Életforma.hu

GASZTRO

Vörösboros vaddisznóragu

Ritka csemege az átlagember asztalán a vaddisznó, inkább csak étteremben rendelünk, ha szerepel az étlapon, és persze ha szeretjük a vadhúst. De sose lehet tudni, mit hoz az élet, érdemes elsajátítani a ragu elkészítésének módját.

Kép: husimado-eger.blog.hu

Hozzávalók:

80-100 dkg vaddisznó comb

3 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

2 szál gyökér

4 szál répa

40-50 dkg csiperke gomba

2-3 dl száraz vörösbor

4-5 szelet füstölt szalonna

1 ek barna cukor

1/2 l passzírozott paradicsom

1/4 ek morzsolt babérlevél

1/4 ek őrölt borókabogyó

só és bors

Elkészítés:

A vaddisznóhúst szépen megtisztítjuk, majd nagyjából egyenletes kockákra vagdossuk őket. Egy mélyebb tálba tesszük mindet, majd felöntjük jófajta száraz vörösborral az edényt. Félretesszük, közben pedig feldolgozzuk, felkockázzuk a zöldségeket.

Egy mélyebb serpenyőben kevés zsírt olvasztunk, majd a szalonna kockákat lepirítjuk. Egy evőkanálnyi barna cukrot karamellizálunk, majd a passzírozott paradicsom felét kicsit besűrítjük a szalonnás alapon. Beleszórjuk az apróra vágott vöröshagymákat - és még hagyjuk rotyogni az alapot.

Most már eleget áztak a húskockák a vörösborban, úgyhogy ők is mehetnek a paradicsomos, hagymás kombóba, majd fedő alatt elkezdjük puhítani az egészet. Közben persze fűszerezünk: só, bors, babér és boróka teszi teltebbé az ízeket. A 4 gerezdnyi fokhagymát apróra törjük, majd ők is mehetnek a rotyogó lébe.

Időnként kóstolgatunk, majd amikor már elkezdenek bepuhulni a húsok, akkor jöhet a felkockázott gyökér és répa tömeg, na meg még vörösbor, meg a maradék passzírozott paradicsom. Fedő a serpenyőre, majd ismét lassú párolás következik.

Ahogy már a répák is puhulnak, úgy jöhetnek a felkockázott csiperke gombák - és szinte teli is van az edény. Néhány perc rotyogás, ismételt kóstolás, esetleg fűszerezés - és már lehet is tálalni. Zoltán többi receptje itt.

Itt a tavasz, borban a malac!
A tavasz közeledtével egyre több zöld finomság kerülhet az asztalunkra, de nem szabad megfeledkeznünk a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében a kiváló húsételekről sem. Ilyen például a borban párolt vaddisznókaraj!


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.