- 8 db nyúlcomb filé (kb.1 kiló vagy 4 db egész comb)
- 50 dkg gomba
- 25-30 szál medvehagyma
- 2+1 dl fehérbor
- 2 dl tejszín
- 3-4 db szegfűszeg
- bors, só
a puliszkához:
- 40 dkg kukoricaliszt
- 1 l víz
- só
- sertészsír
Elkészítés:
A combfiléket megborsozzuk, és sertészsíron, kis lángon szépen megpirítjuk, ez oldalanként kb. 5-8 perc. Közben a gombát szükség szerint megtisztítjuk, feldaraboljuk. A megpirult filéket kiszedjük egy tányérra; a visszamaradt zsiradékon pedig (ha úgy látjuk adhatunk, még hozzá egy kicsit) szépen megpirítjuk a gombát. Amikor a gomba is megpirult, megsózzuk, 3-4 db szegfűszeggel aromásítjuk, felöntjük 2 deci borral, visszatesszük a combfiléket.
Fedő alatt, lassan forralva 40-45 percig pároljuk, ha kell! egy kevéske vizet önthetünk még alá.
A medvehagymát felaprítjuk, és amikor a hús már kellemesen megpuhult, a tejszínnel és még 1 deci borral a raguhoz keverjük, finoman összeforraljuk. A nyúlcomb főzési ideje, természetesen eltérő lehet, korától függően.
Amíg a ragu párolódik, elkészítjük a puliszkát. A liter vizet, a legkisebb lángon, feltesszük melegedni. Amikor már kezd gőzölögni, megsózzuk, beleszórjuk a kukoricalisztet, és folyamatos!!! kevergetéssel legalább 3-5 percig főzzük, pufogtatjuk. Lehúzzuk a tűzről, majd egyből letakarjuk egy fedővel, és 20-25 percig (lehet több is) saját gőzében pihentetjük. A puliszkát egy evőkanál segítségével forró zsírba szaggatjuk és megpirítjuk (csak úgy, mint a dödöllét, van a hajdina gánicát). Ehhez kíván jó étvágyat: Steffel Csaba
U.i.: A szegfűszeget nem tudom megmagyarázni, de kimondottan jót tett, és aromássá varázsolta ezt a ragut!
Amikor megemlítettem, hogy tonhalas tésztát kívánok, szinte egyből jött a kérdés, – és hol veszel most tonhalat? Honnan, honnan…, ott a konzerv – mondja Steffel Csaba. Az a lényeg, hogy ne aprított és ne olajos legyen! Légy ügyes, ne főzd szét, csak melegítsd jól össze. Ennyi a trükk.