Életforma.hu

GASZTRO

Gnocchi kalauz

A ma ismert gnocchit nagyjából  az 1880-as évek óta üdvözölhetjük itáliai konyhák tányérjain népszerű primi piattiként, azaz előétel formájában. Olaszországszerte közkedvelt étel, vannak tartományok, ahol még az általános közkedveltségnél is jobban odavannak érte, egyúttal nagy mesterei is a habkönnyű gnocchinak.

Ilyen tartomány például Abruzzó, Friuli, Velence vagy Veneto. Ezeken a tájakon járva kihagyhatatlan élmény egy nagy tál gnocchi elfogyasztása.

Gnocchit készíteni egyáltalán nem ördöngősség, egyetlen dolog kell mindenképpen hozzá, és ez a jó minőségű, nagy szárazanyag tartalmú burgonya. A köznyelv ezt "lisztes" burgonyának hívja, ami annyit tesz, hogy a burgonyának viszonylag kicsi a nedvességtartalma. A legjobb minőségű gnocchit akkor készíthetjük, ha sárga héjú fajtát választunk, és ezt héjában, sütőben sütjük meg. Ekkor ugyanis a főzéssel nem szív magába plusz nedvességet a krumpli, ennek következtében kevesebb lisztre lesz szükségünk a tészta összeállításához. És minél jobban spórolunk a liszttel, annál finomabb gnocchit tálalhatunk.

Összegyűjöttük kedvenc gnocchi receptjeinket, válogassatok belőlük!

Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

A vargányás gnocchi az ősz ajándéka. ilyenkor tele vannak a piacok szebbnél szebb erdei gombákkal, ezek ára sajnos elég borsos, a vargányáé is több ezer forint. Nem kell belőle túl sok, mert az íze igencsak intenzív, de arra nagyon figyeljünk oda vásárláskor, hogy garantáltan ne legyen bogár rágta, férges a gomba, amit veszünk, mert az nemcsak nagy bosszúság, de a pénztárcánkat érzékenyen érintő kár is.

Nagy kedvenc a négysajtos változat is, amelybe érdemes legalább egy karakteres ízű sajtot választani, jó szívvel ajánlom ehhez a kéksajtokat, de mehet bele parmezán, ementáli is, ki mit szeret. A sajtokat tejszín fogja össze mártássá.

 

 

Társítsuk a krumplinudlit egészséges, finom zöldségekkel, padlizsánnal, cukkinivel, paprikával, fürdessük meg az egészet házi paradicsom mártásban, és máris kész a Michelin-csillag gyanús vacsora.

Zsálya és parmezán a titka az osztrák óriás gnocchinak, melynek az elkészítési módja némiképp eltér a klasszikusétól, de megéri a kísérletezés.

Jöhetnek az egészséges megoldások is, amikor a burgonyát sütőtökre, a fehér lisztet pedig alternatív lisztekre cseréljük, mint a mandulaliszt, a nyílgyökérliszt és a zabpehely liszt. Ha ezeket használjuk, inzulinrezisztensként vagy cukorbetegként sem kell lemondanunk a gnocchi élvezetéről.

Itt egy másik egészséges receptúra, szintén zabliszttel készült, teljes kiőrlésű zsemlemorzsába forgatva, tejföllel, édesítővel megkoronázva, amitől némiképp jófajta túrógombócra is hasonlít a nudlink.

Végül mutatunk egy nagyon meggyőző változatot, amelyben az  édesburgonya a főszereplő  (jóval egészségesebb, mint a burgonya), a mártás pedig juhtúró, tejszín és medvehagyma elegye. Hát lehet ennek ellenállni?


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.