Életforma.hu

GASZTRO

Márti bajor borjúérméi barna sörös mártással

Bőven este hét után ülnek le a bajorok megszokott kiskocsmáikban, hogy egy finom vacsorával tegyenek pontot a nap végére. A fogások nagyon tartalmasak! Ezt a fogást Dasingban, az egyik helyi fogadóban kóstoltam. Nem először jártam ott, akkor a kemencés sült csülök kápráztatott el! Most sem csalódtam!

Kép: László Márta

Hozzávalók:

  • 1 kg borjútarja
  • 0,5 l barna sör
  • 1 dl napraforgó olaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 4 szál sárgarépa
  • 4 közepes vöröshagyma
  • 1 zeller
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 marha leveskocka
  • 4 közepes krumpli
  • 2 tojás
  • 3 dl víz
  • 3 ek étkezési keményítő
  • 40 dkg finomliszt (amennyit felvesz)
  • 1 ek zsír

Elkészítés:

Az olajjal keverd össze a sót, a borsot, és azzal alaposan kend be a tarját. Végy egy magas falú tepsit vagy jénait. Tedd bele a húst, önts mellé kb. 1 dl olajat. Szórd köré a megpucolt sárgarépákat, a négybe vágott zellert, a hagymákat, fokhagyma gerezdeket egészben. Öntsd hozzá a barna sör felét. Lefedve, 180 fokos sütőben süsd egy órán át. A húst ekkor fordítsd meg, majd öntsd fel a barna sör másik felével, és 3 dl forró vízzel, amiben már felforraltad a marhahúsos leveskockákat. Újra takard be, majd megint egy órára tedd vissza a sütőbe.

Most jön a bajor konyha egyik csodája, a főtt krumpligombóc. Amíg "sistereg" a sütőben a hús, főzz meg négy krumplit a héjában. Ha puha, tedd deszkára, hámozd meg, törd össze egy tálban. Jöhet hozzá a 2 tojás, sózd meg. A zsírral, és annyi liszttel, amennyit felvesz, jól keverd össze, majd formálj belőle gombócokat. Lobogó, sós vízben főzd puhára mintegy fél óra alatt.

Ha a hús megpuhult, tedd tányérra. Rakd külön a zöldségeket. A maradék levet szűrd át, és tedd fel újra főni. Ha felforrt, jöhet hozzá a keményítő, hogy igazi mártást kapj. Ez még 3-4 perc, és jöhet a tálalás. Én még egy kanál bajor burgonyasalátát, és egy kis ribizlilekvárt is kaptam hozzá! Nagyon finom! Bátran mondom! Kérj hozzá egy nagy korsó barna sört is! Jó étvágyat!

 

Bajor csoda
Útban Strasbourgba, európai parlamenti tudósításaim kedvenc helyére, egyszer-kétszer megállunk. Így történt ez most is, és ilyenkor – szó szerint – minden érdekel, mindent megkóstolok! Például Bajorországban bármit is rendelsz vacsorára, szinte automatikuson hozzák a salátát. Akkora friss adagot, hogy az például nekem elég is volt az esti étkezésre! Nagyon finom, nagyon egészséges, és nem bonyolult! A farsangi asztalra ezúttal egy fűszeresebb majonéz került! Próbáld ki!

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.