Sajt cikkek

Itt a levendulaszezon! Különleges és egészséges recept levendulából
Már érezni a levendulaszezon friss illatát, amit most te is megünnepelhetsz egy levendulás gasztrokülönlegességgel.

A megunhatatlan sajtos pogácsa
Az igazi sajtos pogácsa titka az, hogy a kelt tésztát megfelelő ideig pihentessük. Ez ugyan időigényes folyamat, de megéri nem spórolni vele, mert a végeredmény mesés lesz.

Milánói sertésborda sütőben összesütve
A milánói sertésborda is azon ételek közé tartozik, melyeket általában majd mindenki szeret. Ám mint a népszerű ételek nagy többségét, ezt is többféle módon el lehet készíteni.

Csirkés lasagne
Nem csak marhahússal lehet elkészíteni ezt a kedvelt rakott ételt, hanem csirkével is. És nem is lesz olyan száraz, mint azt első hallásra gondolnánk.

Parmezános burgonyatallér
Ez a recept azért is kiváló, mert bármilyen poszton bevethetjük. Lehet előétel vagy köret, de tökéletes kiváltója egy könnyű ebédnek vagy vacsorának is.

Selymes sajtszósz
Ezt a receptet mentsd el magadnak, mert chipshez, tortillához épp olyan jó, mint egy tál pattogatott kukoricához, de feldobhtasz vele bármilyen zöldséget és isteni vele a makaróni is.

Bazsalikomos sörös-sajtos csirketekercs
Ámon Heni, a Heni süt neked blog szerzője ma húsos étellel jött hozzánk, amelyre igazán jól csúszik a nagy melegben egy finom sör, aki nem a fröccsöt szereti, persze az is passzol.

Ide tegyétek az élelmiszereket a hűtőben
A jó idővel megérkeznek a háztartásokba a szezonális hazai zöldségek és gyümölcsök is, de továbbra sem szükséges naponta bevásárolni a zsenge hozzávalókért. A megfelelő tárolással sokáig frissen tarthatók a zöldségek, a húsok és az alapvető élelmiszerek is. A FAO jelentése szerint a világban megtermelt élelmiszerek közel egyharmadát dobják ki 1 , a tudatos felhasználás így a pazarlás elleni küzdelemben is segít.

Sonkás-sajtos rakott tészta
Keresgéltem a fagyasztóban, és találtam egy adag főtt sonkát, amit még húsvét után rejtettem el. Kiolvasztottam, és közben átvariáltam Anyukám sajtos makaróniját – írja Max. Ez lett belőle.

