1 kg szilva
25 dkg cukor
üvegenként 1 evőkanál rum
Elkészítés:
A kimagozott szilvákat feltesszük a cukorral nagy lángon főzni. Csak addig megy a művelet, amíg forrni kezd. (A héj soha ne váljon le!) Így forrón befőttes üvegekbe töltjük, és mindegyik tetejére öntünk 1 evőkanálnyi rumot. Gyorsan, még forrón lekötjük, azonnal szárazgőzbe rakjuk, és addig ott is hagyjuk, amíg ki nem hűlt. Feltétlenül lásd el megfelelő címkével az üvegeket, hogy tudd, mihez nyúlsz a kamrában!
Ennyi a mált századi praktika! Majd meglátod, mennyire jó lesz majd a hosszú, téli napokon!
Itt-ott a piacon még lehet kapni szilvát, de ha nem, vegyél mélyhűtöttet. Azt is nagyon jó lesz. Ez a gombóc egy turbós változat, ahogy egyik unokatestvérünk, Klárika készíti. Ügyes, nem kell hozzá a krumplival bajlódni. Ugorjunk neki!