- 25-30 dkg lencse
 - 1 szál sárgarépa
 - 2 ek. kapribogyó
 - 3 dl passata (passzírozott paradicsom)
 - 2 ek. balzsamecet
 - 1 dl fehérbor
 - 1 kisebb fej vöröshagyma
 - babérlevél
 - bazsalikom
 - lestyán
 - bors, só
 
Elkészítés:
A lencsét egy éjszakára beáztatjuk, majd sós, babérlevéllel és a félbevágott vöröshagymával ízesített vízben roppanós puhára főzzük – valóban ügyeljünk arra, hogy ne legyen túlságosan puha a lencse, mert még főzni fogjuk! Ezután leszűrjük a levét úgy, hogy annyi maradjon a lencsén, amennyi épp csak ellepi.
Ha ezzel megvagyunk hozzáadjuk a fehérbort, a passatat, a balzsamecetet és a kapribogyót, valamint az időközben apró kockákra darabolt sárgarépát, bazsalikommal és lestyánnal ízesítve. Közepes forrással szép sűrűre visszafőzzük, szükség szerint sózzuk, borsozzuk – ha gondoljuk, egy kis cukorral finomíthatjuk.
Ez a kicsit talán markáns, mediterrán jellegű lencseragu pompás kiegészítője lehet sült húsoknak, én jelen esetben karajszeleteket sütöttem mellé egy kis csemegehagymával !
Jó étvágyat és boldog új évet kíván az őrülten jó ételek alkotója!
                    
Őrült karriert futott be a lencse az Életforma és az Otthon Főzök oldalán az elmúlt hónapban. Gondoltam, most megfejelem egy kicsit különlegesebb recepttel. A curry rendszerint a távol-keleti konyhát idézi, és a lencsetermelő országok közül is India az élmezőnybe tartozik. Vegyük úgy, hogy most egy egzotikum jön!