Életforma.hu

GASZTRO

Csirkés lasagne

Nem csak marhahússal lehet elkészíteni ezt a kedvelt rakott ételt, hanem csirkével is. És nem is lesz olyan száraz, mint azt első hallásra gondolnánk.

Sokan darált marha- vagy sertéshús felhasználásával csinálják meg ezt az isteni, ám kissé macerás tésztaételt. Mi most egy csirkés változatot ajánlunk. A csirkehúst nem szükséges megdarálni hozzá, elég ha csak apróra kockázzuk, kis darabokra aprítjuk, így sokkal zamatosabb és szaftosabb marad majd.

Fotó: depositphotos.com

Hozzávalók:

1 kg filézett csirkemell

1 doboz lasagne tészta

2 csomag mozzarella sajt a sós lében ázott fajta

3-4 evőkanál reszelt parmezánsajt

1 fél zellergumó

fél csomag zeller zöld

2 szál fehér répa

3 szál sárgarépa

2 doboz egész konzerv paradicsom

1,5 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

8 dkg vaj

8 dkg liszt

8 dl tej

2dl száraz vörös bor

5 evőkanál olíva olaj

só, bors, őrölt szerecsendió

friss bazsalikom, oregánó, rozmaring, babér levél

Elkészítés:

A csirkemellet megmossuk, majd apró kockákra vágjuk, aprított is használhatunk, a lényeg, hogy darabos maradjon a hús. A zöldségeket megtisztítom, majd lereszelem vagy aprítógépben összeaprítom. Három evőkanál olajat felhevítünk, hozzáadjuk a lereszelt zöldségeket és kb. 10-15 percig pirítjuk őket, közben sóval borssal ízesítünk, majd az egészet felöntjük a vörös borral és addig főzzük, míg az alkohol el nem párolog belőle. Ha ez meg van, jöhet hozzá a csirkehús, amit addig pirítunk, míg ki nem fehéredik. Hozzáöntjük a két doboz paradicsomot és ugyanannyi vizet,  a húsos szószt bazsalikommal, oregánóval, rozmaringgal és babér levéllel fűszerezzük, alacsony lángon körülbelül 40 percig főzzük, míg be nem sűrűsödik, időnként megkeverjük. Közben elkészítjük a Besamel mártást, a vajon megpirítjuk a lisztet, majd állandó kavargatás mellett felengedjük a tejjel és beforraljuk. Sóval, borssal, szerecsen dióval ízesítjük, lehúzzuk a tűzhelyről és félretesszük.

Egy tepsit vagy jénait kikennünk két evőkanál Besamel mártással, majd erre rátesszük az első réteg tésztát. Erre aztán jöhet a húsos ragu egyharmada, arra két-három kanál Besamel mártás, a mozzarella sajt fele és egy evőkanál reszelt parmezán. A rétegezést megismételjük még egyszer, majd az egész lasagnét lezárjuk az utolsó tészta réteggel, melyet meghintünk parmezánnal. 190 fokra előmelegített sütőben, 25-31 percig sütjük.

Még több tészta étel:

Padlizsános-ricottás spagetti

Mákos nudli szilvalekvárral nyakon öntve

 

 

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.