Petrezselyem cikkek

Rostélyos és saláta, avagy amikor rájössz
Az a helyzet, hogy pozitív emberként mindennek a jó oldalát kell nézni; ennek értelmében rá kellett jönnöm, hogy a saláta egy finom, mi több finom-finom dolog. ...még az is meglehet, hogy mától csak salátát eszem. Itt jut eszembe egy régi öreg mackó kollégám, akitől megtanultam, hogy: "A krumplis tészta egy fejedelmi étel! ...ha valaminek a körete!"

Édes-csípős afrikai harcsa
Sokszor találkozunk ezzel a felhívással, de igazából ez mondat mindig elsikkad. Amúgy meg milyen halat? Itt van például az afrikai harcsa. Tömör a húsa, nincs iszap íze, bátran lehet sütni, főzni, párolni. Érdemes kipróbálni, megkóstolni. Ezt a finomságot tálalhatod párolt rizzsel vagy zöldsalátával - ajánlja a maxkonyhaja.hu!

5 csábító randifűszer a szenvedélyes éjszakáért
Az afrodiziákumokat illetően megoszlanak a vélemények: míg egyesek úgy gondolják hatásosak, és beválnak, mások csak mendemondának tartják a vágykeltőnek nevezett fűszerek hatását. Egy valami azonban biztos: ha az ágyban nem is kényeztetnek, az asztal mellett megteszik!

Csirkemellel és fürjtojással töltött édesburgonya
Egy igazán kímélő és kalóriaszegény ételt hozok a nagy farsangi falatozások után. Akár ebédre, akár vacsorára is kiváló választás lehet. Elkészíteni is pofonegyszerű , túl sok hozzávaló sem szükséges. Ha maradt bármiféle sült hús, bátran felhasználhatjuk - ajánlja Pammer Lívia.

Töltött burgonyahajó
Könnyen és gyorsan elkészíthető. Olyan recept, amiben felhasználhatjuk a hűtőben tárolt maradékokat, de akkor is jó, ha éppen, csak egy egyszerű ebédre vágyunk. Használhatunk kisebb burgonyákat is, akkor akár egy falatozós, beszélgetős este része is lehet - írja a szerző: Somogyi Zoltán Max.

Gyors, egyszerű karalábélevesem
Nincs is annál egyszerűbb, mint gyorsan összedobni egy jó kis levest, hogy átmelegedjen az egész lelkem ilyen időben! Mellesleg orvosilag a gyomrodnak is jó, ha eszel egy kis meleget a főétel előtt. Anyukám ezt mindig komolyan is vette! Jó is volt! Ez is az ő receptje, használd bátran, csak arra vigyázz, ne égesd meg a szeleteket, mert keserű lesz!

Gyors karfiollevesem
Tudod, hogy nincs benne koleszterin, C-vitamin viszont rengeteg? Ez bizony a karfiol, ami elsősorban Európában kedvelt! Főleg a fehér virágú! Télen-nyáron megtalálod a piacon vagy a zöldségesnél. Ez az én levesem, ami gyorsan kész, és még egészséges is! Kár, hogy az utóbbi években valahogy elfeledkeztek róla az éttermek!

Sárga és borsó, avagy a Kívánós története
Ismét egy étek amit valamiért ritkábban készítek(tünk) pedig szerintem tök fincsi dolog, és én a napokban megkívántam. Ez van, ilyen kívánós fajta lettem. Egyébként ez a kis pompa, lencsével is elkészíthető... ezt csak úgy mondom!

