Életforma.hu

GASZTRO

Vörösboros marhapörkölt

Jó sok hagymával , paradicsommal és paprikával olyan puhára főztem a pörköltet marhalábszárból, hogy szinte szétolvadt a szánkban a hús. Az igazság az, hogy én kenyérrel tunkolva szeretem igazán, de most készítettem mellé egy jó kis galuskát .

Kép: gasztrosagok.cafeblog.hu

Hozzávalók :

1 kg marhalábszár

4-5 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

zsiradék

őrölt pirospaprika

2 friss paradicsom

1 friss zöld paprika

őrölt kömény

őrölt bors

10-15 deka szalonna

víz

1,5 - 2 dl vörösbor

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágjuk és zsiradékon üvegesre pároljuk. A szalonnát kockázzuk, és a hagymánmegpirítjuk. A szalonnás hagymát meghintjük egy evőkanálnyi őrölt pirospaprikával, átkeverjük és vízzel felöntjük. A marhalábszárat kockázzuk, az esetleges felesleges zsiradéktól, inaktól megszabadítjuk, és a pörkölt alapba helyezzük. Sózzuk, őrölt borssal és őrölt köménnyel fűszerezzük, hozzáadjuk a szeletekre vágott zöldpaprikát, a félbe vágott paradicsomokat, a 2 gerezd pucolt fokhagymát, és vízzel felöntve elkezdjük főzni. A vörösbort megfeleztem, az egyik adagot akkor öntöttem hozzá, mikor körülbelül félig megpuhult a hús, a második adag bort pedig akkor, amikor már

teljesen megpuhult, de még legalább 5 percig főzzük. Sűrű szaftosra, puhára, omlósra főztem.

Galuska :

30 deka liszt

egy egész tojás

annyi víz, amivel a tésztát lágyra kikeverhetem

A lisztbe beleütöttem az egész tojást, sóztam, majd langyos vízzel a tésztát kikevertem, de nem kevertem teljesen simára, csak épp annyira, hogy az alkotóelemek teljesen összekeveredjenek. Egy lábasban vizet forraltam, sóztam ,és egy teáskanálnyi zsiradékot tettem hozzá, majd mikor már forrt, beleszaggattam a tésztát, közben 1x-2x fakanállal átkevertem a vízbe pottyant galuskákat. Mikor a galuskáink a víz tetejére jöttek, már kész is vagyunk vele, egy szűrőben leszűrjük hideg vízzel átmossuk és kevés zsiradékkal átkeverjük.

Tálaláskor csemegeuborkát és vegyes savanyúságot kínáltam mellé. Lívia további receptjei itt találhatók.

Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

 

 

Érdekes megfigyelést tettem, amikor körbekérdeztem a barátnőimet, ők hogyan készítik a csirke pörköltet. Nagy vonalakban hasonló az eljárás mindenkinél, apróbb fogásokban eltérhetnek a receptek egymástól. Én az alábbi módon készítem, és mindenkinek szívből ajánlom ezt a módot. De hogy milyen is ez a mód, a képre kattintva elolvashatod.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.