Életforma.hu

GASZTRO

Pizzás töltött golyók

Aki szereti a pizzát, a calzonet az ezt is szeretni fogja. Foszlós kelt tésztába burkolt házi pizzakrém sajttal turbózva szorosan egymás mellé sorakoztatva majd aranyszínűre sütve... ugye már érzed is a friss tészta és a fűszerek illatát? Pammer Livi receptje a délutáni váratlan vendégeidet is meglepi majd! 

Kép: gasztrosagok.cafeblog.hu

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 deka pizzaliszt
  • 3 deka élesztő
  • kb. 2,5 dl langyos víz
  • kb. 4-5 evőkanálnyi olívaolaj
  • egy teáskanálnyi cukor
  • 1 csapott evőkanálnyi só

A pizzakrémhez:

Elkészítés:

Először a pizzakrémet készítjük el: a paradicsomszószba belekevertem az apróra vágott friss bazsalikomleveleket, az oregánót, és ezzel átkentem a darabolt, kézzel kör alakúra nyújtott tésztákat. A langyos vízbe belekevertem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsoltam, és hagytam, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni. A lisztet átszitáltam, a közepébe egy kis mélyedést készítettem, és ebbe öntöttem a felfutóban levő élesztőt. Letakartam egy konyharuhával és 10 percig pihenni hagytam.

Simit, a török finomság
Ha ízlett a fenti recept, itt egy másik Pammer Lívia konyhájából! Ígérem, ez is tetszeni fog! Aki járt már Törökországban, tudja, hogy szinte mindenhol belebotlunk ebbe a nagyszerű péksüteménybe. Kínálják utcán, teázókban, szállodák reggeli péksüteményei között. Finom kelt tészta, belül foszlós, kívül ropogós, mustmézbe és szezámmagba forgatott perec, aminek nem lehet ellenállni.

Ezután hozzáadtam a sót, és dagasztás közben hozzácsorgattam az olivaolajat. Szép, sima, rugalmas tésztát dagasztottam. Meleg helyen duplájára kelesztettem. Mikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítottam, majd 12 egyenlő darabra vágtam. Ha kisebb gombócokat akarunk akkor több kisebb méretű darabra vágjuk a tésztánkat.

A darabokra vágott tésztákat kézzel kör alakúra húzzuk, én kb fél ujjnyi vastagságúra húztam, majd átkentem a kész pizzaszósszal és egy kb 2×2 cm darab sajtot tettem a közepébe. A széleket összefogtam, gombócokat készítettem és  egy kapcsos formába szorosan egymás mellé tettem őket. Előmelegített sütőben 180 fokon aranyszínűre sütöttem. Mikor elkészült, a kapcsot levettem róla. Átkenhetjük fokhagymás olívaolajjal , de ehetjük enélkül is. Egymás mellől szépen kiszedhető, a közepén puha a széleken finom ropogósra sült, a tészta belsejében pedig forró folyósra sült pizzakrémmel vegyült sajt vár ránk. Akár egy remek kártyaparti kísérője is lehet Pammer Lívia gusztusos receptje! Jó étvágyat!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.