Életforma.hu

GASZTRO

Szindbád álma - rózsaszín kötésben

Aki csak olvasta Krúdyt, vagy látta a fantasztikus filmet, soha nem felejti el a nagy "velős jelenetet" Latinovits Zoltánnal és Dajka Margittal. Hölgyeim, és Uraim! Ez tehát az etalon! Számos variáció látott már napvilágot, hogy hogyan kell elkészíteni, de most megmutatom az én tutit megoldásom! Saját, nagymamis recept, de te a vasárnapi ebéded éke is lehet!   

Forró velő fokhagymás, pirított bagetten, Kép: László Márta

Hozzávalók:

  • fejenként két velőscsont darab
  • a megfelelő mennyiségű zöldségek, amit egyébként csontleves készítésénél használsz, vagyis négy adagnál kb. 40 dkg
  • só, bors
  • apróra vágott snidling
  • bagett vagy egyszerű fokhagymás pirítós

Elkészítés és a nagy trükk!

Nem egy mágus találta ki, hanem a nagyim, aki nagyon vigyázott rá, hiszen akkoriban nagyon-nagyon ritkán lehetett igazi velős csontot kapni. Tehát válassz mindig friss, élénk rózsaszínes, 4-5 cm-es, mindkét végén nyitott (így tuti, hogy van benne velő!) csontokat. Mosd le hideg vízzel, picit itatgasd meg, majd mindkét felét alaposan sózd be! Ez a trükk! Hagyd így minimum úgy fél óráig. (Ha előző este teszed ugyanezt, csak jobb lesz, majd be a hűtőbe, mert a velő gyorsan romlik!) Szóval tégy fel vizet, és úgy hidegen tedd bele a besózott csontokat.

Egy kis filmtörténet...
1971-ben mutatták be Huszárik Zoltán filmjét. Operatőre Sára Sándor volt. A szakma nem hitte, hogy Krúdy Gyula írása maradandóan megfilmesíthető lehet. Mégis sikerült. Vágó Nelly jelmeztervező koronázta meg a látványt. ( Forrás: 303 magyar film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) A téma festményszerű megjelenítést ma is tanítják.

Kezd főzni lassan. Ha már a só "elállta" az utat, nincs gond! A csont íze isteni a levesben, had főjön! A velőnek gyakorlatilag elég fél óra, de így ízletesebb is lesz maga a leves. Közben a megfelelő zöldségeket megtisztítod, felvágod, és a végén beledobod: a lényeg, hogy az íze benne legyen, és ropogós is maradjon! De most figyeljünk a velőre: készíts ki szalvétát. Piríts kenyeret, de ha van időd, szerezz be egy eleve fokhagymával ízesített félkész bagettet, és süsd ki. Szedd ki a velős csontokat egy tányérra, a szalvétával fogd körbe, és üsd ki a velőt! Azonnal kend a forró pirítósra! Sózd, borsozd, ha van egy pici snidlinggel is megszórod! Azonnal enni kell! Ez a másik trükk! Csak így jó! Nem éppen fogyókúrás, de nagyon finom falat! Aki fél az elhízástól, egész vékony kenyeret pirítson, és tényleg csak nagyon vékonyan kenje meg a pirítóst! Állítom, hogy mennyi magyaros falat! Jó étvágyat!

Kedves Barátnőim, Barátaim! Akár hiszitek, akár nem, ez a nyár fociról és az olimpiáról fog szólni! Pasis kaja pedig van! Ezt hívom a szurkoláshoz - és a jó hangulathoz - fontos eszköznek! Itt egy másik ötlet, és hamarosan bedobhatod ezt is! Biztos siker!   


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.