Olaszos vegán gombás, petrezselymes tészta
Peller Anna és a férje, Lukács Miki legutóbb Olaszországban jártak, ahol nemcsak a mediterrán életérzés vette le őket a lábukról. Gasztroélményeikből inspirálódva, itthon el is készítették a tökéletes mását azoknak az ételkülönlegességeknek, amelyek az örök nyarat és a napsütötte tengerpartot idézik. Anna verhetetlen tésztája következik.
Igazi zöldborsóleves nagymami segítségével
Aranyárban mérik a zöldborsót a piacon, de nem tudtam ellenállni. Ráadásul kiderült, hogy a barátaink is ugyanígy imádják, mint m, mert bizony egy zöldborsóleves is lehet ünnepi étel – főként, ha a nagyim fincsi csurgatott tésztáját teszem bele!
Végre egy egyszerű zöldborsóleves
Amikor megpillantottam az első, friss zöldborsóhüvelyeket, már az illatától elolvadtam! Hamisíthatatlanul itt kopog a nyár, kóstoljunk bele, amint lehet!
Leves a szárított gombádból
Ahogy mondani szokták, lassan a tél az utolsókat rúgja. Már nem kell sokat várni a primőrökre, de addig is használjuk el az ősszel eltett élelmiszereket. A szárított gomba pont ilyen. Ha nincs, az se gond, mert már minden nagyobb élelmiszerboltban kapható! Vágjunk bele!
Egyszerű tarhonyaleves a hétköznapokhoz
Ősi paraszti, laktató ételeket lehet készíteni a tarhonyából. Gyakorlatilag reszlet tészta, ami szárítva sokáig eláll. A Wikipedia szerint a tarhonya szó a perzsa tarchanából származik. Magyar szóként 1600 körül szerepel először. Lagjobban az Alföldön kedvelték. Aratás előtt különösen sokat készítettek az asszonyok, hogy tartalmas ételt tudjanak vinni a földeken dolgozólnak.
Amikor elönt a petrezselyem
Tudtátok? A petrezselyemben több a C-vitamin, mint a citromban! Ezért aztán semmiképp sem hagyjuk veszni! Jól jön még a nyári burjánzó levél a téli főzéskor! Két trükköt is mutatok! Mindkettőt használom, és mindkettő nagyon bejött!
Párom párolt zöldbabja + majd két tük. toj.
Ez egy főzelék, de csak majdnem, mert annál egészségesebben készül. A praktika abban rejlik, hogy a babot nem főzöm, hanem saját zsírján átpárolom, de csak annyira, hogy puha legyen, de még - úgymond - roppanjon. Így több vitamin marad benne, és a férjem pont ezt az ízt kedveli! Csak egy tükörtojást kért a vacsorához, de upsz!... Kettő lett! Kétszikűre sikeredett, de így is elfogyott!
Töltött karalábé, az anyukám kedvence
Valami pompás dolog ilyenkor piacra menni! Egyszerűen már illatukkal elkápráztatnak a friss zöldségek! Karalábé, zöldborsó, petrezselyem, újkrumpli... egyszerűen már gondolatban is tobzódok, mi lehet belőlük. Anyukámnak ma is a friss karalábé az egyik kedvence! Ez az ő receptje, és nem fogtok benne a csalódni!
Falusi gombalevesem
Imádom a gombát minden módon elkészítve, de persze a leves a legegyszerűbb. A libanyakas variációt én kísérleteztem ki. Az édesapán is nagy gombarajongó, ezért a hétvégén úgy gondoltam, meglepem vele! A nyaklevest jó előre elkészítettem, a nagyobb áruházakban pedig szeletelt gombát is lehet kapni, így pillanatok alatt elkészült a család nagy kedvence! Jó étvágyat Nektek is!
Avokádós omlett
Miért kellene a reggeli omlettnek mindig ugyanolyannak, és egy idő után unalmasnak lennie? Zöldfűszerekkel, avokádóval bolondíthatod, mellé egy jó pirítós, és jól indul a napod.
Töltött uborka, a kerti partik kedvence
Ez a kis, egyszerű előétel mindig nagy sikert arart. Nem kell hozzá főzőtudomány, csak egy kis kézügyesség. Van, aki szívesen harap hozzá egy karika kiflit is. Pont kihúzhatod veled addig, amíg meg nem sülnek a grill-ested főszereplői.
Petrezselymes újkrumplim nemcsak vasárnapi köretnek
Sokan kérdezték már tőlem, hogy nekem miért sikerül mindig az újkrumpli, soha nem ég le az ünnepi ebéd fénypontja. Szerintem ez nem titok, de megosztom Veletek a receptemet! Így biztosan nem fogtok csalódni benne! Annnyira finom, hogy van, aki ilyenkor salátával főételnek is kínálja! Remek választás! Éljen a nyár!
Gombás-tormás padlizsántekercs
Egyszerűen elkészíthető, mégis ütős recept akár könnyű vacsorának, akár vendégeknek egy nyári estén. Egy pohár gyümölcsös fehér borral pazar vacsorát kerekíthetünk belőle.
Karfiolleves - gyorsan
Imámádom a karfiolt, mert nagyon sokoldalúan fel tudom hasznáni! Magas C-vitamin-tartalma még a mélyhűtőben sem tűnik el. Ezúttal válasszunk egy remek nyári levest! Ebben nem fogsz csalódni!
A tavasz biztos jele: tavaszi zöldségleves
Imádom a májust, a májusi piacot, a májusban megjelenő zöldségeket, a borsót, az új répát, a harsogó zöld karalábét és a petrezselyem bokrétákat. Kell egy kevés alaplé hozzá, és máris kész az utánozhatatlan, friss zöldségleves.
Karalábé főzelék
A kulcskérdés a jó karalábé. A jó karalábé elsősorban is nehéz. Másodsorban a levelei nem fonnyadtak, nem sárgák, hanem élénk zöldek és frissek. A gyökér felőli rész sem beszáradt, "öreg". Ha ezeknek a szempontoknak megfelel, nyugodtan hazavihetjük.
