Hozzávalók:
- fejenként két velőscsont darab
- a megfelelő mennyiségű zöldségek, amit egyébként csontleves készítésénél használsz, vagyis négy adagnál kb. 40 dkg
- só, bors
- apróra vágott snidling
- bagett vagy egyszerű fokhagymás pirítós
Elkészítés és a nagy trükk!
Nem egy mágus találta ki, hanem a nagyim, aki nagyon vigyázott rá, hiszen akkoriban nagyon-nagyon ritkán lehetett igazi velős csontot kapni. Tehát válassz mindig friss, élénk rózsaszínes, 4-5 cm-es, mindkét végén nyitott (így tuti, hogy van benne velő!) csontokat. Mosd le hideg vízzel, picit itatgasd meg, majd mindkét felét alaposan sózd be! Ez a trükk! Hagyd így minimum úgy fél óráig. (Ha előző este teszed ugyanezt, csak jobb lesz, majd be a hűtőbe, mert a velő gyorsan romlik!) Szóval tégy fel vizet, és úgy hidegen tedd bele a besózott csontokat.
Kezd főzni lassan. Ha már a só "elállta" az utat, nincs gond! A csont íze isteni a levesben, had főjön! A velőnek gyakorlatilag elég fél óra, de így ízletesebb is lesz maga a leves. Közben a megfelelő zöldségeket megtisztítod, felvágod, és a végén beledobod: a lényeg, hogy az íze benne legyen, és ropogós is maradjon! De most figyeljünk a velőre: készíts ki szalvétát. Piríts kenyeret, de ha van időd, szerezz be egy eleve fokhagymával ízesített félkész bagettet, és süsd ki. Szedd ki a velős csontokat egy tányérra, a szalvétával fogd körbe, és üsd ki a velőt! Azonnal kend a forró pirítósra! Sózd, borsozd, ha van egy pici snidlinggel is megszórod! Azonnal enni kell! Ez a másik trükk! Csak így jó! Nem éppen fogyókúrás, de nagyon finom falat! Aki fél az elhízástól, egész vékony kenyeret pirítson, és tényleg csak nagyon vékonyan kenje meg a pirítóst! Állítom, hogy mennyi magyaros falat! Jó étvágyat!
Kedves Barátnőim, Barátaim! Akár hiszitek, akár nem, ez a nyár fociról és az olimpiáról fog szólni! Pasis kaja pedig van! Ezt hívom a szurkoláshoz - és a jó hangulathoz - fontos eszköznek! Itt egy másik ötlet, és hamarosan bedobhatod ezt is! Biztos siker!