Életforma.hu

GASZTRO

Sertéspörkölt

Pörköltet készíteni nem nehéz ügy, de ismerni kell a jó pörkölt egy-két titkát. A legfontosabb a sok hagyma, amitől a pörköltnek tartalmas szaftja lesz.

Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Hozzávalók:

1 kg sertéscomb (vagy lapocka, attól függ, ki milyen zsírosan szereti)

3 közepes fej vöröshagyma

zsiradék

pirospaprika, bors

1-1 darab paradicsom és paprika

ha éppen van otthon, egy ágacska zellerzöld

Elkészítés:

A jó pörköltnek egyetlen egy titka van, és az a hagyma. Aki egy fej hagymából készít pörköltalapot mondjuk egy kiló húshoz, az számítson rá, hogy vizes, híg lét fog találni a hús alatt. De hogy ez ne így legyen, vágjuk apróra a SOK hagymát (nem szentségtörés aprítógépet használni, azzal majdnem pépesre lehet dolgozni a cuccot), dobjuk a meleg zsiradékra, rögtön sózzuk meg. Ettől a hagyma levet ereszt, és nem megég, hanem elkezd főni, egy idő után pedig szétfő. Ezt a folyamatot elő szoktam segíteni azzal, hogy 20-30 ml vizet ráöntök az üvegesedő hagymára. Amikor ezt a vizet elfőtte, és zsírjára sült, hozzáadom a kockákra vágott húst. Ügyeljünk az egyforma darabokra, mert az nem finom, ha a kész ételben az egyik hús még elbírt volna némi főzést, a másik pedig már szálaira esik szét, olyan puha. Alaposan átpirítom a hagymán a húst, megvárom, míg elveszti nyers színét, majd hozzáadom a pirospaprikát. Én szeretem, ha van színe a pörköltnek, úgyhogy ezzel nem spórolok. Jön még egy-két tekerésnyi bors, a paprika és a paradicsom félbe vágva. Ezen a ponton adom hozzá a vizet a húshoz. Mindig nagyon kell koncentrálnom, hogy ne öntsek rá sokat, mert akkor vízben főtt hús lesz a vacsora. De valamiért hajlamos lennék pedig erre, úgyhogy koncentrálás! Lefedem a kuktát, az erősebb fokozatra kapcsolom (két állás van a kuktámon ugyanis), és úgy 12-15 perc múlva kész az étel. Ha több rajta a lé, mint szeretném, elforralom róla, kidobálom belőle a paprika- és paradicsom maradványokat, ízesítem még, ha kell. Ajánlom nyári pörköltek főzésekor a zellerzöld darabkát, fantasztikus ízt ad a húsnak.

Csirke pörkölt
Érdekes megfigyelést tettem, amikor körbekérdeztem a barátnőimet, ők hogyan készítik a csirke pörköltet. Nagy vonalakban hasonló az eljárás mindenkinél, apróbb fogásokban eltérhetnek a receptek egymástól. Én az alábbi módon készítem, és mindenkinek szívből ajánlom ezt a módot.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.