- 6 tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 12 dkg liszt
- 3 ek darált mák
- 1 cs vaníliás cukor
- 35 dkg (legalább) szilvalekvár
- porcukor
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sütőbe való tepsit (amit általában adnak a sütőhöz) sütőpapírral kibélelünk. A lisztet, a mákkal és a sütőporral összekeverjük. A tojások szétválasztjuk.
A fehérjéket elkezdjük habbá verni, amikor már „félkemény” hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és szép fényes habbá verjük. Ezután egy keverőlapáttal beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd 3 részletben hozzádolgozzuk a mákos-lisztet.
Előkészítünk egy másik sütőpapírt, finoman megszórjuk liszttel, és még forrón, egy határozott mozdulattal ráfordítjuk a megsült piskótalapot, gyorsan leszedjük róla a sütőpapírt, (ami eddig az alján volt, most az van felül), és a másik lisztes papírral együtt feltekerjük, most még nem kell, hogy túl szoros legen, 15-20 percig pihentetjük.
A lekvárt meglangyosítjuk (ne legyen túl meleg), hogy könnyebben kenjük, és a tésztába is kicsi beivódjon.
A piskótalapot kigöngyöljük, a széléből levágunk egy kb. centis csíkot, szép egyenletesen eloszlatjuk rajta a lekvárt, illetve az egyik „alsó” felén kihagyhatunk egy 1-1,5 centis részt, mert feltekeréskor a lekvár, picit kinyomódhat, a másik szélére ráfektetjük a levágott csíkot, és szorosan feltekerjük.
Ha, tudunk még annyit várni; 20 perc pihi után, felszeletelhetjük.
Jöhet hozzá a délutáni kávé, tea vagy egy finom pezsgő!
Jó étvágyat kíván hozzá az őrülten jó ételek tudója: Steffel Csaba
Mivel van céklám, azt el kell használni. Jó szokásom szerint, ismét csak egy variációra gondoltam, merthogy készítettem már ilyen sütit, csak épp sütőtökkel. Hmm, ha sütőtökkel működik – gondoltam – akkor a céklával sem lehet gond. …és lám… – írja Steffel Csaba.