Szilva cikkek

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja
Ha ősz, akkor itt a szilva szezonja! Ez a szezonális gyümölcs igazi szupersztár. De vajon mitől? Olvass továbbb, tudd meg, aztán készíts el egy szilvás ételt!

Szilva chutney
A chutney egy elképesztően jó cucc! Egyszerre édes, savanykás, csípős és fűszeres. Lehet pirítósra kenni, húsok mellé adni, mártogatósként tálalni, de ideális ajándék gasztronómiát kedvelő szeretteinknek is.

Grillezett szilvasaláta
Van, aki épp most kezdi a fogyókúrát, hogy pár kilót ledobjon még a karácsonyi traktáig. Nekik ajánljuk ezt a kímélő fogást - na meg azoknak, aki szeretik a salátákat.

Szilvaleves hidegen vagy melegen
Egyik nap meleg van, másik nap hideg, ezért hoztunk nektek egy jolly-joker levest, amit hűvös napokon forrón ehetünk; ha pedig kisüt a nap, behűtve tálalhatunk.

Egy jó szombati desszert: szilvás pite
Lilába borultak a gyümölcsfák! A barackkal ellentétben, szilva bőven akad idén, hát kezdjük a szezonját egy isteni pitével.

A luxemburgi őszi szilváslepény
Egy igazi őszi finomságot mutat be az Európa Pont a kis nagyhercegségből: a Quetschentaartot. Szuperkönnyen elkészíthető, kevés összetevős süti, amely hagyja a frissen megérett őszi szilvát érvényesülni: igazi kis csábítás.

Házi szilvadzsem a lőrinci nagyimtól
A nagyi mindig azt mondta, hogy a legnagyobb lábos kell a művelethez. Egyszerre, csak maximum 2 kg szilvából készítsük, mert akkor gyorsan felforr, és nem kell órákat mellette állni! Ehhez egy 4-5 literes lábas pont jó. Rém egyszerű, majd meglátod! Csak rum legyen elég!

Vasárnapi meglepi a nagyitól
Imádott unokáinak mindenben kedvébe járt az én drága nagyim. Láss csudát, mindenből, ami a kertben termett krémet, habot is tudott készíteni - az összes többi nyaraló gyerek irigységére, de azért persze ők is kaptak belőle, hisze a nagyi rájuk is számított... Ez egy különlegesség, de nem igényel különleges gasztrovénát! Te is lenyűgözheted a gyerekeket!

Morzsasüti szilvával Pammer Livi konyhájából
Cuki házi szerzőnk egy blogkóstolón mutatta meg, hogy is kell ezt készíteni! Egy gyors és nagyon finom desszert lett belőle. Az eredeti recepttől annyiban tért el, hogy a zabpelyhet nem őrölte meg, hanem apró szemű szőlőt használt, és kicsivel több gyümölcsöt tett bele, mint amennyit a leírás megadott.

