Életforma.hu

GASZTRO

Szilvás morzsasüti egészségesen

Rengeteg szilvát befőztünk ezen az őszön. Kimagvaztuk, sütőben sütögettük, üvegbe raktuk, bespájzoltuk. Ennek az lesz a következménye, hogy télen is gyakran fogunk és tudunk majd szilvalekváros süteményeket sütni, szilvás ételeket készíteni.

Kép: bulkshop.hu

Hozzávalók a süteményalaphoz:

1.5 bögre zabpehely apróbbra őrölve

3 evőkanál kókuszliszt

3 evőkanál puha, de nem olvasztott kókuszzsír

lentojás / nem vegánoknak 2 tojás

3-4 evőkanál eritritol / más a Bulksopban kapható fehér cukor / cukorpótló (a fehér cukor nem színezi el a tésztát)

1 kávéskanál sütőpor

1 csipet 

kevés növényi tej, ha szükséges

fűszerek: fahéjszegfűszegkardamom, mindenből egy kevés (el is maradhat)

Hozzávalók a töltelékhez

2.5 bögre szilvalekvár

1 evőkanál kukoricakeményítő + kevés víz

eritritol / kókuszcukor / barnacukor az édesítéshez, ha szükséges

Hozzávalók a morzsához:

3 evőkanál mandulaliszt / zabliszt

2 evőkanál kókuszliszt

1 nagy evőkanál kókuszzsír

2-3 evőkanál eritritol / más cukor vagy cukorpótló

A morzsa durvára tört Maria Gullon gluténmentes vagy más omlós keksszel is helyettesíthető.

Elkészítés

1. Készítsük elő a tölteléknek szánt lekvárt. A lekvárt tegyük fel egy edényben melegedni, amikor felforr keverjünk hozzá kevés vízben feloldott, 1 púpozott evőkanálnyi kukoricakeményítőt és habarjuk be. A keményítőtől a töltelék sűrűbb is lesz, az állaga pedig krémesebb.

2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

3. Készítsük el a lentojást (2 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz), őröljük kicsit apróbbra a zabpelyhet, de ne lisztté.

4. Keverjük össze a liszteket, a sütő és az ízesítő szereket.

5. A lentojást a választott cukorral és a kókuszzsírral keverjük ki, mintha tojást használnánk.

6. Keverjük össze a száraz hozzávalókat a tojásos keverékkel.

Ha szükséges evőkanalanként adjunk még hozzá növényi tejet (a kókuszliszt sok folyadékot igényel). A süteménymasszának nem kell folyósnak lennie, inkább csak jól gyúrható állaga legyen.

7. Ezt a sütimasszát nyomkodjuk egy papírral bélelt tepsi aljába egyenletesen.

8. Kenjük rá a kihűlt lekvárt.

9. Készítsük el a morzsát, a hozzávalókat dörzsöljük össze és a képen látott módon, kicsit csomósan / darabosan terítsük szét a lekváros felületen.

10. A mi süteményünk 30 perc alatt sült.

Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

 

 

 

A fotóra kattintva egy különleges aszalt szilvás húsgombóc receptjét ismerheted meg.


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.