Burgonya cikkek

Francia bableves
Kihasználva a hűvösebb időt készítettem egy kis levest. Nem különösebben szeretem a babételeket, de időnként, ilyen különleges stílusban nagyon tudok rajongani érte. A csúcs extra még benne a kecskesajtból készített pestó.

Spárgababos, krumplipürés kiscsibe
Az érdekes, akár vicces tálalás megkönnyítheti válogatós gyermekünk táplálását, a hasonló módon tálalt ebédek valahogy könnyebben tűnnek el a tányérról.

Magyaros szűzérme
Ez a lecsós, magyaros ízvilágú szűzérme igazi klasszikusa a hazai konyhának, érdemes kipróbálni, ha valami igazán jóízű ételre vágyunk. Vasárnapi ebédnek tökéletes.

Krumplis zabgombócok sajtszószban
A krumplis zabgombóc egy nagyon egyszerű, nagyon olcsó, puha, nudlira emlékeztető ízű, hétköznapi étel, amely akár kimaradt krumpliköretből is elkészíthető. Gluténmentesen elkészíthető, vegán főétel

Tárkonyos burgonyafőzelék sajtos húsgolyókkal
Friss ízű burgonyafőzelék, ami a megszokottól eltérő módon készül, egészen pontosan mascarponéval dúsítja Zoltán. Hozzá egy grillen sült csirkerolád - maga a mennyország!

A legeslegjobb rakott krumpli
Ez most más egy kicsit. Mint ahogy mindenki rakott krumplija más. Sőt, azt kell mondanom, én magam sem tudok két egyforma rakott krumplit csinálni, hiszen itt nemcsak egy összetevő minősége meghatározó a végeredmény szempontjából, hanem az összesé. Ha a krumpli vizes, ha a kolbász nem elég zsíros, vagy túl zsíros, ha a tejföl ócska, ha a tojás gyári, ha a szalonna silány, sőt, végső soron ha a só nem elég sós, a rakott krumplink már nem lesz tökéletes. Nagyon úgy tűnik, hogy az összeállítás módja szinte másodlagos az alapanyagok minősége mellett.

Virslivel töltött óriás krokett
Krokett gombócolás közben jutott eszembe, hogy jó lenne kicsit felpörgetni az eseményeket, csak fogyjon már el a tészta, így a maradék mennyiséget fél szál frankfurti virsli köré gyúrtam, mehet egy kis zsemlemorzsába, aztán lefagyasztottam. Jó lesz majd valamikor. Nos most jött el ez a pillanat. Elő a spéci töltött krokettekkel a fagyasztóból! Bő olajban arany barnára sütöttem és egy kis friss zöldséggel, ketchuppal, mustárral tálalva kész is a vacsora.

Tócsni sült hagymakarikákkal és fokhagymás tejföllel
Egy olyan köret elkészítését mutatom most be, amely rengeteg néven fut az országban, nálunk elsősorban macok és tócsni néven ismert. Könnyű elkészíteni, tartalmas és igen változatos ételkiegészítő, de néha nagyon jó vendégváró falatkának, olyan mártogatós jellegű fogások kiegészítője lehet.

Gnocchi kalauz
A ma ismert gnocchit nagyjából az 1880-as évek óta üdvözölhetjük itáliai konyhák tányérjain népszerű primi piattiként, azaz előétel formájában. Olaszországszerte közkedvelt étel, vannak tartományok, ahol még az általános közkedveltségnél is jobban odavannak érte, egyúttal nagy mesterei is a habkönnyű gnocchinak.

