Hozzávalók:
- 50 dkg sertéslapocka
- 25 dkg sárgaborsó
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db paprika
- 1 db paradicsom
- 1 db sárgarépa (kb.15dkg)
- 1 db petrezselyemgyökér (kb.10dkg)
- 2 szál szárzeller
- 1-2 db babérlevél
- fűszerpaprika
- őrölt kömény
- majoránna
- csombor (borsikafű)
- só
- sertészsír
- ízlés szerint pici csípős
Elkészítés:
A sárgaborsót egy éjszakára beáztatjuk (bár én nem szoktam, de ezzel meg lehet gyorsítania a puhulását).
A sárgaborsót külön, babérlevéllel ízesített, sós vízben megfőzzük, de nem szűrjük le, ezt azért tartom praktikus dolognak, mert így jobban tudunk arra figyelni, hogy ne főjön szét, és ne legyen főzelék jellegű a gulyásunk.
Miután egyszer már elfőtte a levét beletesszük az időközben feldarabolt zöldségeket (répa, gyökér, zeller, paprika, paradicsom) zúzott fokhagymával ízesítjük, és vízzel felöntögetve, pörkölt módján puhára főzzük.
Amikor a hús kellően megpuhult, levével együtt hozzáadjuk a sárgaborsót, és jól összeforraljuk, szükség esetén utóízesítjük.
Jó étvágyat kíván a Kívánós, azaz Steffel Csaba
Ki ne szeretne ilyen hidegben egy jó kis tartalmas, lelket melengető levest. Nos, finn barátaim erre is tudják a megoldást! Azért nem ártana utána valami édes kelttészta, de ezt már igazán Rád bízom!