Hozzávalók:
Gombóchoz:
1 kg burgonya
15-20 dkg liszt (én teljes kiőrlésű zablisztet használtam)
2 tojás sárgája
2 ek zsír, vagy olaj
1 mokkás kanál só
Pörkölthöz:
0.5 kg sertéslapocka
0,5 kg vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
Fűszerek (só, bors, fűszerpaprika, kömény)
olaj
Mártáshoz:
500 g tejföl
250 g csiperke gomba (használhatsz különlegesebb extrább fajtát is, akkor még jobb lesz)
Díszítéshez:
fél csokor petrezselyem zöldje
2 dl tejföl
Elkészítése:
A sertéslapockából egyszerű pörköltet készítek, az apróra vágott hagymát olajon megfuttatom, majd hozzáadom a kb. 1 x 1 cm-es kockákra vágott húst. Miután kérget kapott, mehet bele a fűszerpaprika, majd a többi fűszer is, a fokhagymát is hozzáadom összetörve. Amennyiben teheted, akkor ne az elejétől fogj neki, hanem egy korábbi alkalommal a klasszik sertéspörköltből fagyassz le ehhez a recepthez! Nincs ezzel sem gond, csak kicsit sok időbe telik elkészíteni.A burgonyát sós vízben megfőzöm, majd hagyom hűlni, de még melegen hámozom meg, majd összetöröm, és összekeverem a tojással, a zsírral és a liszttel, sózom, majd tésztát gyúrok belőle. A hús és a gombóc tészta arányának pontos meghatározására nem tudok tuti biztos megoldást, szinte biztos, hogy valamelyikből marad egy kicsi majd. A pörköltből a húskockákat kihalászom és aprítóban összedarálom, majd lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra kinyújtom a tésztát, kockákra vágom és a darált hússal megtöltöm, majd gombócot formázok belőle. Készíthetsz kisebb és nagyobb gombócokat is, nálam a 10 x 10 cm méretű kockák jöttek be.
A gombóc formázása: a tészta sarkait átlósan összenyomom, majd a kezemmel gombóccá gyúrom, úgy, hogy közben a töltelék ne jöjjön ki. A gombócokat sós vízben kifőzöm, miután feljönnek a víz tetejére, még néhány percre van szükség. A mártáshoz a pörköltszaftot felforralom, tejföllel összekeverem, végül én át szoktam az egészet turmixolni, hogy a kis hagymadarabok eltűnjenek belőle. A gombás szafthoz a gombát megpucolom, felszeletelem, majd olajon megpirítom. Nálunk a családban mindig van, aki kevésbé szereti a gombát, ezért nem az egész mártásba szoktam beletenni, hanem kb. csak a felébe. Önálló gombapaprikást is készíthetsz hozzá, úgy is nagyon finom.
Lefagyaszthatod, ha maradt belőle, ebben az esetben érdemes a gombócot és a mártást külön csomagolni és úgy eltenni.