Azért tényleg ne a nagyit tegyük el a szilva helyett
Ezt is meg kell tanulni, ha valami tényleg finomat szeretnénk a családnak majd a télen. A gombócról már meséltem elégszer, de csak gondoljátok végig, hogy ez a remek gyümölcs milyen isteni lesz majd egy remek sülthöz pár hónap múlva! Egyszerűen mámorító!
Szilvás gombóc, o,o,o, óóóóóó…
Szent meggyőződésem, hogy igazán jó szilvás gombócot csak a nagymamák tudnak készíteni! Pont. Érezni kell a tésztáját, a pillanatot, amikor feljön a víz tetejére, és a lélekmelegítő cukros fahéjat, amikor koronaként felkerül a mennyei finomság tetejére… Megmutatom, az én nagyim ezt hogy varázsolta a tányérunkra! Ennél jobb vasárnapi ebéd nincs is augusztusban!
Klári féle nagyon gyors szilvásgombóc o, o, o, ó...
Itt-ott a piacon még lehet kapni szilvát, de ha nem, vegyél mélyhűtöttet. Azt is nagyon jó lesz. Ez a gombóc egy turbós változat, ahogy egyik unokatestvérünk, Klárika készíti. Ügyes, nem kell hozzá a krumplival bajlódni. Ugorjunk neki!
Cukor nélküli szilvalekvár egyenesen a sütőből
Sokféle szilvát lehet látni, és venni a piacon. Mi az idén kétféléből készítettünk lekvárt, besztercei és stanley szilvából. Szorgalmasan készítettük, napról-napra, végül is 50 üveg lekvárunk lett. Reméljük kitart a télen, sokan bejelentkeztek rá. Mindkettő nagyon finom, édes, lágy, jól kenhető, de nekünk a staneyből készült kicsit jobban ízlik. A mellékelt képeken a bulkshop stanley befőzését láthatjátok.
Hamvas szilvás-fahéjas lepény
Csodás őszies finomság, levesek mellé vagy csak úgy egy ráérős vasárnap délutánra. Puha, ám a szélein roppanós kelt tészta, friss gyümölccsel. Pammer Livi konyhájából fahéj illata terjed.
Szilvára simuló Halott Pénz
Indul a fesztiválszezon! Itt a tavasz, pezsegjünk, mert minden okunk meg van rá! Idén azonban valami különlegességgel koccinthatunk! A Zwack legikonikusabb márkája, az Unicum minden évben egy olyan különleges embernek vagy eseménynek szenteli a limitált kiadású palackot, akire vagy amire magyarként igazán büszkék lehetünk: az egyedi kiadással megünnepelték már többek között a 225 éves Unicumot, Puskás Öcsit, és tisztelegtek Sors Tamás elképesztő teljesítménye előtt is!
Szilvás morzsasüti egészségesen
Rengeteg szilvát befőztünk ezen az őszön. Kimagvaztuk, sütőben sütögettük, üvegbe raktuk, bespájzoltuk. Ennek az lesz a következménye, hogy télen is gyakran fogunk és tudunk majd szilvalekváros süteményeket sütni, szilvás ételeket készíteni.
Cukormentes, fehér liszt mentes szilvás pite
Őrületes árugazdagsággal vonult be az ősz a standokra. Gyakorlatilag minden van, de tényleg minden, amire az embernek csak gusztusa támadhat ilyentájt. Alig lehet választani a gyümölcsök közül, nekem azért most sikerült, és szilvát tettem az egészséges összetevőkből álló pitébe.
5 kedvenc szilvás receptünk
Magvaváló, hamvas, besztercei, mélylila, bordós árnyalatú, ezerféle. Ez a szilva, aminek most van épp szezonja, ezért ajánlunk öt nagyon tuti receptet, mit készíts belőle.
Szilvás pite
Könnyű, finom, gluténmentesen elkészíthető, pillanatok alatt elfogyó sütemény. Készítsetek egyet ti is, annál is inkább, hisz itt a szilva szezon, sokféle ízesebbnél ízesebb fajtát árulnak a piacon!
Szilvamennyország Szarvason!
Délkelet-Magyarország egyik legnagyobb és legkülönlegesebb gasztrokulturális fesztiválja a szilvaérés idején Szarvasra csábít. Az idei jubileumi szilvanapok szeptember 8-tól 10-ig várja a szilvás ételek kedvelőit, valamint azokat, akik szívesen töltenének el egy szórakoztató hétvégét a Körös parti kisvárosban. A háromnapos fesztivál a kulináris élvezeteken túl koncertekkel, kulturális és gyermek programokkal várja a látogatókat.
Hull a szilva a fáról...? Akkor süssünk lepényt belőle!
Imádjuk a szilvát befőttnek, lekvárnak, gombócnak és persze pálinkának is! Az első érett adagokból azonban mindig ezt a finom kelt lepényt sütötte meg nagyanyám. Jó indítása a szilvaszezonnak...
Szilvás, almás chutney
A chutney (ejtsd: csatni) dél-ázsiai eredetű sűrű szósz. Alapja a hagyma, ecet, cukor, erre az alapra kerülnek a zöldségek, gyümölcsök és fűszerek, amiket aztán hosszan főzve mártássá sűrítünk. Kis túlzással szinte minden zöldségből és gyümölcsből lehet chutney-t főzni, próbáljuk ki, mert érdemes játszani az ízekkel.
Hull a szilva a fáról
Ha csak azt tudnánk a szilváról, hogy számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik, jól használható kalóriaszegény diétában, illetve hogy meglehetősen gazdag A-, B- és C-vitaminban, akkor is érdemes lenne belőle bőséggel fogyasztanunk ősszel.
Szilvás gyönyör
Csodákra képes a méz, az örök ifjúság kulcsa! Legalább is az ókorban így tartották! Szerintem most is egy csoda, hát még ha cukor helyett egy csomó helyen használod! Itt van például egy turmix. Szilvát ma is találsz a nagyobb szupermarketekben, de variálni is lehet más gyümölcsökkel!
Citrommal és dióval tettük el a szilvát - isteni lett!
Hull a szilva a fáról, de most nem lekvárt vagy pálinkát, de nem is egy szokványos honi befőttet készítünk belőle, hanem egy egészen különleges édességet. Szerbiában vendégváró csemege, de itthon akár a sült húsok mellé is el tudjuk képzeni. Pikáns recept következik!
Szilvalekvárral töltött sertéskaraj sült burgonyával és rukkolával
Ha unod már a hagyományos ünnepi menüt, dobd fel ezzel a nagyon különleges ízvilágú finomsággal. A húsféleség most nem pulyka, hanem sertéskaraj, melyet jó sűrű szilvalekvárral tettünk pikánssá. Hozzá köret pedig egészen mennyei! Még az angyalok is megirigylik...
Részeges szilva túróval töltve – igazi őszi desszert
Hull a szilva... Mi meg összeszedtük, hogy egy pikáns igazi őszi desszertet készítsünk belőle. Önálló édesség, de sültek mellé is felejthetetlen. Egy kis szesszel is meglocsoltuk, persze nem csak a jó hangulat miatt!
Finomság télire: pikáns fokhagymás szilva
A szilva a maga egyszerűségében kifejezetten különleges gyümölcs, különösen, ha télire rakunk el belőle. Még választani sem egyszerű, miként tegyük ezt: lehet befőtt, dezsem, lekvár, de akár savanyúságként is el lehet tenni. Ez a recept átmenet az édes és savanyú ízvilág között. A végeredményt akár magában is kóstolgathatjuk, de sültekhez, hidegtálakhoz kiegészítésként igazi ínyencség.
Rozmaringos szilvabefőtt
A szilva az egyik legtöbbféleképpen elrakható gyümölcs. Befőttként is nagyon finom, hát még akkor, ha e recept szerint készítjük: a rozmaring illatossá, a citrusfélék és az édes bor pikánssá teszi.
Sertéskaraj vörösboros szilvával
Bár nem szeretem az őszt, ha valami jó van benne az az, hogy ismét aktuálisak a súlyosabb, de annál ízletesebb ételek. Ebben a receptben azért van egy kis friss gyümölcs is!
Szilvás cobbler
Angolszász süti, amit kanállal tálalunk. Nagyon finom, nálunk komoly sikere van mindig. Állítólag nagyon finom más gyümölccssel is, de még nem próbáltam. Akinek van tapasztalata írja meg nekünk!
Aszalt szilvás töltött csirke borban párolt rizzsel
Az aszalt szilva kedvenc csemegénk, de ritkán gondolunk rá húsos étkek esetében, pedig szinte minden ételhez felhasználhatjuk.Most próbáljuk ki töltött csirkéhez...
Szilvás fahéjas kifli- Demcsák Zsuzsa receptkönyvéből
Demcsák Zsuzsa Konyha, tündérek címmel kiadott kisgyerekes szülőknek írt receptkönyvének -Morzsaparti kicsit másként -fejezetéből adunk közre egy finom sütemény receptet: