- 60 dkg sertéskaraj
- 6 ek mustár
- 80 dkg parázsburgonya
- 8 gerezd fokhagyma (lehet több is)
- 4 szál szárzeller
- 15 dkg datolyaparadicsom
- 4 ek olívaolaj
- 4 ek fehérborecet
- borsikafű
- bors, só
Elkészítés:
A sertéskarajt felszeleteljük, enyhén klopfoljuk. A mustárt, borssal és borsikafűvel kikeverjük, majd a karajszeleteket alaposan bekenjük, „bemasszírozzuk” vele, aztán egy tálba étolajat öntünk, és a szeleteket szépen belepakoljuk úgy, hogy a szeletek ne lógjanak ki az olajból, tehát bepácoljuk. Legalább egy napig, frissen tartó fóliával letakarva, hűtőben érleljük. A szeleteket grillserpenyőben szépen megsütjük, megsózzuk.
Ez is az őrülten jó ételek készítőjének műve! Ez nem egy mai étkem csak valamiért (valószínűleg a lustaság) most osztom meg Veletek. Pár hete, amikor már kezdett eltelni mindenki a fincsi friss spenóttal, na akkor kaptam a drága szomszéd nénitől. Most viszont jól jön, egy kis pihi a cukkinik és a tökök közé… Steffel Csaba ismét valami remeket alkotott!
A parázsburgonyát (nem fontos meghámozni, de lehet) alaposan megmossuk, leszárítjuk. A tiszta és száraz burgonyákat egy serpenyőben vagy lábosban, közepes hőmérsékleten, „folyamatosan” mozgatva, addig pirítjuk, amíg a héja ráncosodni nem kezd ( ez kb.10 perc). Közben a foghagyma gerezdeket megpucoljuk, ügyelve arra, hogy a gerezd külső, fényes felületét ne sértsük meg (erre azért kell figyelni, mert így esetleges túlpirításkor nem, illetve nehezebben keseredik). A burgonya pirításának utolsó 1-2 percében hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket.
Ezután megsózzuk, 1 deci vizet öntünk rá - vigyázzunk kicsit fröcskölhet - majd fedő alatt szépen puhára pároljuk, közben meg-megmozgatva, és ha szüksége kevéske vizet öntve alá. A puhulásii ideje a burgonyák nagyságától függ, mindig a legnagyobba bökjünk belel, vagy kóstoljuk meg. Ha ügyesen dolgoztunk, egy pompás, szinte krémes állagú burgonyát kapunk.
Ja! Természetesen a fokhagymagerezdeket is tálaljuk ki, hisz’ ezeknek is finom krémes az állaga, és nincs az a „bántó” fokhagyma íze.
Jó étvágyat kíván az őrülten jó ételek szakértője: Steffel Csaba!