Brassói aprópecsenye Húsimádótól
Négy és fél percben megnézhetitek, hogyan készül az igazi, ízletes brassói aprópecsenye Húsimádó konyhájában.
A Mama húsos gombóca
A Mama húsos gombóca mindent visz, gyerekkoromra ha visszagondolok ez tipikusan az az étel volt, amivel mindig nagyon boldoggá tett minket. Sokszor dupla, vagy tripla adagot készített, hogy vigyünk magunkkal haza is, persze nem ellenkeztünk. Ilyen finomságot senki más nem csinált a családban.
Burgonya-krémleves sült baconnel
Az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben hozzáférhető zöldség, ami szinte minden kamrában ott van, és amiből - többek között - nagyon szuper és krémes levest lehet készíteni.
Spenótos gnocchi koktélrákokkal
A gnocchitól nem kell megijedni, ő a magyar gombócok olasz tesója, pont ugyanúgy készül, mint ahogy a gyümölccsel töltött gombócot készítik a magyar konyhákban.
Fóliában sült rakott csirke
Ki ne szeretné az egyszerű, ám mégis zajos sikerrel kecsegtető recepteket? És azt tudjuk rég, hogy az az étel, amiben csirke és krumpli van, rossz nem lehet.
Francia bableves kecskesajt pestóval
Nem különösebben szeretem a babételeket, de időnként, ilyen különleges stílusban nagyon tudok rajongani érte. A csúcs extra még benne a kecskesajtból készített pesto.
Óriás gnocchi
Minden népnek megvan a maga burgonyás galuska receptje, bár az olaszok járnak élen a gnocchi készítésben. Észak-Olaszországban nagy kedvenc ez a változat, jóféle vörös borral öblítik le. Ez a recept is bizonyítéka annak, hogy a legegyszerűbb a legjobb.
Kelbimbós krumplileves gyulai kolbásszal
Kevés olyan ételalapanyag van, amelyből annyi minden lehetne készíteni, mint a krumpliból. Ezért aztán tulajdonképpen elmondható, ha krumpli van otthon, biztosan nem maradunk éhesek.
Krumplilepény, a sokoldalú kedvenc
Régesrégi recept, sváb származású nagyanyám készített gyakorta ilyen lepényt akár főételnek, akár valamilyen leves mellé kísérőnek tálalta, hogy egy tányér levessel is jól lakjunk akár. Húsok mellé is kiváló köret.
Burgonyafánk, a királyi köret
A burgonyafánkkal még gyerekkoromban ismerkedtem meg, amikor nagyanyám zseniális vadasait ezzel körítette. Emlékszem, ahogy a kis fánkocskák ügyesen forogtak az olajban, amikor az egyik oldaluk pirosra sült, készségesen átfordultak a másikra.
Krumplilepény kukoricával
A burgonya mindig jó választás, ha egyszerű, gyors vacsora ötletre van szükségünk. Szinte mindig van otthon - és legyen is! -, és ezerféle módon variálhatjuk.
Húsgolyók zöldségágyon
Izgalmas recept, amelyben egyszerre készíthetjük el a húst és a köretet. Igazi hétvégi recept.
Mediterrán paprikáskrumpli
Csirkemell, burgonya, padlizsán, paradicsom, olívaolaj, nem is kell más egy tányérnyi boldogsághoz. Ezek a mediterrán népek tudnak valamit az élet értelméről!
Virslis partifalatkák
Ha virslit használunk a konyhában, legyen szó bármilyen ételről, lehetőség szerint törekedjünk arra, hogy a lehető legjobb minőségűt válasszuk. Érdemes mindig elolvasni a csomagoláson található információkat, nagyon hasznosak.
Újhagymás palacsinta Szilviától
Nem szokványos palacsinta receptjét kaptuk Gayer Taubert Szilviától, ez inkább átmenet a palacsinta és a tócsni között. Akár önálló ételként, akár köretként is tálalhatjuk.
Sajtos burgonyagombóc
Ami krumpliból van, az számomra csak jó lehet. Amikor először találkoztam ezzel a recepttel, azonnal beleszerettem, és rekord gyorsasággal ki is próbáltam, no és persze nem csalódtam benne.
Paradicsomos ponty - burgonyapürével
Szeretjük a halat rántva, halászlének is, ám gyakran szerepel nálunk az ünnepi asztalon paradicsomos formában. Burgonyapürével tálalva igazi ünnepi fogás. Ideje kipróbálnod!
Sütőtök leves
