Életforma.hu

GASZTRO

Bikahere és körete, avagy előítéletek nélkül

Vannak ételek, alapanyagok, amiket csak előítélet nélkül lehet, sőt, kell megkóstolni! Ilyenek például a belsőségek, és most nem a rántott csirkemájra gondolok, hanem sokkal nemesebb részekre. Ezek közül már volt szerencsém kakas és pulykakakas heréhez, pörköltként illetve annak részeként. Ma viszont a bikatöke volt soron, és természetesen nem bántam meg, számomra ez is egy olyan étek, amiben igazándiból csak a neve érdekes. Az ízétől és az állagától sem kellene megijedni, a színe szép világos, csak az agyban kell elengednünk...

Kép: Steffel Csaba

Hozzávalók:

Elkélszítés:

A bikaheréket ¼ órára hideg vízben kiáztatjuk. A bikaherékről a külső, erősebb, fehér „hártyát” lefejtjük, majd a heréket mérettettől függően 4-5 szeletre, karikára vágjuk, de ne legyenek túl vékonyok.

A bikaherét, szokás 3-5 percig forró, sós vízben abálni, míg ez a külső réteg kicsit megkeménykedik, és így könnyebben lefejthető. Én ezt az abálást kihagytam, mert egy fiatal állat nemes részéhez volt szerencsém, és a súlya is mindössze 40 deka volt. Egy éles, és hegyes késsel a külső részt finoman bevágjuk, felhasítjuk és az ujjainkkal ügyesen kifejtjük a „húst”, aztán szeleteljük, daraboljuk. Ettől kezdve „húsként” említem.

A húsdarabokat megsózzuk, borsozzuk és őrölt rozmaringgal fűszerezzük, sütés előtt lisztbe forgatjuk, és annyi olajban, amennyibe kb. félig beleér, mindkét oldalukról megsütjük. A sütési idő lényegében nem több mint egy szelethúsé.

A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, felkarikázzuk. A laskagombát szükség szerint megtisztítjuk, az alsó, vastagabb tönkrészét levágjuk, a kalapját pedig egyszerűen csíkokra tépkedjük. A kelbimbó külső csúnyább leveleit eltávolítjuk, a többit felnegyedeljük. A szalonnát felcsíkozzuk, egy nagy serpenyőben, egy kevéske olajon elkezdjük pirítani, majd hozzáadjuk a kelbimbót és a gombát, és szépen összepirítjuk, beleforgatjuk a burgonyát, sóval és köménnyel ízesítjük. Tálaláskor egy kis finom, házi, csípős paprika őrleménnyel meghinthetjük, pláne, ha  szomszéd néni megajándékoz vele.

Kacsa és laska, Kép: PParchív

Ennek az ázsiai „egytálételnek” az ízvilága feldob minden étkezést – persze levesként is az étrendbe illeszthető –, és pikáns zamatával minden vendégség középpontja lehet. Próbáld ki, hogy így van-e!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.