Tartósítás cikkek

Házi szilvadzsem a lőrinci nagyimtól
A nagyi mindig azt mondta, hogy a legnagyobb lábos kell a művelethez. Egyszerre, csak maximum 2 kg szilvából készítsük, mert akkor gyorsan felforr, és nem kell órákat mellette állni! Ehhez egy 4-5 literes lábas pont jó. Rém egyszerű, majd meglátod! Csak rum legyen elég!

Amikor elönt a petrezselyem
Tudtátok? A petrezselyemben több a C-vitamin, mint a citromban! Ezért aztán semmiképp sem hagyjuk veszni! Jól jön még a nyári burjánzó levél a téli főzéskor! Két trükköt is mutatok! Mindkettőt használom, és mindkettő nagyon bejött!

8 dolog, ami csalánkiütést okozhat
Zavaró tünet, mely akár heteken-hónapokon át is jelentkezhet, a test bármely pontján. Sokszor nem is sikerül a kiváltó ok nyomára akadni, ahogy jött, úgy el is múlt, ám bizonyos körülmények hajlamosíthatnak a kiújulására. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológust, a Dermatica főorvosát a csalánkiütés lehetséges kiváltó okairól kérdeztük.

Narancsos almalekvár
Az alma a legolcsóbb gyümölcs, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy lenézően kellene róla nyilatkoznunk. Elsősorban azért nem, mert olcsósága mellett olyan gazdag felhasználási lehetőségek rejlenek benne,mint talán egyetlen másik gyümölcsben sem.

4 legjobb receptünk télire, amit most kell elkészítened
A tartósítás sokak számára ismeretlen terep, de érdemes megtanulni az alapokat, és összegyűjtött receptjeink, melyek télen bearanyozzák a napjainkat, egyáltalán nem bonyolultak. A legfontosabb, hogy jó alapanyagból dolgozzunk, és nagyon ügyeljünk a tisztaságra.

Zakuszka
Lehetséges lenne, hogy még sosem hallotta az örmény eredetű zakuszka nevét? Ideje vele megismerkednie, mert kiváló előétel, de reggelire, vacsorára is bevethetjük, ha gyors megoldásra vágyunk. Számtalan változata létezik, ez egy a sok közül.
Te milyen dinnye vagy!
Édes, lédús, illatos, táplál, oltja a szomjat - ez a dinnye. Mindegy, hogy sárga, vagy zöld, magos vagy mag nélküli, szeretjük. Jól behűtve, mert úgy az igazi. Összeszedtük legjobb 5 receptünket a dinnye kedvelőinek.

Lecsó tartósítása télire
A lecsót szinte mindenki szereti, és miért fosztanánk meg magunkat attól az élménytől, hogy télen is élvezhessük az ízeit? Minimális energiaráfordítással ez egyáltalán nem lehetetlen. Felbontva nemcsak a klasszikus egytál ételként használhatjuk, hanem készíthetünk vele lecsós csirkét, sertésszeletet is.

A világ legegyszerűbb csalamádéja
Savanyúságot bármikor vehetünk a piacon, de mennyivel jobb érzés a saját magunk által eltettet asztalra tenni! Az alábbi mennyiséggel még kis konyhákban is meg lehet birkózni, de persze többszörözni is lehet az adagot.