Ősz végétől kezdve egész kora tavaszik megtalálhatjuk a piacon a sütőtököt. Válasszunk akár kanadait, akár nagydobosi magyart, csodálatos süteményeket, tortákat, sőt, leveseket is készíthetünk belőlük. Olyan gyönyörű színe van, hogy attól mindenkinek jó kedve lesz.
Német burgonyaleves
Remek élmény volt 1800 méter magasan, egy hüttében kanalazni ezt a forró, tartalmas levest, de nem volt kevésbé jó az sem, amikor elkészítettem a saját konyhámban. A németek tudnak valamit, ha krumpliról van szó, az egyszer biztos!
Samoza
Közép-ázsiai tésztaétel, melyet vagy sütőben, vagy olajban sütnek ki. Tölteléke vagy zöldség, vagy darált hús, jellemzően bárány. Háromszög alakúra formálják, Indiában nem maradhat el mellőle a jellegzetes mentaszósz.
Füstölt sajtos burgonya saláta
Ezzel a salátával nyugodtan előállhatunk az ünnepekkor is, hiszen bármilyen rántott vagy sült hús mellé kiváló. Az alma és a füstölt sajt együtt is nagyon jól harmonizálnak, a burgonyával és a kissé savanykás tartás mártással pedig egészen különleges aromákat hoznak létre.
Burgonyasaláta majonézzel, tojással
Karácsony táján gyakrabban készítünk burgonya salátát, mint egyéb időszakokban, jól jön a rántott hal mellé, vagy egyéb húsételek mellé köretnek. Ez a verzió kicsit krumpli, kicsit tojás saláta, és annak, aki mindkettőt szereti, ideális párosítás.
Krumplis pogácsa
Van-e jobb egy langyos, pihe-puha, friss pogácsánál? Aligha. Egy pohár teával vacsorára is jó, sörrel, fröccsel meg bármikor jöhet. Elképzelni sem tudom, hányféle variáció receptje járhat kézről kézre, de a sorba ez a darab is bátran becsatlakozhat, nagyon tuti darab!
Olasz burgonyatorta
Az olaszok mindig is tudták a tutit, főleg ha főzésről volt szó. Gondolnád, hogy főtt krumpliból pompás édességet lehet varázsolni? Én is csak meregettem a szemem, mikor találkoztam a recepttel, és muszáj volt kipróbálni. Bizony, a végeredmény igencsak jó lett!
Zöldfűszeres burgonyasaláta
Érkezik a krumplisaláták idénye, most megmutatom az én legnagyobb kedvencemet. Amúgy a hagyományos ecetes-hagymás krumplisalátát szeretem a legjobban, de azt leginkább karácsonyra tartogatom. Ez a zöldfűszeres, majonézes változat is nagyon kellemes, jó szívvel ajánlom. Nem hátrány, hogy a vendégség előtt egy nappal össze lehet állítani. Elkészítéséhez legjobb az apró szemű krumplit választani.
Töltött burgonya
Őszies hidegre fordult az időjárás, és azon nyomban eszembe jutott ez az étel. Télen szoktam igazából sütni, de most még paradicsom salsával, tejföllel épp a határmezsgyén mozgott a nyári és téli étel között. Ha elsőre készíti az ember, még kicsit pepecselősnek tűnik, de némi gyakorlatot szerezve pikk-pakk elkészül.
Csodaszarvasom Pápáról
Ennek a receptnek az a pontos elnevezése, hogy hirtelen sült szarvas szelet hercegnő burgonyával és erdei gyümölcsraguval. Pápán, a Villa Classica séfje készített el nekem ezt az őszi különlegességet. Természetesen a konyhán nincs idő recepteket írogatni, de Bódi Tünde, aki mindezt tálalta, segített ebben is nekem! A most következő étekben az ősz minden íze ott lapul, és alig várja, hogy kibontsa magát a számban!
Mátrai borzaska
Van széles e hazában olyan, aki ezt az ételt nem ismeri legalább hallomásból? A mai trendi éttermeket kivéve talán ott van minden magyar étterem étlapján, vagy ha ma nem is, de 6-8 éve még biztosan. Sokan szeretik, gondolom, sokan tudják is, miből áll ez az étel. Én is tudtam, és minden alkalommal, amikor társaságomban lévő ezt az ételt rendelte, megállapítottam, hogy na, ilyet aztán én soha! Tocsogott az olajban, hol feketére volt sütve, hol hóka színe volt, így azonnal lehetett tudni, milyen ízre számítsunk, keserűre, vagy inkább nyers krumpliéra és húséra. De az is lehet, hogy egyszerűen csak nem jó éttermekben fordultam meg az idő tájt.
