Életforma.hu

GASZTRO

Bográcsban főtt marha és birkapörkölt

A bográcsban főtt pörkölt is olyasmi, amiből nyáron kell jól belakni. Különleges íze nem reprodukálható a legjobb tűzhelyen sem.     

Marhapörkölt

Hozzávalók: 2 kiló marhacomb, 2 paprika, 2 paradicsom, 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 4 gomba, 4 deci vörösbor, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 15 deka füstölt szalonna, 2 nagy fej hagyma, 2 babérlevél, 1 kiskanál kakukkfű, ízlés szerint pirospaprika.

Elkészítése: a szalonnát kis tűzön kiolvasztjuk, majd az apróra vágott hagymát megpirítjuk rajta. Levesszük a bográcsot a tűzről, és ha kihűlt, pirospaprikát szórunk a hagymára. A kockára vágott húst beletesszük, fehérre pirítjuk, majd felöntjük a bor felével és annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, a sárga- és fehérrépát, a paprikát. Őrölt fekete borssal, erős paprikával, kakukkfűvel, apróra vágott fokhagymával és babérlevéllel fűszerezzük. Ha a hús félig megfőtt, megsózzuk, majd hozzáadjuk a vékonyra szelt gombát. Az elfőtt levet a maradék borral és vízzel pótoljuk, és a húst szaftjára sütjük.

Birkabográcsos

Hozzávalók: 2,5 kiló birkalapocka, 80 deka belsőség (máj, tüdő stb.), 60-80 deka vöröshagyma, 4 zöldpaprika, 4 paradicsom, 6 gerezd fokhagyma, ízlés szerint őrölt pirospaprika és köménymag, só, bors, 2 evőkanál zsír, 3 kiló megmosott, héjas burgonya, 60 deka juhtúró.

Elkészítése: a zsírral kikenjük a bogrács oldalát, majd felhevítjük a tűzön, beletesszük a felaprított hagymát, üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott húst, a hagymán megpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával. Sózzuk, borsozzuk, köményezzük, a zúzott fokhagymával ízesítjük, és felengedjük vízzel. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a felkockázott belsőségeket és a szintén kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot. Készre főzve a parázsban héjastól megsütjük a burgonyát, amelyet meghámozva, a friss juhtúróval megszórva köretként tálaljuk.

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2010/2. számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.