Életforma.hu


Pusztapörkölt marhalábszárból

Pusztapörkölt marhalábszárból 

Népszerű és laktató étel a pusztapörkölt, a bográcsozós bulik kedvelt fogása. Sokféle húsból elkészíthető, használhatunk hozzá sertést, marhát, combot, lapockát vagy éppen marhalábszárat. És természetesen az is el tudja készíteni a pusztapörköltöt, akinek nincs kertje.
Hortobágyi húsos palacsinta

Hortobágyi húsos palacsinta 

Gasztronómiai berkekben állandóan megy a vita arról, hogy eredetileg milyen húsból kell készíteni, és lehet-e darálni a tölteléket vagy inkább csak a hús apróra vágása ajánlott. Nehéz igazságot tenni és nem is biztos, hogy szükséges, mint annyi minden máshoz, a Hortobágyi palacsinta elkészítéséhez is többféle változat létezik.
Bácskai rizses hús jó sok lecsóval

Bácskai rizses hús jó sok lecsóval 

Mi történik akkor, ha a pörköltet összeházasítjuk a rizses hússal? Megszületik a Bácskai rizses hús. Ez a közkedvelt étel eredetileg egy szerb, kemencés étekből vált hazánk egyik kedvenc fogásává. A hagyományos receptúrának ugye sertés pörkölt az alapja, de mi ezt most megbolondítjuk egy kis lecsóval.
Pörkölt parádé!

Pörkölt parádé! 

A pörkölt egy igazán magyaros fogás, így erre az ételre valóban azt lehet mondani: ahány ház, annyiféleképpen készítik, megszámlálhatatlanul sokféle recept létezik. Ezúttal nem csak egy klasszikus, egyben könnyen elkészíthető változatot mutatunk be nektek, hoztunk egy programajánlót is mellé.
Házi kacsazúza pörkölten

Házi kacsazúza pörkölten 

Szívesen elnéznek a kacsazúza fölött az ínyencek a húsboltos pultnál. Pedig nincs igazuk! Ez valami csoda! Megmondom őszintén, eredendően én is kacsamellért mentem kedvenc baromfihúsosomhoz az erzsébeti piacra, de amikor megláttam a zúzát, nem tudtam ellenállni! A gyönyörű kacsamell csodás lett, és a zúza meg isteni! Sajnos elkövettem egy nagy hibát: csak fél kilót vettem...
Asztúriai babpörkölt

Asztúriai babpörkölt 

Mély, kelta hagyományai vannak az asztúriai konyhaművészetnek. Ebből természetesen nem maradhat ki a fehér bab és a kolbászuk, a chorizo sem. Fabada az elnevezése a leveses, de inkább pörköltes ételnek, amit cserépedényben készítenek. Íme a legegyszerűbb változat, amit spanyol tapasztalataim után egy kicsit magyarra fordítottam…
Falusi zúzapörköltem

Falusi zúzapörköltem 

Egy idős nénitől tanultam valamikor ezt a receptet Zagyvarékason. Margit néni azt vallotta, hogy egy üveg bornak mindig kell otthon lennie a kamrában. Lám, lám,. most is hasznát vettem! Valami remek a zúza szaftja egy kis borrral feljavítva!  
Kacsazúza pörkölt zablisztes házi galuskával

Kacsazúza pörkölt zablisztes házi galuskával 

Nagyon szeretem a belsőségeket, ezért gyakran kerül az asztalra nálunk belőlük - írja Pammer Livi. Gyönyörű friss kacsazúzát vett, amiből most egyszerű pörköltet főzött - vastag szafttal és zabliszttel kiegészített házi galuskával.
Falusi zúzapörkölt Mártinál

Falusi zúzapörkölt Mártinál 

Sokan ódzkodnak a belsőségektől, pedig a tévhitekkel ellentétben egészségesek, finomak, és rendkívül változatossá teszik a heti menüt. Ezúttal a csirkezúzát választottam, de ugyanez a recept remekül működik libából vagy kacsából is! Vidéken, ahol mindig takarékosan főztek az emberek, mindent hasznosítottak. Nem véletlen, hogy ott találod meg a legjobb ízeket. A fogás további előnye, hogy egyszerre jó sokat készíthetsz belőle, és ha nem fogy el, nyugodtan lefagyaszthatod! Legközelebb csak egy mikró kell a finom ebédhez!  
Vörösboros marhapörkölt

Vörösboros marhapörkölt 

Jó sok hagymával , paradicsommal és paprikával olyan puhára főztem a pörköltet marhalábszárból, hogy szinte szétolvadt a szánkban a hús. Az igazság az, hogy én kenyérrel tunkolva szeretem igazán, de most készítettem mellé egy jó kis galuskát .

Vörösboros báránypörköltem 

Saját, jól bevált hentesem ajánlotta, hogy remek bárányhús érkezett, amikor épp tanácstalanul álltam a pult előtt, és valami újdonságra vágytam. Rögtön kaptam is az alkalmon! Akkora sikert arattam, hogy csak na! Egy falat sem mardt, és ahogy mondasni szokták, a mosogatógépnek sem akadt sok dolga! Feltétlenül próbáld ki! Erre is érvényes, hogy nagyobb adagot érdemes készíteni egyszerre, mert ízletesebb lesz!     

Márti hortobágyija 

Na, ez egy ízig-vérig magyar különlegesség! És persze otthoni kedvenc! Eredendően előtételként szerepel a nagy családi szakácskönyvben, de annyira laktató, hogy sokszor főételként is remekül funkcionál. Ilyenkor ősszel, amikor ránk köszöntenek az első hűvösebb esték, szívesen vacsorázunk is belőle. Ha vendéget vársz, akkor is nyerő falat! Ráadásul még előző nap elő tudod készíteni, és amikor csnegetnek, akkor dugod be a sütőbe átforrósítani. Isteni!  

