- 2 egész sertésszűz
- só
- bors
- zsiradék
- karfiolrózsák pagodakarfiolból
- brokkoli
- 1 gerezd pucolt fokhagyma
- friss bazsalikom levél
- tejszín
Születésnapi vacsorát készítettem, ugyanis megint egy évvel korosabb lettem gondoltam, adjuk meg a módját. Egészen különleges nagyon finom vörös tonhalat készítettem minimális fűszerezéssel , szaftosra sütve olyan körettel, hogy az egész vacsorát bűntudat nélkül ehettük! Jó ez csak vicc volt.. Fotózáskor vettem észre, hogy szívecske alakú a tonhalsteak amit a tányérra tettem…
A sertésszüzeket az esetlegesen rajta maradt hártyáktól megszabadítjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Fél órát állni hagyjuk, majd kevés zsiradékon hirtelen megkérgezzük minden oldalon. Deszkára fektetve, konyharuhával letakarva, 15 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben letakarva sütjük. Én úgy szeretem, ha már nem rózsaszínű, de még teljesen szaftos a belseje, épp csak átlépi azt a határt, amikor már nem rózsaszín de nem is száraz. Ha ezzel elkészülünk, deszkán letakarva pihentetjük tovább.
A karfiolrózsákat és a brokkolit alaposan megmossuk, és sós-fehérborsos vízben puhára főzzük. Karfiolokból 4-4 nagyobb rózsát, brokkoliból kettő közepes rózsát használtam fel. Egy magas falú tálba vagy késes aprítóba tesszük a megfőtt zöldségeket, a pucolt fokhagymagerezdet és egy közepes nagyságú friss bazsalikom levelet Erre ráöntünk 1dl tejszínt, és pürés állagúra dolgozzuk kézi botmixerrel vagy a késes aprítóval. Ha túl sűrű, mehet bele még tejszín.
Tálalás előtt a húst forró serpenyőben kevés zsiradékon átpirítottam , majd vastagabb szeleteket vágva a pürével kínáltam. Kiegészítésként lila hagymás paradicsomsalátát is tálaltam mellé.
Jó étvágyat kíván: Pammer Lívia