Sajtos burgonyakrémleves
Nem titkolt szándékom, hogy megmutassam, mennyire egyszerűen lehet egy tál levest vagy egy könnyebb vacsorát készíteni. Itt ez a tartalmas leves, amit a különböző sajtokkal és burgonya fajtákkal jól lehet variálni. Max szerin t ezt kortyolgatva pompásan telik majd a délután.
1 pizza, 3 variáció
Igen, már a pizzának is van világnapja. Nyilván, már mindenki ezer félét próbált, és a legtöbben rendelték, vagy fagyasztva megvették az első szupermarketben. Pedig a legjobb, amit magad készítesz, és hidd el, egyáltalán nem ördöngősség! És egy tepsin belül úgy variálod, ahogy csak akarod!
Kasztíliai sajtos gomba
Elsősorban szarvasmarha, juh, sertés és baromfi ételeiről híres a kasztíliai konyha. A magyarországnyi területű spanyol régió egészen egyedi ízeket kínál. Nem véletlen, hiszen egész Európában ott él a legtöbb őshonos állat. Ez a különleges előétel is helyi tejből és sajtból a legfinomabb, a spanyol piacok gombakínálatáról pedig már ódákat zengtem az Életforma oldalain. Azért próbáld meg, mert biztosan elvarázsolod az esti vacsivendégeidet! Hódításhoz pedig egyenesen kiváló!
Brokkoli és alma, avagy A nyerő páros újra színre lép
„Ma nem kívántam húst enni a reggeli sonka-kolbász-felvágott-májkrém-disznósajt után... Szerintem mindenki szokott így lenni, néha-néha, úgyis mindig csak húsba gondolkodunk. Azt mondom, be kell iktatni ilyen lazítós napokat is. ...Hangsúlyozva csak reggeli után! Aztán eszembe jutott, hogy viszonylag régen használtam az általam nyerő párosnak titulált két dolgot, az almát és a brokkolit. Teljesen véletlenül mindkettő volt itthon, így hát ezekből alkottam meg a mai Őrültségemet.” Íme Steffel Csaba újabb alkotása!
Virslis pogi
Rengetek kitűnő recepttel lepett meg minket az őrülten jó ételek blog írója az elmúlt évben is. Ez a remek kis vendégváró legújabb remeke. Pompás kiegészítője lesz majd a délutáni kártyapartinak vagy társasjátéknak. Vagy tedd el a receptet, hiszen mindjárt itt a farsang! Jól jön majd!
Fűszeres camambert-tel töltött táska
Szeretem a camembert sajtot, minden formában. Ezt a franciás beütésű, pillekönnyű tésztát egyszerűen imádom. Nagyon gyorsan elkészíthető, és jól variálható étel. A gyereknek is pompás uzsonna lesz belőle!
Aranyos lett a svájci paraszt
Aki egy kicsit is szereti a borokat és a pezsgőket, pontosan tudja, hogy egyik legjobb kísérőjük a sajt! Szerencsére ma már nálunk is válogathatunk a legkülönbözőbb falatok közül! Hetedszerre szervezte meg a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Sajtmustrát. Itt az ízelítő!
Rakottas melegszendvics Csabától
Pofonegyszerűen oldottam meg a vacsimat, ami olyan jól sikerült, hogy muszáj megosztanom. Lényegében recept sincs hozzá hisz' mindenki olyan mennyiségekkel készíti el (ha kipróbálja) ami számára megfelelő, de azért túlzásokban ne essünk, mert nem biztos, hogy a több, a jobb!
Póréhagymaleves - betegeknek is
Valami olyan levest szerettem volna idős szüleimnek vinni, ami végre kicsit kikerül a folytonos "húslevessorból". Arra gondoltam, hogy a póréhagyma erre pont alkalmas, és azt is krémlevesként elkészítve. Láss csodát, imádták! Nekik nem adtam hozzá pirított zsemlekockát, de te nyugodtan készíts ilyet, mert isteni!
Tök és sajt, avagy nemcsak az időt töltöm…
Szóval, tökölünk tovább kérem szépen... Ma hasznosan és finoman akartam tölteni az időt, és „asszem” sikerült. Steffel Csaba úgy véli napközben jól használt ki minden percet, este pedig finoman megkoronázta mindezt. Nézzük!
Édesburgonyás-sajtos pogácsa, kelesztés nélkül
Imádom még a szót is, hogy pogácsa! Reggelire, vacsorára, leves mellé, egy bögre tejeskávéval vagy csak egy baráti összejövetel kellékeként, a pogácsa nálunk örök . Ha sok időm van háromszor is meghajtogatom, hogy szép magas leveles legyen, de hétköznap és munka után egyre gyakrabban a sütőporos változatot készítem ami még másnap is puha marad – már ha nem fogy el még a sütés napján! Most egy olyan pogácsa készült amibe belecsempésztem az édesburgonyás krumplipüré maradékát, élesztő helyett sütőporral készítettem és nagyon- nagyon finom lett!
Csalános pirog
