjét.
Tonhalas spagetti, ha valami igazán gyorsra és finomra vágynál
A szombati ebédek mindig valami egyszerűre sikerednek, tekintve, hogy inkább másra fordítok több időt . Mivel most igazán paradicsomdömping van, tonhal meg volt a hűtőben, egy gyors felmérés után úgy döntöttem, hogy a tonhalas spagetti minden elvárt kritériumnak megfelel - írja Pammer Lívia. Hallgassunkr, és ugorjunk neki!
Sass Dani sült levese
Ahogy a nyári kánikula megtölti a strandokat a hűsölni vágyókkal, úgy telnek meg szebbnél szebb gyümölcsökkel és zöldségekkel a piacok. A bőséges kínálat mellett nem nehéz kreatívnak lenni a konyhában, és ehhez itt van egy kis inspiráció a JOY Social Media Award #gasztrovagyok kategóriájának egyik jelöltjéről.
Pizzás töltött golyók
Aki szereti a pizzát, a calzonet az ezt is szeretni fogja. Foszlós kelt tésztába burkolt házi pizzakrém sajttal turbózva szorosan egymás mellé sorakoztatva majd aranyszínűre sütve... ugye már érzed is a friss tészta és a fűszerek illatát? Pammer Livi receptje a délutáni váratlan vendégeidet is meglepi majd!
Avokádós omlett
Miért kellene a reggeli omlettnek mindig ugyanolyannak, és egy idő után unalmasnak lennie? Zöldfűszerekkel, avokádóval bolondíthatod, mellé egy jó pirítós, és jól indul a napod.
Olaszos vendégváró falatkáim angol csónakban
Egy Milánó melletti városkáról kapta nevét a gorgonzola sajt. Anyaga lágy, kékes márványozású. Készítői megszurkálják, hogy a nemes penész minél szebben és jobban kialakuljon benne négyhónapos érlelése alatt. Ebből készült ez a recept. Kerti partikra készítem, hogy a vendégek rögtön valami finomságot kaphassank érkezés után, és lehetőleg ne haljanak éhen, amíg a parázson el nem készülnek a sültek. Milánóban kóstoltam először, és azonnal a szívembe lopta magát! Próbáld ki Te is!
Caprese csirkemell
Vannak klasszikus ételpárosítások, ezek egyike a paradicsom összeházasítása a bazsalikommal. Utolérhetetlen kombináció, számomra a színtiszta nyarat, a napsütést jelenti. Csirkével is remek, de ehetjük saláta formában is.
Bulgurgombóc zöldfűszeresen, paradicsom mártásban
Egy korábbi főzés után maradt egy csészényi főtt bulgurunk. Már két napja rakosgattuk a hűtőben, aztán jött az ötlet, hogy készítsünk belőle „paradicsomos húsgombócot”, mindenevő korunkban azt nagyon szerettük.
Bazsalikomos eper turmix
Tavasszal, amikortól megjelennek a friss gyümölcsök a piacokon, kezdetét veszi a turmix szezon is. Jó, jó a téli banán turmix, csak unalmas. De eperrel, málnával, barackkal, no meg egy kis fűszerrel pazar napindító válhat a tavazi turmixokból.
Insalata Caprese
Készítem mindig, amikor rossz kedvem van, jó kedvem van, van itthon friss bazsalikom, amikor gyorsan, JÓT akarok enni, valamint folyton és folyvást, mert a caprese az egyik kedvenc ételem.
Juhtúróval töltött gomba grillen
Lassan érkezik a grill szezon, megmutatjuk, hogy a sokféle hús mellé milyen remek köretet lehet készíteni - szintén a grillrácson.
Juhtúrós lasagne
Számtalan fajtája van a lasagnénak, tölthetünk a tésztalapok közé fűszeres darált húst, spenótot, ricottát, zöldségeket, vagy juhtúrót, mint ennél a receptnél.
Padlizsán fasírt
Isteni mediterrán fogás, először Triesztben kóstoltam néhány éve, azóta is a rabja vagyok, ami nem csoda, mert rám azt mondják a rokonaim, hogy szinte semmi sincs, amiből ne tudnék fasírtot készíteni.
Csirkemájkrém
A változatosság gyönyörködtet, ha nincs időnk bonyolult vacsorával előállni, készítsünk gyorsan egy csirkemájkrémet. Egy kis pirítós, némi zöldség, és lehet tálalni!
Csirkecombok zöld köntösben, lila karfiolpürével
A csirkecomb önmagában nem túl izgalmas alapanyag, de Györgyi néhány ötlettel igencsak vonzóvá, és nem utolsó sorban látványossá tette, amely látványhoz a lila karfiol is hozzájárul.
