„A RÁK HALADÁSA
Egy nagyeszű fóka rámordult a rákra:
- Ne haladjon hátra,
hisz nem jut előbbre soha,
kinek vissza van az oda.”
- 30 dkg fusilli (bucati)
- 25 dkg koktélrák
- 2-3 szál szárzeller
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 ger. fokhagyma
- 1,5 dl fehérbor
- 5 dl passzírozott paradicsom (passata)
- petrezselyem zöldje
- oregánó
- szerecsendió
- bors
- só vagy szardellapaszta
- olívaolaj
- (kristálycukor)
Elkészítés:
A vöröshagymát és a szárzellert kis kockákra aprítjuk, és olívaolajon, együtt üvegesre sütjük, majd felöntjük a fehérborral, beleszórjuk a koktélrákot, aztán a passzírozott paradicsomot, illetve durvára vágott fokhagymát adunk hozzá, megsózzuk, borssal és oregánóval fűszerezzük (én só helyett szardellapasztát használtam), kevergetve, szép lassan összeforraljuk. (Ízlés szerint kristálycukorral finomíthatjuk.)
Közben a tésztát kifőzzük, és a mártásba forgatjuk, frissen reszelt szerecsendióval és aprított petrezselyemzölddel ízesítjük, majd pár pillanat múltán már tálaljuk is; aki úgy szereti sajttal megszórhatja.
Végtelenül egyszerű ám annál finomabb előétel. Extra gyorsan elkészül, semmi macera nincs vele. Törökországban az egyik kedvencünk volt – írja kedves receptjéről Pammer Lívia! Próbáljuk csak ki!