Életforma.hu

GASZTRO

Részeges szilva túróval töltve – igazi őszi desszert

Hull a szilva... Mi meg összeszedtük, hogy egy pikáns igazi őszi desszertet készítsünk belőle. Önálló édesség, de sültek mellé is felejthetetlen. Egy kis szesszel is meglocsoltuk, persze nem csak a jó hangulat miatt!

Kép: Pixabay

Hozzávalók

● 30 deka magvaváló szilva

● 16 deka tehéntúró

● 4 evőkanál porcukor

● fél csomag vaníliás cukor

● 8 deka mogyoró

(dió, mandula)

● 2 evőkanál likőr

● 1 teáskanálnyi fahéj

● 3-4 deka vaj

Elkészítése

A szilvákat egészben forró vízbe dobjuk, majd pár perc után lecsurgatjuk, és hagyjuk kihűlni. Óvatosan kiszedjük a magját, de úgy, hogy a szemek még egyben maradjanak. A túrót közben összekeverjük a vaníliás cukorral és a porcukorral.

A magtalanított szilvák húsát kevés fahéjjal meghintjük, majd megtöltjük a cukros túróval úgy, hogy egy kicsit kipúposodjon, majd  „összecsukjuk” a szilvaszemeket, és egy vajjal kikent tűzálló tálban egymás mellé fektetjük őket, és megszórjuk a durvára vagdalt vagy darált mogyoróval.

Forró sütőben átsütjük, de nem pirítjuk! A sütőből kivéve még forrón meglocsoljuk a kedvenc likőrünkkel (ha gyerek van a háznál, akkor saját készítésű gyümölcslé is lehet), és azonnal tálaljuk. Önálló desszert, de akár sült húsok mellé is kínálhatjuk.

Életforma-tippek

Szilva helyett ősszel almával is készíthetjük, nyáron pedig sárgabarackkal.

Gyümölcs sütőben, meg valami apró finomság bele vagy mellé - ez mindig nyerő recept! A sütőbe tételhez mi most egy egyszerű hőálló tálat ajánlunk, amelyben csinosan elhelyezhetők a szilvaszemek, és még a rájuk szórt diódarabok is jól mutatnak. Az ára 1.690 forint
.

Emellett az Életforma Shopban találhatsz még számos másféle hőálló edényt.

Olajos magvak - mint a receptben szereplő mogyoró, dió, mandula - durvára töréséhez pedig egy szép márványmozsarat ajánlunk, amely ezen kívül például pesztó készítéséhez - zöldfűszerek zúzásához - is nagyon hasznos lehet. A mozsár 1.290 forintba kerül.

A receptekhez szükséges alapanyagok akciós árai

a Mindenár.hu

rendszeresen frissülő oldalán!

Áruházválasztóval!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.