Spagetti szósz télire
Paradicsomból sokféle házi konzervet készíthetünk, most annak a receptjét osztom meg, amelyet már vagy 15 éve minden nyáron készítek. Spagetti szósznak hívom ugyan, de teljesen alkalmas akár egy gyors paradicsomlevesnek, vagy pizza mártásnak, esetleg lasagne alapnak, és kiválóan teljesít egy húsgombóc mellett is. Használjunk hozzá lucullus paradicsomot, a többi fajtának túl sok leve van, hosszú idő, míg elfőzzük azt.
Tartósítási kisokos
Nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a házi tartósítási eljárások folyamán milyen változások és hogyan befolyásolják a zöldségeket és gyümölcsöket, melyeket elteszünk télire.
Tartósítás felsőfokon
Télen hányszor jut eszünkbe a júniusi vérpiros, ropogós cseresznye vagy a csillogó sötét bíborvörös, édes szamóca, ahogy szétolvad a szánkban? Ha ezeket az élvezeteket a hideg hónapokban is meg szeretnénk tapasztalni, akkor tartósítsunk! Az élelmiszer-palettánk tárháza végtelen, csak egy kis odaadás kell, hogy a nyár, ősz ízeit télire „konzerváljuk”.
Gyakorlati útmutató, melynek nyomán elkészítheted első befőttedet
Megvetted a legjobb áron, a legjobb minőségben az alapanyagot, haza is vitted, kezdődhet a móka!
Kovácsoljunk tervet a nyárra!
Tartósítani, befőzni hasznos elfoglaltság, jó móka, vicces családi program lehet. Az alapanyag beszerzésétől kezdve az üvegek polcokra pakolásáig megszervezhetünk mindent családdal, barátokkal, kerekíthetünk belőle akár egy jó kis bulit is, de mint minden hasonló tevékenységnek, ennek is vannak szabályai, amiket érdemes betartani, ha nem bosszankodni, hanem alkotni vágyunk.
Csapdába ejteni a nyarat - tanácsok a befőzéshez
Ahogy minden évben, idén is megérkezett a nyár, eljön a zöldség- és gyümölcs dömping, amikor olcsón tehetjük el télire a savanyúságot, kompótokat, lekvárokat és szószokat.
Fenyőrügy szörp
Csodás borostyánszínű szörpöt kapunk a fenyőrügyekből, ami nyári hőségben szénsavas, hideg ásványvízzel, citromkarikákkal fogyasztva remek hűsítő ital.
Bodza szörp
Nyilván nem mondok újdonságot azzal, hogy bodzát csak olyan helyről szedjünk, ahol kevéssé porosodik, és egyáltalán nem éri benzingőz. Csak ép, kinyílt virágokat gyűjtsünk, és gondosan nézzük meg a fonákját, hogy nem tetves-e.
Nem csak a vén kecske nyalhatja...
Itt a nyár, a kánikula. Emellett nem mehetünk el s(z)ó nélkül! Egyrészt, mert az izzadással távozó sót pótolni kell, másrészt mert a melegben fontos élelmiszer-tartósító szerepe van. Ráadásul a jeges vízbe szórva azonnal le lehet hűteni az italunkat! Hogy mindez miért van így? Ez is kiderül...
Jegelt nyári ízek, illatok
Mit főzzek ma? Teszi fel magának a kérdést naponta több millió háziasszony világszerte. Valljuk be, nem egyszerű feladat (jó) háziasszonynak lenni! Nem is maga a főzés jelenti a problémát, de ha meg akarunk felelni családunk elvárásainak, és egy kicsit is tudatosan, egészségesen akarjuk elkészíteni a család napi-heti betevőjét, egy mesterszakács és egy táplálkozás tudományi szakértő tudásával kell felvérteznünk magunkat.
Csereszenyebefőtt cukor és tartósítószer nélkül
Nem csoda, nem ámítás, igenis lehet egészségesen eltenni a gyümölcsöket! Itt a nyár, a befőzések ideje, legyünk bátrak, kísérletezők, munkára fel! Tippeket adunk az antalvali.com Boszorkánykonyhájából.
Rozmaringos szilvabefőtt
A szilva az egyik legtöbbféleképpen elrakható gyümölcs. Befőttként is nagyon finom, hát még akkor, ha e recept szerint készítjük: a rozmaring illatossá, a citrusfélék és az édes bor pikánssá teszi.
Ezt tedd el télire: lecsó cukkinivel
A házi tartósítási módok közül nálunk a befőzés a legismertebb és legelterjedtebb forma, de persze nem csak befőttet, lekvárt, szörpöt lehet befőzni, hanem például lecsót is. S bár ma már mindenféle kapható az üzletekben, azért az igaziak még mindig a régi receptek szerint télire elmentett nyári színek és ízek.
Beszélő baktériumok rongálják az ételeinket?
Ki gondolta volna, hogy a baktériumok képesek kommunikálni is, ráadásul nemcsak saját populációjukon belül, hanem fajaik között, sőt a növényekkel és állatokkal is? Ennek viszont fontos szerepe lehet az élelmiszerek megromlásában, ezért a legújabb kutatások ezt a folyamatot igyekeznek feltárni.
Mit tegyünk, ha megmaradt egy nyitott üveg bor?
Sokszor előfordul, hogy kinyitunk egy üveg bort, mondjuk a vacsorához, ami aztán nem fogy el. Kár lenne, ha kárba veszne! Adunk egy tippet, hogyan mentsük meg!