Életforma.hu

GASZTRO

Nyúlcomb és medvehagyma, avagy 5x gondoltam

Tegnap pompás kis filézett nyúlcombra akadtam a boltban, gondoltam finom és legendás paprikást készítek belőle, galuskával. Aztán ahogy a sorok között bandukoltam, elém ugrott egy doboz akciós, kicsit idősebb, enyhén megbarnult sampipi gomba, gondoltam, akkor Bakonyi nyuszi lesz belőle. Ma elmentem a zöldségeshez, és jé! már van medvehagyma, na akkor gondoltam pompás medvehagymás ragu lesz belőle, mondjuk tejszínnel. És végül nehogy nehogymá' galuskával egyem – gondoltam -, inkább egy laza kis puliszkát dobok mellé, megpirítva, gondoltam… Na kérem, valahogy így készülnek Steffel Csaba ételei.

Hozzávalók:

- 8 db nyúlcomb filé (kb.1 kiló vagy 4 db egész comb)

- 50 dkg gomba

- 25-30 szál medvehagyma

- 2+1 dl fehérbor

- 2 dl tejszín

- 3-4 db szegfűszeg

- bors, só

a puliszkához:

-  40 dkg kukoricaliszt

- 1 l víz

- só

- sertészsír

Elkészítés:

A combfiléket megborsozzuk, és sertészsíron, kis lángon szépen megpirítjuk, ez oldalanként kb. 5-8 perc. Közben a gombát szükség szerint megtisztítjuk, feldaraboljuk. A megpirult filéket kiszedjük egy tányérra; a visszamaradt zsiradékon pedig (ha úgy látjuk adhatunk, még hozzá egy kicsit) szépen megpirítjuk a gombát. Amikor a gomba is megpirult, megsózzuk, 3-4 db szegfűszeggel aromásítjuk, felöntjük 2 deci borral, visszatesszük a combfiléket.

Fedő alatt, lassan forralva 40-45 percig pároljuk, ha kell! egy kevéske vizet önthetünk még alá.

A medvehagymát felaprítjuk, és amikor a hús már kellemesen megpuhult, a tejszínnel és még 1 deci borral a raguhoz keverjük, finoman összeforraljuk. A nyúlcomb főzési ideje, természetesen eltérő lehet, korától függően.

Amíg a ragu párolódik, elkészítjük a puliszkát. A liter vizet, a legkisebb lángon, feltesszük melegedni. Amikor már kezd gőzölögni, megsózzuk, beleszórjuk a kukoricalisztet, és folyamatos!!! kevergetéssel legalább 3-5 percig főzzük, pufogtatjuk. Lehúzzuk a tűzről, majd egyből letakarjuk egy fedővel, és 20-25 percig (lehet több is) saját gőzében pihentetjük. A puliszkát egy evőkanál segítségével forró zsírba szaggatjuk és megpirítjuk (csak úgy, mint a dödöllét, van a hajdina gánicát). Ehhez kíván jó étvágyat: Steffel Csaba

U.i.: A szegfűszeget nem tudom megmagyarázni, de kimondottan jót tett, és aromássá varázsolta ezt a ragut!

Amikor megemlítettem, hogy tonhalas tésztát kívánok, szinte egyből jött a kérdés, – és hol veszel most tonhalat? Honnan, honnan…, ott a konzerv – mondja Steffel Csaba. Az a lényeg, hogy ne aprított és ne olajos legyen! Légy ügyes, ne főzd szét, csak melegítsd jól össze. Ennyi a trükk.  


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.