Életforma.hu

GASZTRO

Vargányás sült pisztráng a Bakony aljából, ahogy Márti szereti

A pisztrángot is szeretem, a vargányát is, ez a fogás meg ennek az elegye. A Békás-szorosban tanultam, hogy a pisztrángot kukoricás lisztben kell megforgatni. A Bakony szélén pedig adja magát a vargányás krumpli! Próbáljátok ki!   

Kép: László Márta

Hozzávalók két pisztrángkedvelőknek:

  • 2 pisztráng
  • 1 citrom
  • 2 ek (kukorica)liszt (a kukoricától isteni íze lesz!)
  • forró olaj

Hozzávalók a körethez:

  • 2 nagyobb burgonya
  • 20 dkg vargánya kockára vágva
  • 5 dkg reszelt sajt
  • fél póréhagyma karikázva
  • 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • bors

Elkészítés:

Csutakold le a két krumplit, és héjában tedd fel főni sós vízben. Tisztítsd meg a gombákat, vágd kockára, kevés vajon dinszteld meg a pirított hagymával. Ízesítsd sóval, borssal, fokhagymával. (Nem szoktam összeturmixolni, mert imádom a fogam alatt a gombadarabokat!) Ha krumpli megfőtt, vágd ketté, közepéből kanalazd ki a puha burgonyát, keverd össze a már kész masszával. Töltsd vissza az egészet a héjas burgonyába, szórd meg a reszelt sajttal. Tedd forró sütőbe!

Alaposan mosd meg a pisztrángokat, majd itatgasd le. Sózd, borsozd, tégy rá pici citromlevet. Hempergesd meg kevés (kukorica)lisztben, majd hirtelen süsd ki forró olajban. Lehetőleg a halak ne érjenek össze!

Jöhet a tálalás, tedd középre a pisztrángot, két oldalára a vargányás burgonyafelet a rásült sajttal. Nagyon-nagyon finom! Imádni fogod!

Pisztráng roston mandulával, zöldségnyárssal
A pisztráng legzamatosabb halaink egyike, roston elkészítve pedig még azoknak is érdemes megpróbálkozniuk vele, akik nem különösebben rajonganak a halakért. A grill adta különleges illat, aroma és a vele együtt készített zöldségek felejthetetlenek. Próbáld ki a szobagrillen is!

 

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.