- 80 dkg marhatarja v. lapocka, comb
- 10 dkg kenyérszalonna
- 4 db virsli
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 dl fehérbor
- 3 ek. mustár
- 1 dob. paradicsompüré (70g)
- kakukkfű
- bors, só
- (1-2 ek. liszt)
A húst ceruza vastagságú csíkokra vágjuk, egy tálba rakjuk, és egy éjszakára mustáros-borsos pácban érleljük.
A szalonnát és a vöröshagymát kis kockákra aprítjuk, és együtt, üvegesre sütjük, majd rátesszük a bepácolt húst; amikor a hús elveszti nyers színét, hozzáadjuk paradicsompürét és finoman összepirítjuk. (A paradicsompürével való pirításkor vigyázzunk, nehogy megégessük.)
Amikor ezzel is megvagyunk, megsózzuk, kakukkfűvel ízesítjük, felöntjük vízzel, és pörkölt módján puhára főzzük. Közben a virslit felkarikázzuk. Az utolsó forrásnál zúzott fokhagymával ízesítjük, hozzáadjuk a fehérbort és a virslit, aztán készre főzzük.
- Ha szükséges, illetve, ha a jó sűrű szaftot szeretjük, akkor a lisztszórásos (staubolás) művelettel sűríthetjük. –
Köretként hagymást tört burgonyát kínálunk. Jó étvágyat kíván Steffel Csaba!
tudója, Steffel Csaba.