Gondolkodtál már azon, hogy miért annyira egészségesek a finnek? Megmondom: nagyon okosan étkeznek! Halfogásaikat imádom, de itt van egy másik különlegesség is, már amennyire a magyar konyhában különlegességnek számít a csalán...
Sajtos sertéskaraj
Mindig praktikusan vezette konyháját az édesanyám. Mindig tudta, mi van otthon, és mennyi ideje van egy-egy fogásra, és ez nagyon lényeges egy háziasszonynak! Ez a nem túl komplikált de rendkívül finom, szaftos hús például irtó gyorsan tálalható. Az előkészületek mindössze 15 percet vesznek igénybe, a sütőben meg mindössze 15 percet töltenek a sajtos szeletek.
Tépkedős sajtos-hagymás cipó
Nemes egyszerűséggel csak tépkedősnek hívom ezt az ötletes felhasználását a cipónak. Forrón megtépkedni a sajttal és hagymával gazdagon megszórt kockákat baráti összejöveteleken vagy csak egy délutáni kávézás idején… Pammer Lívia ezt ajánlja!
Töltött virslim az esti meccshez
Ezt is anyukámtól tanultam! Váratlan vendég érkezésekor vagy az esti sörpartihoz számtalan ötletem van, de ez mindig nagy sikert arat. Legutóbb a Barca meccsre készítettem a fiúknak. Csak egy kis minigrill vagy egy sütő kell hozzá, és már jöhetett is az első góóóóóól!
Burrito koszorú Maxtól
Töltött tortilla, kicsit másképpen. Nagyon szeretjük a tortillát, legyen töltve bármivel. Ez most egy szárazabb töltelék, nem annyira szaftos, de ha tálaláskor megöntözzük egy kis tejföllel, akkor pompás lesz a végeredmény - ajánlja egyik legfrissebb receptjét Max.
Besameles halfilé, cukkíni pestóval, csőben sütve
Ez egy bármilyen fehérhúsú halfiléből elkészíthető, "gyors kaja". Lehet villantani, ha vendég jön, vagy ha a párunkat akarjuk elkápráztatni, már ha szereti a halat. Variációk száma: több ezer, én most a cukkíni pestóval takartam be, de lehet gyári pestó is, vagy akár egy fűszerkeverék, jó sok kaporral. Somogyi Zoltán Max két éhes szájra tervezte ezt a halas csodát.
Óvári sertéskarajom
A legsokoldalúbb húsfajtánk a sertéskaraj, mert bármit készíthetünk belőle - feltekerve, sütve, rántva..., ahogy a család szereti. Ez egy picikét bonyolultabb recept, viszont rendkívül laktató, éppen egy szép téli naphoz illik. Cinkotai barátnőmnek van egy nyári konyhája, abban eredeti sparheltja. Ezt a fogást, ő ilyenkor kint süti! Valami isteni!
Pulykamell érmék sajtos-parajos szósszal
Ez a gyorsan - finomat tipikus esete! A paraj önmagában nálunk nem nagyon kelendő, ezért egy kis csavarral vonzóvá kellett tennem. Zsenge levelű bébispenót, karakteres gouda sajttal, egy kevés fokhagymával, krémes tejszínnel ötvözve, és máris olyan szósz készül, hogy megnyaljuk utána az összes ujjunkat! Íme, a siker receptje Pammer Líviánál.
Sült csirkemell brokkoliágyon
A sült csirkemell adott volt, de kreálnom kellett hozzá valami szószosat - írta Pammer Lívia. Gyorsan végiggondoltam miket találhatok a hűtőben ami passzol a csirkemellhez, és akár a köretet is kiváltja. Korábban főztem meg a karfiolt és a brokkolit, amit lefagyasztottam pont az ilyen esetekre. Egy csomag brokkoli, egy kevés sajt és egy marék dió , tejszín és kész is a csirkemell kiegészítője.
Enchiladas verdes – avagy mit szólna ehhez Kolombusz?
Már több mint három hónapja hazaérkezett Mexikóból egri húsimádó barátunk, de az ízek és a hangulat még élénken él benne. A hétvégén így akarva-akaratlanul, de mexikói hétvégét tartottunk, ugyanis készítettem jó kis csípős sangrítát, ittunk az utolsó üveg mezcal-unkból (Mezcal Oro de Oaxaca), na és tacót és enchillada-t is készítettem. Most ez utóbbi következik, tehát jöjjenek a ...
Kovács nagyim tündéri sajtosa
Ezt még egy hajó fedélzetén is összedobtam a legénységnek Dél-Korea partjainál. Nem tudtam annyit összegyúrni, hogy elég lett volna, a szakács barátom pedig örült, hogy levettem némi tehet a vállairól. A nagyim receptje kiállta az idő próbáját, és ma is imádják a barátaink. Ráadásul akár egy hét múlva is élvezetes sós! Megsúgom: többször is előfordult, hogy nem vártam vele. Amint összegyúrtam, már gyújtottam is be a sütőt! Jól sikerült!
Sopa Azteca - magyarul azték leves
