7 kg lucullus paradicsom
1 kg vöröshagyma
1 nagy csokor friss bazsalikom
5 ágacska rozmaring levelei
friss oregano, ízlés szerinti mennyiségben
(friss zöldfűszerek hiányában megteszi a szárított is, bár kétségtelen, hogy kevésbé intenzív ízeket fogunk kapni)
2 dl olaj
só, bors, ízlés szerinti mennyiségben cukor
Elkészítés:
A paradicsomot megmossuk, éretlen, hibás részeit eltávolítjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, a zöldfűszereket megmossuk, leszárítjuk. A hagymát aprítógép segítségével pépessé daráljuk, vagy nagyon apróra vágjuk. Fazékba öntjük az olajat, mehet rá a hagymapép, amit puhára párolunk. Ezután a paradicsomokat kaszaboltatjuk össze az aprítóval. A paradicsomot ebben az esetben fölösleges meghámozni, mert a gép remekül eldolgozza a héjat, az pedig csodálatosan besűríti a szószt. A megpuhult hagymára öntjük a paradicsomot, megsózzuk, közepes lángon főzni kezdjük. Amikor már a felesleges lé elfőtt róla, a tetejére feljött az olaj, beletesszük a fűszereket. Rottyantjuk még egyet, ha savanyúnak találjuk a mártást, kevés cukorral tompíthatunk a savasságán. Végül sterilizált üvegekbe kanalazzuk a szószt. Rácsavarjuk az üvegek tetejét, és 3-4 percre fejre állítjuk mindet. Ha az összes üveget megtöltöttük, száraz dunsztba rajuk őket, és hagyjuk, hogy 3-4 nap alatt szép lassan kihűljenek. Utána kerülhetnek a kamrába végleges helyükre.