A fokhagyma otthoni termesztése egyszerű, csak némi türelemre, egy megfelelő méretű virágládára (vagy kertre) van szükséged hozzá. A nagyszerű az egészben az, hogy csak egy kis lyukat kell ásnod a földbe, a többit pedig a természet elvégzi a tél folyamán. A fokhagyma a kártevőket és a rágcsálókat is elriasztja a kertedből, nem csoda, hogy Egyiptomban szent növényként tisztelik, hiszen egyébként is rengeteg jó hatása van.
És hogy mi a titok?
Helyezd a fokhagymát a földbe körülbelül azelőtt, hogy a föld teljesen megfagyna. Ez nálunk kb. ősz közepe, tehát október vége, november eleje. Melegebb éghajlatokon a téli hónapok (december) a megfelelő időszak a fokhagyma elültetésére.
Íme az otthoni fokhagyma termesztése 6 lépésben:
1. Válaszd ki a megfelelőt!
A fokhagymáknak két típusa van. Az egyik rugalmas szárral rendelkezik, a másik keményebb, merev középső szárral. Utóbbit tartják jobb ízűnek, és a hámozása is könnyebb. Vásárolj ezekből maghagymákat, s olyan fokhagymát tudsz belőlük termeszteni, mint amilyen az élelmiszerboltokban kapható. Vásárlás előtt olvasd el a hagymák leírását, és az ültetési tippeket a zacskó hátoldalán.
2. Keress egy napos helyet a kertedben, vagy tedd a virágládát az erkélyed napos felére!
A fokhagymának sok fényre is szüksége van. Ezért érdemes olyan helyre ültetni, ahol legalább 6 vagy több órányi közvetlen fény éri. Továbbá, mivel ezek a hagymák sokáig érlelődnek (a következő nyáron szedheted le őket) így olyan helyre érdemes ültetni, ahol nem lesz akadálya, hogy növekszenek. Érdemes a kert egyik szélébe, vagy hátuljába ültetni a hagymákat. Legalább 20 centi mélyre ássuk el, de ültetheted cserepekbe is, lenyeg, hogy elegendő mélyek legyenek ezek.
3. Ültesd el a fokhagymákat!
Óvatosan válaszd le az egyes gerezdeket a fokhagyma fejéről. Minden gerezd egy új növény lesz. 20 × 10 cm-es sor- és tőtávolságra érdemes dugványozni őket. Egy lyukba mindig egy gerezdet tegyél a végével felfelé téve, majd temesd be, és jól tapogasd rá a földet. Tavasszal, amikor a hajtások megjelennek, érdemes komposztot, vagy műtrágyát tenni melléjük.
4. Várj türelmesen!
Ha keményszárú típust ültettél, akkor figyelj a kis kacsokra, amik megjelennek a száron. Ezeket vágd le közvetlenül a felső levél felett. Nem kell kidobni, inkább edd meg. Beleteheted összevágva a rántottádba, de tésztaételekhez is kiváló. Ha ezt eltávolítod a szárról, akkor a földben lévő igazi fokhagymák több energiát kapnak és nagyobbra növekedhetnek. Ne várj ezekkel sokáig, mert minél keményebbek ezek a kis kacsok, annál több energia megy kárba, és kisebb lesz a termésed nyárra.
5. Takarítsd be a termést!
Onnan tudod, hogy a fokhagymák majdnem beértek, hogy tetejük bebarnul és száradni kezd. Ekkor már kiszedheted őket. A friss fokhagymát érdemes kézzel vagy egy kis kerti villával kiszedni a földből. Rázd le róluk a földet, majd egy hidegebb helyen (kamra, vagy az erkélyen) lógasd fel és várj 1-2 hetet az elfogyasztása előtt. Csak akkor vágd le a szárakról, ha már teljesen kiszáradt.
6. Tárolj szakszerűen!
Érdemes hálós zsákban, hűvös és száraz helyen tárolni a leszedett fokhagymát. Ha a kiásáskor megsérült valamelyik, akkor az már nem fog rendesen kiszáradni, így lesz emberi fogyasztásra alkalmas. Ha igazán előrelátó vagy, akkor nem fogyasztod el az összes termést, hanem ősszel újabb adagot ültetsz. Hajrá! Ugye, hogy nem is nehéz?
Ezt is olvasd el: