Életforma.hu

GASZTRO

Szilvás pite

Könnyű, finom, gluténmentesen elkészíthető, pillanatok alatt elfogyó sütemény. Készítsetek egyet ti is, annál is inkább, hisz itt a szilva szezon, sokféle ízesebbnél ízesebb fajtát árulnak a piacon!

Kép: bulkshop.hu

Készítsünk lisztkeveréket. A hozzávalókat nem kell patika pontossággal kimérni, közepesen púpozott kanalat (mennyiségeket) használjunk.

Lisztkeverék:

2 evőkanál rizsliszt

2 evőkanál zabliszt

2 evőkanál kókuszliszt

2 kávéskanál kukoricakeményítő

2 mokkáskanál konjakliszt

3 tojás

3 evőkanál eritritol / más fehér cukor / cukorpótló

2 evőkanál olvasztott kókuszzsír

1 kávéskanál sütőpor

1/2 kávéskanál szódabikarbóna + 1 facsarásnyi citromlé

12 fél szem szilva (lehet több is, rakhatjuk sűrűbben is)

Fűszerkeverék:

1 kávéskanál fahéj

1 kávéskanál szegfűszeg

1 mokkáskanál vanília

1 evőkanál porított eritritol, kókuszcukor / más cukor vagy cukorpótló

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt. Magvaljuk ki és felezzük el a szilvaszemeket. Béleljünk ki egy tepsit papírral. Készítsünk lisztkeveréket.

A lisztkeverékhez adjuk hozzá a sütőport, szódabikarbónát, a szódabikarbónára facsarjunk kevés citromlevet. Készítsük el a fűszerkeveréket.

Az egész tojásokat az eritritollal keverjük ki alaposan. Adjuk hozzá a kókuszzsírt. A kikevert tojásokhoz adjuk hozzá a lisztkeveréket. Piskótaszerű, folyós tésztát kell kapnunk. Ha sűrűnek találjuk, evőkanalanként adjunk hozzá valamilyen növényi krémet. A masszát öntsük a bélelt tepsibe. Ha a tepsink mérete megfelelő, a tészta vékonyan terül el a tepsiben.

Minden egyes szilvaszembe, a magok helyére tegyünk egy mokkáskanálnyi fűszerkeveréket és a megtöltött magházzal lefelé nyomjuk bele a masszába, szép szabályosan, hogy ennek mentén tudjuk majd szeletelni.

Süssük 20-25 percig 180 fokos sütőben, illetve tűpróbáig. A papír segítségével emeljük ki a tepsiből, hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.

Hull a szilva a fáról
Ha csak azt tudnánk a szilváról, hogy számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik, jól használható kalóriaszegény diétában, illetve hogy meglehetősen gazdag A-, B- és C-vitaminban, akkor is érdemes lenne belőle bőséggel fogyasztanunk ősszel.


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.