Életforma.hu

GASZTRO

Mustáros pácban érlelt sertéskaraj parázsburgonyával, zellersalival

Van úgy, hogy az ember tényleg nem is vágyik másra. Az ünnepek alatt pedig tényleg remek ötlet Steffel Csaba ajánlata. Nincs vele túl sok macera, viszont isteni egy pohár borral – akár a vízparton üldögélve

Hozzávalók:

Elkészítés:

A sertéskarajt  felszeleteljük, enyhén klopfoljuk. A mustárt, borssal és borsikafűvel kikeverjük, majd a karajszeleteket alaposan bekenjük, „bemasszírozzuk” vele, aztán egy tálba étolajat öntünk, és a szeleteket szépen belepakoljuk úgy, hogy a szeletek ne lógjanak ki az olajból, tehát bepácoljuk. Legalább egy napig, frissen tartó fóliával letakarva, hűtőben érleljük. A szeleteket grillserpenyőben szépen megsütjük, megsózzuk.

Kép: Steffel Csaba

Ez is az őrülten jó ételek készítőjének műve! Ez nem egy mai étkem csak valamiért (valószínűleg a lustaság) most osztom meg Veletek. Pár hete, amikor már kezdett eltelni mindenki a fincsi friss spenóttal, na akkor kaptam a drága szomszéd nénitől. Most viszont jól jön, egy kis pihi a cukkinik és a tökök közé… Steffel Csaba ismét valami remeket alkotott!

Az olívaolajat és a borecetet jól összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. A szárzellert apró kockákra daraboljuk, a datolyaparadicsomot felkarikázzuk, és beleforgatjuk az öntetbe, hűtőben pihentetjük, szerencsés esetben a zeller levelét is beleaprítjuk.

A parázsburgonyát (nem fontos meghámozni, de lehet) alaposan megmossuk, leszárítjuk. A tiszta és száraz burgonyákat egy serpenyőben vagy lábosban, közepes hőmérsékleten, „folyamatosan” mozgatva, addig pirítjuk, amíg a héja ráncosodni nem kezd ( ez kb.10 perc). Közben a foghagyma gerezdeket megpucoljuk, ügyelve arra, hogy a gerezd külső, fényes felületét ne sértsük meg (erre azért kell figyelni, mert így esetleges túlpirításkor nem, illetve nehezebben keseredik). A burgonya pirításának utolsó 1-2 percében hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket.

Ezután megsózzuk, 1 deci vizet öntünk rá - vigyázzunk kicsit fröcskölhet - majd fedő alatt szépen puhára pároljuk, közben meg-megmozgatva, és ha szüksége kevéske vizet öntve alá. A puhulásii ideje a burgonyák nagyságától függ, mindig a legnagyobba bökjünk belel, vagy kóstoljuk meg. Ha ügyesen dolgoztunk, egy pompás, szinte krémes állagú burgonyát kapunk.

Ja! Természetesen a fokhagymagerezdeket is tálaljuk ki, hisz’ ezeknek is finom krémes az állaga, és nincs az a „bántó” fokhagyma íze.

Jó étvágyat kíván az őrülten jó ételek szakértője: Steffel Csaba!


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.