Tarja cikkek

Tarja és káposzta megbonthatatlan barátsága
Íme a február, és még mindig pihenős. Ez azt jelenti, hogy inkább a régebbi őrültségeimet osztom meg veletek. akon. Persze azért közben főzőcskézek és ölég sok minden jut eszembe, erről-arról ami azért is érdekes, mert mindennek van valami íze, hol édes, hol keserű... Na, de süt a nap és bízunk benne, hogy nem a keserű lesz idén az uralkodó íz, mert akko'... Addig is, nézzük, mit kanyarít az őrülten jó ételek szorgalmas bloggere csomboros káposztában sült sertéstarja címen.

Egyben sült, omlós tarja
Puha, omlós egyben sült tarja. Sokat gondolkozom arról, hogy miért a karajt és a combot favorizálják az emberek, amikor még annyi ízletes, de valamiért elértéktelenedett hús van még azon az állaton. Miért mellőzünk egy jó tarját, vagy császárvéget? Na, nézzük azt a tarját! A megoldást a sütőzacskó jelentette a megégés ellen!

Tarja és pác, avagy ilyen a kívánós…
Mostanában ölég gyakran megkívánok ilyen egyszerűbb, hétköznapibb ételeket- írja Steffel Csaba. Ma a pácolt tarja volt soron, de a közeljövő tervei között szerepel a rántott, a paprikás lisztbe forgatott hekk burgonyasalátával, sőt egy jó kis töltött paprika, babfőzelék füstoldalassal… egyszóval csak gyakran egy jó kis Töltött paprika, Babfőzelék, füstölt oldalassal,…meg ilyesmi...

Vasi pecsenye hagymás, magos burgonyával
A napokban valahol, szóba került a vasi pecsenye... No, több se kellet nekem..., igaz, tarja helyett hosszúkarajból készítettem, de ettől még nem lett "rosszabb" és talán kicsit könnyebben, gyorsabban is készült el. Köretnek burgonyát pirítottam, jó sok hagymával, és ha már vasi, akkor egy kis tökmagot is szórtam közé, mellé pedig egy szlovén ihletésű uborkasalátát dobtam össze. JA! ...és mivel a szalonna még semmit nem rontott el, egy egész keveset pirítottam hozzá - árulta el Steffel Csaba.

Sonkás-tarjás másképp Márti sütőjéből
Kaptam egyszer egy szenzációs receptet, de valahogy soha nem állt helyre az én konyhámban. Tudtam, hogy jó lehet az eredeti, a végeredmény sem volt csúfos, de még mindig vártam az igazi ízeket. Szerintem most sikerült!! Próbáld ki!

Vasi pecsenye Csaba konyhájából
Tarja helyett hosszúkarajból készítettem, de ettől még nem lett rosszabb, és talán kicsit könnyebben, gyorsabban el is készült.
Köretnek burgonyát pirítottam, jó sok hagymával, és ha már vasi az a pecsenye, akkor egy kis tökmagot is szórtam közé, mellé pedig egy szlovén ihletésű uborkasalátát dobtam össze.

Márti-féle kapormártás
Maga a nyár üzenete a kapor. Most kaptam a szomszédból egy egész kazlat! Egy része irány a kovászos uborkába, a másik, nos mártást varázsoltam belőle. Natúr tarjaszeletet és petrezselymes újkrumplit kínáltam hozzá. Remek lett! Igazi, vasárnapi, nyári fogás kerekedett belőle. Még most a számban érzem az ízét!

Sörös tarja flamand módra, grillezve
A tarja az egyik leginkább kedvelt része a sertésnek, kiválóan alkalmas egyben sütésre éppúgy, mint szeletelve, jót tesz neki a párolás, a pácolás és a grillezés is.

Így válassz húsvéti sonkát
Húsvét előtt sokunknak fejtörést okoz, milyen sonkát vegyünk, hol vásároljuk meg, mire figyeljünk oda a sonka kiválasztásakor. Ehhez adunk némi segítséget, ugyanis a sonkavásárlás egyáltalán nem nehéz feladat, ha az ember tudja, milyen szempontokat vegyen figyelembe.

Bajor sörös borda
Néhány szép szelet hús, egy kevés hagyma, néhány fűszer és egy üveg sör. Nem is kell más egy ízletes ebédhez.
Márti bajor borjúérméi barna sörös mártással
Bőven este hét után ülnek le a bajorok megszokott kiskocsmáikban, hogy egy finom vacsorával tegyenek pontot a nap végére. A fogások nagyon tartalmasak! Ezt a fogást Dasingban, az egyik helyi fogadóban kóstoltam. Nem először jártam ott, akkor a kemencés sült csülök kápráztatott el! Most sem csalódtam!
Szaftos tarja sajtos-túrós krumpligombóccal
A sertéstarja kellemesen szaftos része a disznónak, érdemes minél többfajta receptben kipróbálni. Ennél az ételnél még a köret is roppant érdekes, úgyhogy fakanálra fel!
Mézes, balzsamecetes tarja vajbab pürével
A tarja kellemesen szaftos hús, csodás sülteket lehet belőle készíteni, akár egyben, akár szeletben sütjük. Gayer Taubert Szilvia most egy olyan receptet oszt meg velünk, melyben a tarja szeletben sül, és egy izgalmas köret van mellé.
Lassan sült tarja
Azt gondolnánk, húst mindenki tud sütni, de ez nem igaz. Ha csak a magam példájából indulok ki, már akkor is megdől az elmélet, mert régebben vagy nyers maradt a hús, vagy rágós lett, vagy szénné égett, gyakorlatilag ezekből a módozatokból lehetett választani. Ezzel a lassú módszerrel azonban a hús vajpuha lesz, ezt garantálom.
Ízorgia P&P módra!
Lelkes kollégáim továbbra is nagy szeretettel bombáznak jól kipróbált receptjeikkel. Ezúttal pénzügyi- és titkárságvezetőnk, Polákovics Zsófi vasárnapi mesterművét ajánlom figyelmetekbe! Külön-külön is minden alkotóeleme remek, de így együtt tényleg ünnepi asztalra kívánkozik!
Felsőfokú kerti invázió
Bár a flekkent kifejezetten kerti sütögetés eredményeként lehet "kinyerni", nem árt, ha egy esetleges hirtelen jött zivatar idején van egy "B"-terved is! A sült, csontos sertéstarja bámulatosan finom a serpenyőben is! Egy sör mellett azt is elfelejtik a barátaid, hogy nem a kertben ültök, mert szakad az eső!
Ezzel nyerd el a barátnőd szívét!
Pompás illatok tündökölnek kertedben, vagy a teraszon, amikor nyári partira várod barátnődet, vagy legkedvesebb barátaidat! Rém egyszerű, de biztos siker a következő recept! A lényeg, hogy sosem kell túlkomplikálni!