Életforma.hu


Így készítsünk hamisítatlan argentin marhasteaket!

Így készítsünk hamisítatlan argentin marhasteaket! 

Mi jut először eszünkbe Argentínáról? A tangó, a dél-amerikai hegyláncok, és persze a legendásan ízletes marhahús! Szerencsére már nálunk sem ismeretlen az argentin konyhakultúra, amibe a profi séfeknek hála budapestiként is könnyű beleszeretni, de akár otthon is megpróbálhatjuk elkészíteni az ikonikus rib-eye steaket.
Steak marhahátszínből - egyenesen Pammer Lívia sütőjéből

Steak marhahátszínből - egyenesen Pammer Lívia sütőjéből 

Igazán finom és jól elkészített steaket eddig csak Törökországban ettem. Nagyon fontos a hús minősége, az elkészítés mikéntje. Én magam még soha nem készítettem otthon, ez volt az első próbálkozásom, hogy egy jó steaket együnk. Egy kétkilós hátszín darabot bepácoltam, pár napig érni hagytam, majd másfél ujjnyi széles darabokra vágtam ... de kezdjük az elején. Milyen a jó alapanyag?
Sertés és marha satay dinnyesalátával

Sertés és marha satay dinnyesalátával 

Egy olyan grillételt hozok most az képzeletbeli asztalotokra, ami után biztos, hogy megnyaljátok a tíz ujjatokat. A húsrudak a fűszerektől, a citromtól és a füsttől olyan üde ízvilágot kaptak, amihez nagyon illik ez a spéci saláta. 
Ki a pörköltet szereti, rossz ember nem lehet

Ki a pörköltet szereti, rossz ember nem lehet 

Gondolnátok, hogy pörköltet a magyarok nagyjából az 1700-as évek vége óta főznek? Az ortodox pörköltben nincs más, mint a zsír-hagyma-paprika alapon pörkölt hús, egyetlen fűszere pedig - a paprika mellett - a só. A pörkölés a magyaros konyhatechnika egyik fontos művelete, lényege, hogy hagymás zsírban pörköljük a darabolt húst, és addig keverjük, míg vizét elvesztve zsírjára pirul. Tűzről levéve paprikázzuk, és utána kevés vízzel felöntve tovább pároljuk.
Pot au feu - fazék a tűzön

Pot au feu - fazék a tűzön 

A pot au feu (ejtsd: potofő) egy jó erős marhahúsleves, zöldségekkel, burgonyával tálalva, bagettel, mustárral, tormával körítve. Legalább 3 órát fő, de tulajdonképpen sok teendő nincs vele. Mennyei étel!

Szindbád álma - rózsaszín kötésben 

Aki csak olvasta Krúdyt, vagy látta a fantasztikus filmet, soha nem felejti el a nagy "velős jelenetet" Latinovits Zoltánnal és Dajka Margittal. Hölgyeim, és Uraim! Ez tehát az etalon! Számos variáció látott már napvilágot, hogy hogyan kell elkészíteni, de most megmutatom az én tutit megoldásom! Saját, nagymamis recept, de te a vasárnapi ebéded éke is lehet!   

Házi hagymás rostélyos Márti konyhájában 

Hagymát eszem hagymával...! Emlékeztek Scneider Mátyás fuvarozó küzdelmére Schneiderné őnagyságával és nem utolsó sorban Hyppollittal, a lakájjal? A második magyar hangosfilm sikere ma is töretlen. Vicces, hogy a mozi forgatására egy német cég bérelte a stúdiót és a felszerelést. A szerződésben benne volt, hogy amint felvette a német stáb a napi anyagot, magyar színészekkel magyarul is leforgatják ugyanazt. Annyira nem bíztak a sikerben, hogy még a lámpákat sem állították át az alkotók. A német variáció hetek alatt megbukott. Nálunk még ma is fogalom Kabos, Csortos, Haraszti Mici, a hagyma és még sokan mások!... 
Flamand sörös marharagu

Flamand sörös marharagu 

A Soproni megszervezte első Sörvacsoráját, hogy bemutassa a sörrel foglalkozó bloggerek számára a megújult Soproni Meggy- és Szilva Démont.  Az eseményen egy sörmester mesélt a barnasörök világáról, a megújult limitált kiadású sörökről és utána a bloggerek csapatokban főztek négyfogásos téli menüsort – mindegyik ételt az új Soproni Démonokkal ízesítve.
Mediterrán marharostélyos

Mediterrán marharostélyos 

Aki igazi déli ízekre vágyik, az könnyen elkészítheti ezt az ínycsiklandó marharostélyost. Még a nap is kisüt tőle...       
A vörös hús fogyasztása növeli a stroke esélyét

A vörös hús fogyasztása növeli a stroke esélyét 

Egy 30 ezer svéd nő bevonásával készült kutatás után a tudósok megállapították, hogy azok a hölgyek, akik sok vörös húst fogyasztanak, jobban kiteszik magukat az agyvérzés kockázatának.

Bográcsban főtt marha és birkapörkölt 

A bográcsban főtt pörkölt is olyasmi, amiből nyáron kell jól belakni. Különleges íze nem reprodukálható a legjobb tűzhelyen sem.