Az azték leves kb. olyan népszerűségnek örvend, mint nálunk a gulyásleves. Húsimádó barátunk elsőként Pueblában kóstolta, de annyira bejött az illat és ízvilága, hogy itthon is megpróbálta. A végeredmény a család szerint nagyon jó lett - egy igazán tartalmas, ízletes leves került az asztalukra. (Amit nagyon sajnál, hogy elfelejtette az avokádót, ugyanis tálaláskor avokádó csíkokat kellett volna a levesre pakolni, de kiment a fejéből... )
Mac and Cheese a BBQ-s Kiss-testvérektől
Itt a grillszezon, mi több, a BBQ-s szezon. Ez a recept mindkettőhöz jó, de azért mégis inkább hosszan és lassan sült csirkéhez, oldalashoz vagy marhaszegyhez illik. Ajánlottam már a különleges burgonyasalátát vagy a babragut, de most itt az ízvilágában mindent elsöprő Mac and Cheese!
Medvehagymás-sajtos karaj meleg paradicsomos salátával
A hűtő mélyén ráakadtam néhány levélke medvehagymára, és mielőtt teljesen összefonnyadna hamar elhasználtam őket. Ez egy ügyes dolog volt tőlem – írta Steffel Csaba. Az, hogy ez már múlt hét elején történt és még nem osztottam meg veletek, na az már nem is annyira ügyes dolog. Nem baj, kedves Csaba, segítünk!
Sonkás-tarjás másképp Márti sütőjéből
Kaptam egyszer egy szenzációs receptet, de valahogy soha nem állt helyre az én konyhámban. Tudtam, hogy jó lehet az eredeti, a végeredmény sem volt csúfos, de még mindig vártam az igazi ízeket. Szerintem most sikerült!! Próbáld ki!
Egyszerű tojásos spárga
No, ha rájöttél, hogy itt a fogyókúra ideje, akkor lépj egészségesen! Az egyik legjobb segítőd a spárga. Szinte egyetlen kalória nincs benne, de a rostjai isteniek, és nagyon egészséges akár köretként, akár egytálételként szervírozzuk! És még guszta is! Már árulják a nagyobb bevásárlóközpontokban is.
Esti sajtos sörrel
A Te párod is szereti meccset? És ő is unja már a szokásos sós mogyorót vagy pattogatott kukoricát? Nos, akkor itt az idő valami új kipróbálására! Ez a sörös szendvics nemcsak a képernyő elé, de tányér elé is odaszegezi a párodat! És az már valami! Igaz?
Ropogós sajtos rudak
Télen, nyáron, hétvégén vagy ünnepnapokon - bármikor - extra gyorsan elfogyó sajtos ropogtatni való. Gyorsan elkészül, nem kell pihentetni sem. Egy baja van – nem tud olyan gyorsan megsülni ahogy elkapkodjuk - írja sós sütijéről Pammer Livi.
Pizzás töltött golyók
Aki szereti a pizzát, a calzonet az ezt is szeretni fogja. Foszlós kelt tésztába burkolt házi pizzakrém sajttal turbózva szorosan egymás mellé sorakoztatva majd aranyszínűre sütve... ugye már érzed is a friss tészta és a fűszerek illatát? Pammer Livi receptje a délutáni váratlan vendégeidet is meglepi majd!
Pulykás moussaka
Ez a recept maga az őszi muzsika! Minden benne van, amit csak szem-száj kívánhat! Készíts mindent elő, azután csak rakod, meg rakod, azután csak eszed, meg eszed, meg... Az étel egyébként a Balkánról, a Földközi tenger keleti feléből származik, onnan, ahol csak megterem a padlizsán. A magyar turisták elsősorban görög változatát ismerik.
Karaj parmezános bundában
Végtelenül egyszerű, gyors frissensült, amihez csupán egy igencsak finom amerikai káposztasalátát( Coleslaw) készítettem . Bármilyen bundázott vagy sült húsféleséghez igen jó kiegészítő, emellett egészséges és vitaminnal teli.
Háromsajtos csirkés, gombás tészta
Gomba, csirke, sokféle sajt, brokkoli és tészta - minden benne van ebben az ételben, amit szeretünk. A tészta a tejszínes mártásban fő puhára. Kell ennél jobb?
Sajtropogós
Ha sajt van otthon, minden van otthon, régóta tartom magam ehhez a bevált módszerhez. Persze ennél a receptnél jó, ha többféle sajt áll rendelkezésünkre, de végül is egyféléből is elkészíthető.
Őszi témájú fesztiválokat ajánlunk
Ha borongós, szürke az ég felettünk, a legjobb dolog, amit tehetünk, hogy elmegyünk valami jó hangulatú közösségi programra, ahol ehetünk, ihatunk kedvünkre. A mostani hétvége a sajtok, illetve a tök jegyében telik.
Sajtos burgonya, a kedvencünk
Ezt a sajtos csodát olyan egyszerű elkészíteni, hogy bátran rábízhatod még a pasidra is, de ha nem vagy ijedős, akár a nagyobbacska fiadra is. Meg fog vele birkózni!
Sütőtökös töltött krumpli sajttal, baconnel, szezámos mártogatóssal
A töltött burgonya nagyon jó téli étel, egyrészt számtalan variációt lehet kitalálni, mivel is töltsük meg a krumplikat, másrészt a sütő jó meleget csinál a konyhában, ami hideg téli napokon nem hátrány.