Megpróbáltam körbejárni a témát, és úgy döntöttem, nem részletezem, hanem az itt található oldalt ajánlom szíves figyelmetekbe - írja Lívia. Kiválóan leírja a marhasteakek fajtáit. A húst többféleképpen süthetjük, ki ki ízlése szerinti sütési fokozattal. Egy kis mankó, hogy melyik sütési forma mit takar:

Blue: A húst kis pirított szalag övezi, belül nyers, és még csak átmelegedve sincs. Most, hogy egymás után minden fokozatot végigkóstoltunk, úgy látjuk, nem sok értelme van, akkor már carpaccionak jobb az a hús, mert steaknek a rare, medium rare ízletesebb.
Rare: A húst nem túl széles pirított szalag övezi, belül nyers, langyos.
Medium rare: A húsimádók üdvözítő fokozata, széles pirított szalag, belül még nyers, teljesen átmelegedve. Kifejezetten ízletesebb, mint a rare.
Medium: Bátortalan húsevők bátran ehetik így, a hús belül sem nyers, ellenben még szélesen szép rozé.
Medium well done: A hús itt már teljesen át van sütve, belül a közepén még egészen halvány rózsaszín csík húzódik és nedves.
Well done: A hús teljesen átsütve, de nedveit megőrizve kerül az asztalra. Belül sem rózsaszín.
Tehát nálam marhahátszínből készült el a steak, mediumot és medium well done-t sütöttem.
A pác: mustárral vékonyan átkenve, olajjal teljesen felöntve, letakarva 4 napig hűtőben pihent.
Aznap mikor sütésre került a dolog, kb. 2 órával a sütés előtt kivettem a hűtőből. Másfél ujjnyi vastag szeletekre vágtam, majd felhevített serpenyőben mindkét oldalon 3- 3,5 percig sütöttem. Sóztam, frissen őrölt borssal fűszereztem. Ezután rácsra helyeztem, és konyharuhával letakarva annyi ideig pihentettem amennyi ideig sült. Ha idegenkedünk a “véres ” hústól, a sütési időt meghosszabbíthatjuk, de könnyen kiszárítható és cipőtalpszerűvé tehetjük ezt a nagyszerű húsféleséget. Én is inkább a sültebb steak felé hajlok, de próbáltam úgy belőni, hogy a medium és a medium well done közé essen valahova a sütési fokozatom. Porhanyós, szaftos és ízes marad így a hússzelet.
Köretként sütőben sült cikkekre vágott rozmaringgal, sóval szórt burgonyát és mézes mustárt kínáltam hozzá.