Póréhagyma torta
Mindig jó, ha tartunk a hűtőben leveles tésztát, számtalan varázslatos ételt rittyenthetünk belőle igen rövid idő alatt. Választhatunk a friss tészta és a fagyasztott között, nyilván mindkettő jó, a frissel azonnal lehet dolgozni, viszont a mirelit hónapokig eltartható.
Caprese saláta
A meleg nyarak legklasszabb ebédje, vacsorája, bármikor jöhet, csak egy a fontos: legyen otthon friss bazsalikom, mert anélkül semmit sem ér. Ezt szárított fűszerrel nem érdemes elkészíteni, mert mindennek a alfája és omegája, ahogyan a bazsalikom íze összeolvad a paradicsoméval és a mozzarellával. Miután hála az égnek már télen is lehet friss fűszernövényeket kapni, a caprese négy évszakos saláta lett.
Pestós csirke, a 30 perces ebéd
Több klassz dolog is van ebben az ételben, nyilván mindenki mást tart a jóságok közül fontosnak benne. Maga a pesto, ami az egyik legnagyobb királyság kerek e földön. Egyszerűség. Ha nem idegenkedsz a bolti pestótól, azzal is csinálhatod, és akkor a húson és a kis üveg pestón kívül másra alig van szükséged. Gyorsaság. Esküszöm, fél óra alatt elkészülhet. Finomság. Mert mi tagadás, a sok pozitívuma mellett ez a kaja még jó is.
Házi gombás tortellinim
Ahogy megyünk bele a hűvös, borongós őszbe, úgy vágyunk elmélyülni a mediterrán világ idézte színekbe, illatokba! Ha már látványra is megkívántál ilyen falatokat, azt javaslom, bármennyire is gyorsnak tűnik, ne a szupermarketek változatát keresd! Hidd el, ez a tészta nem bonyolult, és a frissességnek nincs párja! Vágj bele!
Nyári túrófagyi bazsalikommal
Barátnőim boldogan kóstolnak meg minden fagyit. Akinek pedig nyáron van a névnapja, jó ha, ezt a kelléktárat alaposan felvértezi. A kánikulai bulikban ugyanis ez egy remek édesség a grillezés után! Próbáld csak ki!
Bazsalikomos görögdinnye kehelyben
Minden görög kert elmaradhatatlan része a bazsalikom. Krétai utamon az egyszerű szállás bejáratánál például ott virult egy nagy dézsában. Valahányszor ki- vagy bementem a kapun, annyiszor kaptam be egy levelet. Házigazdáim nem vették zokon, ők is ezt csinálták. Ezt a koktélt egy barátnőmtől tanultam, aki viszont a görögdinnye szerelmese. Ma már az én kertemben is ott egy nagy cserép bazsalikom, így nincs akadálya, hogy kortyoljak egyet!
Márti mediterrán rántott csirkéje
Bármennyire is nem szeretnék a hazai gasztronómusok, a rántott csirke örök ünnepi menü lesz Magyarországon! Ahhoz, hogy mégis kicsi újdonságot vigyünk bele, itt egy remek tavaszi fogás! Már kapható bazsalikom, snidling, ezektől varázsolhatsz friss, üde vasárnapi menüt!
Isteni tökfőzelék Márti mediterrán fasírtjával
Hagyományos ebédnek tűnik, de nem az! Viszont nagyon finom! A trükk - szerintem - a fasírtban rejlik! "Óvatosságból" belecsempésztem még egy kis bazsalikomot és petrezselyemzöldjét! Na, ettől aztán mennyeien friss, üde lesz! Most még a kertben, a cserépben ott vannak a friss levelek! Csak letépkeded, összevágod, és zsupsz, bele a húsba, meg a prézlibe!
Vad brokkolis kenőke
Sok szép zöld növény pompázik a kertben! Mind-mind maga az egészség! Innen jött az ihlet a vacsorához! Nagyon finom kenőke lett belőlük, amikett frissen sütött oregano-olajos focaccia-val ettem (olasz kenyérféleség), de kínálhatsz hozzá egyszerű pirítóst is! Antal Vali egészséges recptkínálatában láthatod ezt a kis egyszerű csodást is!
Magyar bazsalikom a dísznövények új királya!
Valódi bravúr, hogy újra egy magyar nemesítésű dísznövényt, az Ocimum basilicum „Purple”-t, azaz a bazsalikom egy új fajtáját jutalmazza aranyéremmel a rangos nemzetközi FleuroSelect! A magyar nemesítő műhely munkatársai a nyári angliai konferencián kapták meg a hivatalos értesítést, miszerint jövőre a magyar növénynek jár az aranyérem.