Halas krumplilepény Mártinál
Ezt a receptet kényszerből találtam ki. Külföldről hazatérve üres volt a hűtő, ámde ebédnek lennie kell! Mi legyen? Nem volt otthon csak egy doboz paradicsomos halkonzerv meg némi krumpli. Ezt kreáltam, és nem hiába! Próbáld ki!
Vargányás sült pisztráng a Bakony aljából, ahogy Márti szereti
A pisztrángot is szeretem, a vargányát is, ez a fogás meg ennek az elegye. A Békás-szorosban tanultam, hogy a pisztrángot kukoricás lisztben kell megforgatni. A Bakony szélén pedig adja magát a vargányás krumpli! Próbáljátok ki!
Páratlan sajtkrémleves burgonygombóccal
Imádom a sajtot! No, és ebből most még egy leves is, az már pazar ötlet! Hát még milyen finom! A pápai Villa Classica séfje ezt biztosan tudta, amikor a férjemnek elkészítette ezt a remek levest! A cég munkatársa, Bódi Tünde azt is elmondta, hogy különlegességük nemcsak nekünk, hanem a sok-sok országból érkező vendégüknek is nagyon ízlik.
Négysajtos gnocchi
Gnocchit, és más burgonyás tésztákat készíteni egyáltalán nem ördöngösség. Azt nem állítom, hogy ugyanannyi időbe telik, mint a mirelitet kifőzni, bár a víz felforralása és a főzési idő ugyanannyi, azért a zacskó felvágása, valamint a gombóc tészta összeállítási ideje messze nem azonos. De megéri a plusz ráfordítás.
Kapros zöldbabfőzelék, ahogy a szomszédfiú szereti
Az ember azt gondolná, gyerekjáték egy főzeléket elkészíteni. Ám a kezdő háziasszonyok valószínűleg nem így vélekednek erről. Ifjú szomszédasszonyom faggatott útban hazafelé, hogyan készítse el úgy a zöldbabfőzeléket, hogy azt a párja is megemlegesse... Elmondtam, lépésről lépésre, ahogy én szeretem. Azóta a szomszédfiú is így kapja.
Krumplis ábécéskönyv
Szeptember elseje óta mind a csomagoltan, mind az ömlesztve árult étkezési burgonyáknál kötelező alkalmazni az új jelölési előírásokat. A jövőben többek között nem csak a fajtáról és a származási országról, hanem a jellemző főzési típusról is tájékozódhatnak a vásárlók.
Filléres karcsúsító sültcsirkém
Csak könnyű ételek esnek jól a legmelegebb napokban, és szerencsére még most is élvezhetjük a nyár utolsó sugarait! Ilyen napokra találtam ki e receptet. Aki félti a sütőjét, hogy majd tele lesz sütésből származó fröcsögéssel, vagy nincs teflonos tepsije, használja a szinte fillérekért beszerezhető sütőzacskót! Remek találmány!
Sajtos sonka - burgonyás bundában sütve
Bár igazán szép nyárias időnk van, most mégis bundába öltöztettük a sonkát és a sajtot. A gyors vacsora különlegességét a kapros fűszerezés és a burgonyatakaró adta.
Burgonyasaláta csodás lila hagymával
Nálunk a burgonya minden formája az elsők között szerepel! (Nem véletlen! A férjem kereskedelmi hajón volt tengerész, és annyi rizst szállított, hogy ma gyakorlatilag rá se tud nézni!) Ezt a salit mindketten szeretjük, mert például a hétvégeken, hideg sültek mellé elképesztően finom, de kaláccsal reggelire is különleges!
Mámorító fűszeres borjúoldalas
Mindenféle oldalas mindenféle elkészítési módja nálunk nyerő. A férjemnek gyerek kora óta ez a kedvenc húsétele. Így aztán igyekszem mindent kihozni a csontos darabokból. Igazából nincs nehéz dolgom, mert az a hús, amiben benne van a csont is, biztosan kiváló ízű lesz. A sör pedig csak rásegít! Ne félj, ha gyerek is van a családban, mert az alkohol elpárolog belőle! Próbáld csak ki!
Lila álom, sárga vadítás - P&P módra
Fiatal kolléganőm extravagánsnak tűnő recepttel rukkolt elő a minap. Nem merészség, ötletesség kell egy ilyen remek fogáshoz! Online-os főszerkesztőnk, Timár Gigi ezúttal is kitett magáért, a selymesen ragyogó lila, és a vadító sárga színt választotta őszi menüje főszereplőjének! Ámulat!