Életforma.hu

GASZTRO

Amikor elönt a petrezselyem

Tudtátok? A petrezselyemben több a C-vitamin, mint a citromban! Ezért aztán semmiképp sem hagyjuk veszni! Jól jön még a nyári burjánzó levél a téli főzéskor! Két trükköt is mutatok! Mindkettőt használom, és mindkettő nagyon bejött! 

Szerencsére gyakran előfordult, hogy rengeteg petrezselymet kapok a drága "telkes" barátaimtól. Akármilyen késő este is volt, azonnal kitört belőlem a háziasszony. Íme két tartósítási módszer.

Kép: pixabay

Mindkettő úgy kezdődik, hogy engedj sok vizet a tiszta mosogatótálba, és jó alaposan öblítsd le 2-3 lében. Jól itatgasd le (vagy tedd salátacentrifugába!), majd kézzel vagy petrezselyemvágóval aprítsd fel.

Ha szárazon akarod eltenni, terítsd ki a mennyiségtől függően egy-egy teljesen száraz konyharuhára. Helytől, időjárástól függően 1-2 nap alatt megszárad. Ahányszor arra jársz, száraz, tiszta kézzel forgasd meg, hogy mindenütt érje a friss levegő. Ha biztosan száraz, tedd teljesen tiszta üvegekbe, és tégy rá olyan fedőt, ami alatt szellőzni tud. Nem árt fénytől elzárva tartani (mint a pirospaprikát!), hogy ne veszítse el szép zöld színét! Én a sötét sarki konyhaszekrényben őrzöm úgy, hogy magát az üveget is körbeveszem alufóliával! Télen csak rászórom pl. a főtt krumplira, és bámulatos mennyire élnek a nyári ízek!

Ha más módot választasz, akkor minden úgy kezdődik, mint az előző esetben. A különbség annyi, hogy természetesen nincs szárítás. 1 adag apróra vágott petrezselyemzöldhöz adunk 1/5 rész sót. Jól összekavarjuk, és tiszta üvegekbe nyomkodjuk. Így rakom a hűtőbe! Mindig jól jön! Drága szomszédaim, drága barátaim! Isten tartsa meg jó szokásotokat! Lehetőleg máskor se feledkezzetek meg rólam, mert én ezt imádom!

Újkrumpli, amit most kell enni!
Ho-hó, barátaim! Ez az a köret, amit egyszerűen nem lehet visszautasítani! Hát persze, mert újkrumpli csak most van! A titka, hogy másként kell vele bánni, mint idősebb testvéreivel! Csakhogy, az idősebb testvérek mindig készenlétben állnak. Az ÚJKRUMPLI meg csak ilyenkor! Petrezselyem nélkül pedig fabatkát sem ér!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.