Életforma.hu

GASZTRO

Szilva és mák, avagy nem nagy cucc...

Nem nagy ügy, inkább egy kis játék. Mert ez van, amikor ilyent kívánok, ha jönnek… De olyan fincsi volt, és „hama-gyorsan” elfogyott, hogy már nincs is,… és azt se vette senki észre, hogy nem a legszebb lett a piskótám – írta az őrülten jó ételek alkotója.

Hozzávalók:

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sütőbe való tepsit (amit általában adnak a sütőhöz) sütőpapírral kibélelünk. A lisztet, a mákkal és a sütőporral összekeverjük. A tojások szétválasztjuk.

A fehérjéket elkezdjük habbá verni, amikor már „félkemény” hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és szép fényes habbá verjük. Ezután egy keverőlapáttal beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd 3 részletben hozzádolgozzuk a mákos-lisztet.Piskótakészítésekor, ügyeljünk habosságának megőrzésére: tehát amikor a sárgákat, illetve a lisztet beledolgozzuk a habba, laza, alulról felfele irányuló mozdulatokkal tegyük ezt, és ne keverjük „nagyon agyon” hisz’ minél tovább kevergetjük, játszunk vele, annál „nehezebb, tömörebb” tésztát kapunk, mert a levegőt kiverjük belőle. Könnyebb a dolgunk, ha a lisztet szitálva adjuk a tésztához!A tésztánkat ráöntjük a tepsire, egyenletes vastagságúra elterítjük, elkenjük, és 12-14 perc alatt megsütjük, közben nem nyitogatjuk a sütő ajtaját!

Előkészítünk egy másik sütőpapírt, finoman megszórjuk liszttel, és még  forrón, egy határozott mozdulattal ráfordítjuk a megsült piskótalapot, gyorsan leszedjük róla a sütőpapírt, (ami eddig az alján volt, most az van felül), és a másik lisztes papírral együtt feltekerjük, most még nem kell, hogy túl szoros legen, 15-20 percig pihentetjük.

A lekvárt meglangyosítjuk (ne legyen túl meleg), hogy könnyebben kenjük, és a tésztába is kicsi beivódjon.

A piskótalapot kigöngyöljük, a széléből levágunk egy kb. centis csíkot, szép egyenletesen eloszlatjuk rajta a lekvárt, illetve az egyik „alsó” felén kihagyhatunk egy 1-1,5 centis részt, mert feltekeréskor a lekvár, picit kinyomódhat, a másik szélére ráfektetjük a levágott csíkot, és szorosan feltekerjük.

Ha, tudunk még annyit várni; 20 perc pihi után, felszeletelhetjük.

Jöhet hozzá a délutáni kávé, tea vagy egy finom pezsgő!

Jó étvágyat kíván hozzá az őrülten jó ételek tudója: Steffel Csaba

Kép: Steffel Csaba

Mivel van céklám, azt el kell használni. Jó szokásom szerint, ismét csak egy variációra gondoltam, merthogy készítettem már ilyen sütit, csak épp sütőtökkel. Hmm, ha sütőtökkel működik – gondoltam – akkor a céklával sem lehet gond. …és lám… – írja Steffel Csaba.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.