Pörkölt különlegesség palacsintában 

Húsimádó barátunk Zoltán megmutatja, hogyan készíti el a pörköltet egészen különleges módon. Lehet utánozni, ez biztosan nagyon-nagyon finom és különleges!

Lusta asszony rakott káposztája 

Ez egy igazi hétfői egytál étel, amikor is a pörköltmaradékot újrahasznosíthatjuk. De ha még maradt a rizsből is, akkor valóban percek alatt elkészíthetjük ezt a káposztás finomságot vacsorára. Mellette még lustálkodhatunk is egy kicsit munka után...

Vörösboros vaddisznóragu 

Ritka csemege az átlagember asztalán a vaddisznó, inkább csak étteremben rendelünk, ha szerepel az étlapon, és persze ha szeretjük a vadhúst. De sose lehet tudni, mit hoz az élet, érdemes elsajátítani a ragu elkészítésének módját.

Bakonyi betyár batyu 

Valami jó kis előétel ötletén törtem a fejemet, mi az, amit mindenki szeret, látványos, nem megy rá túl sok időm, garantáltan minden van hozzá itthon. Biztos létezik ilyen recept, de ismertek, nyilván nem az egyszerű megoldást választottam, a finom és mindenki szereti, sőt még a látványos elvárások megmaradtak.

Ki a pörköltet szereti, rossz ember nem lehet 

Gondolnátok, hogy pörköltet a magyarok nagyjából az 1700-as évek vége óta főznek? Az ortodox pörköltben nincs más, mint a zsír-hagyma-paprika alapon pörkölt hús, egyetlen fűszere pedig - a paprika mellett - a só. A pörkölés a magyaros konyhatechnika egyik fontos művelete, lényege, hogy hagymás zsírban pörköljük a darabolt húst, és addig keverjük, míg vizét elvesztve zsírjára pirul. Tűzről levéve paprikázzuk, és utána kevés vízzel felöntve tovább pároljuk.

Sertéspörkölt 

Pörköltet készíteni nem nehéz ügy, de ismerni kell a jó pörkölt egy-két titkát. A legfontosabb a sok hagyma, amitől a pörköltnek tartalmas szaftja lesz.

A Mama húsos gombóca 

A Mama húsos gombóca mindent visz, gyerekkoromra ha visszagondolok ez tipikusan az az étel volt, amivel mindig nagyon boldoggá tett minket. Sokszor dupla, vagy tripla adagot készített, hogy vigyünk magunkkal haza is, persze nem ellenkeztünk. Ilyen finomságot senki más nem csinált a családban.

Másnapos körömpörkölt 

Nagyapám mestere volt a körömpörköltnek! Tőle tanultam ezt a receptet. Mindig is szerettem a cupákos kis darabokat! Megjegyzem a tyúkhúslevesből is mindig a lába volt a kedvencem! Ahogy mondani szokták, nem éppen karcsúsító fogás, de a sertésköröm valami isteni. Ez is az a fogás, ami akkor igazi, ha jó sokat készítünk belőle, a maradékot pedig lefagyasztjuk.

Csirkepörkölt galuskával 

Érdekes megfigyelést tettem, amikor körbekérdeztem a barátnőimet, ők hogyan készítik a csirke pörköltet. Nagy vonalakban hasonló az eljárás mindenkinél, apróbb fogásokban eltérhetnek a receptek egymástól. Én az alábbi módon készítem, és mindenkinek szívből ajánlom ezt a módot.

Rizses hús 

A rizses hús nem dekoratív étel, de nagyon finom, a magyar konyha klasszikusa, bár más konyhák is ismerik a hasonló ételeket. A lehető legegyszerűbben készíthető, azonban állagát eltalálni nem is olyan könnyű. A magam részéről - ha már választani kell - inkább kedvelem a szárazabb megjelenési formát, mint a szottyosat. Sajnos nemigen tudok mennyiségi tanácsokkal szolgálni, ki kell tapasztalni a hogyanját.  

Falusi libazúza pörköltöm 

Áldották a londoniak György korában a belsőségeket, a friss zöldségeket, a baromfit és a vadakat. Nem is véletlen, hiszen, a brit főváros lakossága nem is volt olyan egészséges, mint akkor. Gyerekkoromban a nagymamám készített fantasztikus zúzapörköltet csirkéből. Ezt fejlesztettem némileg tovább - amúgy "libásan". Szerintem nagyon finom! Feltétlenül próbáld ki!    

Vörösboros pörkölt dödöllével 

Igazi magyar pörkölt igazi magyar körítéssel. Bár sem a pörkölt, sem a tájjellegű magyar fogás, a dödölle sem tartozik a könnyű ételek közé, de azért a hűvösbe forduló őszök meg télen nyugodtan az asztalra kerülhet. Igen mutatós is, így akár ünnepi specialitásként is tálalhatjuk.

Gyors pörkölt savanyú káposztával – 15 perc alatt 

Hagyományos ízekkel készítettük ezt a 15 perces vacsorát. Alkotóelemei régóta ismerősek – hiszen akár székelykáposztának is nevezhetnénk ezt az egytálételt –, mégis van újdonsága. A villámgyors elkészítés.  

Székelygulyás 

Nem a székelyekről kapta a nevét, hanem egy múlt századi vármegyei főlevéltáros, Székely József volt ihletője ennek a pompás ételnek, mely sokban különbözik az eredeti gulyástól.

Bográcsban főtt marha és birkapörkölt 

A bográcsban főtt pörkölt is olyasmi, amiből nyáron kell jól belakni. Különleges íze nem reprodukálható a legjobb tűzhelyen sem.