Kuszkusz saláta, eredeti nevén taboulet
Annyira egyszerű az elkészítése, hogy szinte nem is lehet receptnek nevezni. Legfőbb alkotóeleme a kuszkusz mellett a rengeteg petrezselyem.
Fetás karfiol saláta
Unod a karfiolt? Dobd fel újhagymával, feta sajttal, és máris azt tapasztalod, hogy az unalmas karfiol átlényegül egy üde, frissítő salátává.
Életmódváltóknak szóló cukkini főzelék
Cukorbetegek diétájába remekül illeszthető akár ebédre, akár vacsorára ez a percek alatt elkészülő étel, de szívből ajánlom azoknak is, akik "csak" odafigyelnek az étkezésükre.
Tejszínes töltött karalábé
Klasszikus tavaszi étel a töltött karalábé. Ahány ház, annyi töltelék, készíthetjük sertés hússal, de akár csirkével, pulykával is.
Töltött tojás melegen
Az első pillanattól kezdve imádtam, ma is bármikor meg tudom enni. Rizzsel körítve önálló vacsora lehet, hidegen - úgy értem, kihűlve - is nagyon finom, ezért nem fordult elő sosem, hogy ha egy kicsit nagyobb adagot sikerült készíteni, pocsékba menjen akár csak egy fél tojás is. A konyhában járva-kelve felkaptam egy-egy darabot, és mire körülnéztünk, már üres volt a jénai.
Tejszínes gombakrémleves
Gombához egész évben hozzájutunk, igen gazdag fehérjeforrás, ráadásul kalóriaszegény zöldség, érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Mivel a gomba főzési ideje igen rövid, nagyon alkalmas gyors vacsorának is ez a melengető leves.
Libanoni saláta keménytojással
Ennél egyszerűbb saláta kevés van, csak egy fejes saláta, petrezselyem és néhány fűszer kell hozzá, hogy egzotikus, különleges ízű finomságot tálalhassunk.
A legfinomabb gombóc szomszédainktól
Ausztriában találkozhatunk ezzel a gombóc fajtával, és bár az osztrákok nem elsősorban konyhaművészetükről híresek, járjunk utána, gombócban elég erősek-e?
Petrezselymes smoothie
Igyunk egy kellemes egészséges, petrezselyemmel ízesített smoothie-t. Ezt az italt akkor is el tudjuk készíteni, ha éppen nincs otthon semmilyen friss zöld levél, amit felhasználhatnánk. Persze sokkal finomabb friss petrezselyemmel.
Csirkecombok zöld köntösben, lila karfiolpürével
A csirkecomb önmagában nem túl izgalmas alapanyag, de Györgyi néhány ötlettel igencsak vonzóvá, és nem utolsó sorban látványossá tette, amely látványhoz a lila karfiol is hozzájárul.
Citromos, lazacos kagylótészta fetával, rukkolával
Ez a tésztaétel hamisítatlan mediterrán ízekkel ajándékoz meg bennünket, és ahogy az már a mediterrán tészták esetében lenni szokott, elkészítése gyakorlatilag addig tart, amíg a tészta megfő, annyi idő alatt a szósz is elkészül. Zseniális!
Német burgonyaleves
Remek élmény volt 1800 méter magasan, egy hüttében kanalazni ezt a forró, tartalmas levest, de nem volt kevésbé jó az sem, amikor elkészítettem a saját konyhámban. A németek tudnak valamit, ha krumpliról van szó, az egyszer biztos!
Tagliatelle Alfredo
Tartozom egy vallomással. Van egy középsúlyos függőségem, amit úgy tudnék meghatározni, hogy kifejezetten kellemetlenül érzem magam, ha nincs a hűtőszekrényemben friss petrezselyem. Mindegy, hogy tél van, vagy nyár, az erre a célra használt hosszú üvegpohárban mindig bevetésre készen kell ácsorognia 2-3-4 csokor zöld petrezselyemnek. Ez a vacsora is úgy született, hogy gyorsan kellett vele elkészülni, így aztán abból gazdálkodtam, ami a hűtőben volt.
A zöldborsó új arca - belecsaptunk!
Itt a nyár, bátran használjuk együtt a különböző, friss, kerti zöld fűszereket a főzéskor. Jól megy például a petrezselyem a mentához! Itt van például a zöldborsóleves, amit egész egyszerűen újjávarázsolhatsz velük. Kánikulában nemcsak kifejezetten üdítő, de elkészítve is bámulatosan friss zöld színű!
Márti mediterrán rántott csirkéje
Bármennyire is nem szeretnék a hazai gasztronómusok, a rántott csirke örök ünnepi menü lesz Magyarországon! Ahhoz, hogy mégis kicsi újdonságot vigyünk bele, itt egy remek tavaszi fogás! Már kapható bazsalikom, snidling, ezektől varázsolhatsz friss, üde vasárnapi menüt!
Isteni tökfőzelék Márti mediterrán fasírtjával
Hagyományos ebédnek tűnik, de nem az! Viszont nagyon finom! A trükk - szerintem - a fasírtban rejlik! "Óvatosságból" belecsempésztem még egy kis bazsalikomot és petrezselyemzöldjét! Na, ettől aztán mennyeien friss, üde lesz! Most még a kertben, a cserépben ott vannak a friss levelek! Csak letépkeded, összevágod, és zsupsz, bele a húsba, meg a prézlibe!
Bangó Margit is idejár!
Nincs olyan kerti parti nálunk, amiről ne maradna meg egy-két dolog másnapra! És valljuk meg, másnap nekünk is másnap van, és nincs nagy kedvünk a főzőcskézéshez - pláne ilyen nagy melegben! Na, itt az én trükköm, ami persze nem korszakalkotó, de családod elégedett lesz vele, és egy kis pihi neked! Mert megérdemled!...