Itt a színvallás ideje. Imádom a göngyölt húsokat. Szeretem, ahogy valamivel meg vannak töltve, ahogy ropogósra sülnek, miközben belül szaftosak, ízesek. Elég régen készítettem már ilyet, tehát épp itt az ideje.
Először is bepácoltam a filézett csirkecombokat finom, paprikás mustárba, borsba, és 'bátrak előnyben' jeligére chilikrémmel. Betettem egy edénybe, ahol nyakon öntöttem egy üveg (0,33 l) sörrel, aztán betettem a hűtőszekrénybe, hogy 24 órán át pihenjen a sörfürdőben. Imádok sörrel főzni, mert nem csak az étel kapja meg ezt a különleges ízt, de főzés közben én is kortyolgatva élvezhetem minden jéghideg cseppjét.
A sörpác nem megszokott, de igen jófajta módja a húsok ízesítésének. Egyrészről a sör szénsavtartalma, másrészt az összetevői tökéletesen alkalmasak arra, hogy a mustár savasságának segítségével átjárják a hús rostjait. Sózni nem szabad még ilyenkor, de bors mindenképp menjen bele, főleg, ha frissen őrölt. Hát ezek az alapok, de lássuk mi kell hozzá, és pontosan hogyan is készül!
Hozzávalók 4-6 főre: 4 db kifilézett csirkecomb, 1 cs. friss bazsalikom, 1 ü. (0,33) sör, 3 ek paprikás, fokhagymás mustár, 1 ek chilikrém, só, bors, fokhagyma, 1 db gyümölcsös chili paprika, 25 dkg mascarpone, kevés olívaolaj.
Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra! Vegyük ki a pácból a húst, és a bőrös részét itassuk le papírtörölközővel. Fektessük le egy deszkára. A belső részére, amin a mustáros pác van, tegyünk pár levél bazsalikomot, és egy-két karika chili paprikát. Tekerjük fel olyan szorosra, amennyire csak tudjuk (ha szükséges hústűvel rögzítsük), sózzuk meg alaposan a tetejét, ettől lesz majd ropogós a bőre. Majd egy serpenyőben forróra hevített olajon süssük át pár percig minden oldalát, hogy megkapja a bőrét és összeugorjon a hús, ezzel is tartva göngyölt formáját. Ezek után tegyük be a sütőbe, ahol 30-40 percig süssük 200 Celsius fokon, ha lehet légkeveréses üzemmódban. Ilyennek kell lennie:
Amíg sül, készítsük el a mártást. Egy serpenyőbe tegyük bele a sörös páclevet (mindent szeretek felhasználni, és amúgy is a páclé minden esetben csodás alapja szósznak), adjuk hozzá a mascarponét, 1 evőkanálnyit a fűszeres mustárból, a szétnyomkodott fokhagymagerezdeket, valamint a felkarikázott chili paprikát. Forraljuk össze az egészet, sózzuk, borsozzuk. Ezzel a mártás is elkészült. Csodás, sárga színét a mustártól kapta. Már csak a tálalás van hátra. Köretként kínálhatunk mellé sült parázsburgonyát, vagy zöldséges kuszkuszt, de bevallom, ebben a melegben magában, egy kis salátával nekünk épp elég volt. A mártás krémes, pikáns, különleges, a csirketekercs a benne lévő bazsalikomtól és chili paprikától mennyei zamatot kapott. A csirkecomb előnye, hogy sütés közben is szaftos, ízletes marad a húsa, míg a bőre kívül gyönyörű aranybarnára sült és nagyon ropogós lett. Ez a kombináció így együtt igazán pazar. Egy pohár sörrel kínáljuk!
Jó étvágyat hozzá!