Hozzávalók:
- 4 szép szelet halfilé
 - 2-3 ek (cukkíni) pestó
 - 1 adag besamel mártás
 - 10-12 dkg reszelt félkemény sajt ( pl. gouda, trappista, edami...)
 - só, bors, olaj
 
Besamel mártás:
- 5 dkg vaj
 - 3 ek liszt
 - 0,5 liter tej
 - só, bors, szerecsendió
 
Elkészítés:
Először elkészítem a besamel mártást. A tejet felforralom, a vajat felolvasztom, majd a liszttel készítek egy világos rántást, amit habverővel kevergetve, a forró tejet adagolva, krémesre főzök. Ízesítem, és pár pillanat bugyogtatás után lezárom. A halakat egy kis só-bors keverékkel ízesítem, de vigyázzunk, mert a pestó is fűszeres, és a besamelt is ízesítettük. A halfiléket megkenem a pestóval. Olajozott tűzálló tálra teritem, majd betakarom a mártás felével. Erre jöhet a reszelt sajt 1/3 része, majd újra hal. Rásimítom a maradék mártást, és megszórom a sajttal. Előmelegített sütőben, 165 c°-on, 25-30 perc alatt, szép pirosra sütöm. Érdemes egy kicsit hagyni állni, úgy könyebb tálalni.
Harcsapaprikás bakonyi módon, juhtúrós, kapros galuskával
Leginkább karácsonykor esznek a magyarok halat, pedig többet kellene, mert nagyon egészséges! Egri húsimádó barátunk receptje szerintem farsangkor is megállja a helyét. Saját bevallása szerint ez a halpaprikás nem saját kútfőből, hanem több recept összegyúrásából született − de állítja, garantált a siker − már annak, aki szereti a halhúst.