Hozzávalók:
- 50 dkg sertéskaraj
- 20 dkg shitake gomba
- 20 dkg bambuszrügy (konzerv)
- 4 szál újhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 ek. almaecet
- 3 szál szálzeller
- 2 tk. kristálycukor
- só
- olívaolaj, ha lett volna itthon akkor… szezámolaj
- 4 adag rizstészta
A pácoláshoz:
- 8 ek. szójaszósz
- 3 ek. szezámmag
- friss chili vagy chilipehely
Elkészítés:
A sertéskarajt vékonyan felszeleteljük, és ugyanolyan vékonyan felcsíkozzuk. A felcsíkozott húst egy tálba rakjuk, bőségesen meglocsoljuk szójaszósszal, hozzáadjuk a szezámmagot, és chilipehellyel ízesítve, alaposan összeforgatjuk, és legalább 30 percig pihentetjük, pácoljuk.
Egy wok-ban (vagy nagy serpenyőben) olajat hevítünk, és a hús fehéredésig sütjük. Közben feldaraboljuk a gombát és a zellert, a bambuszrügyet (szükség szerint) egy kicsit átvagdossuk, „elvékonyítjuk” a fokhagymát pedig gyufaszál vékony csíkokra vágjuk, aztán a húshoz adjuk. A ragunkat szépen megpirítjuk, majd megsózzuk.
Befejező műveletként, megszórjuk a cukorral, aztán ferdén felkarikázott újhagymát és 4 evőkanál almaecetet adunk hozzá; pillanatok alatt összeforraljuk, és a közben kifőtt tésztán tálaljuk. Ha ügyesen dolgozunk, akkor nagyjából egyszerre készülünk el a tésztával és a raguval.
Jó étvágyat kíván Steffel Csaba!
„Ma nem kívántam húst enni a reggeli sonka-kolbász-felvágott-májkrém-disznósajt után… Szerintem mindenki szokott így lenni, néha-néha, úgyis mindig csak húsba gondolkodunk. Azt mondom, be kell iktatni ilyen lazítós napokat is. …Hangsúlyozva csak reggeli után! Aztán eszembe jutott, hogy viszonylag régen használtam az általam nyerő párosnak titulált két dolgot, az almát és a brokkolit. Teljesen véletlenül mindkettő volt itthon, így hát ezekből alkottam meg a mai Őrültségemet.” Íme Steffel Csaba újabb alkotása!