Kukoricaliszt cikkek

Déli (Cajun) stílusú csirkemell, tojásos tortillával
Amerika déli államaiban hasonló módon készítik a csirkesültet. Az, hogy ez most Cajun, Soul, Kreol vagy éppen Tex-Mex stílus, annak eldöntése nem az én dolgom. Több étterem készíti a csirkesültet, főleg New Orleans környékén. A különböző hagyományok, stílusok már alaposan összekeveredtek. Ez a fajta „rántott hús” kevésbé tudja megszívni magát olajjal, sütés közben. A végén a panírozásból maradt lisztből és tojásos-tejből, lepényeket sütnek, és zöldsalátával a sült mellé tálalják.

Krémes pulyka egy tálban
Kifejezetten őszi egytálétel ez a recept. Elsőre nehéznek tűnik, de nem az! Az a legjobb, amikor már érezzük a sütőből érkező illatokat, és csak úgy serceg a teteje! Ez is Dosso Gabi páratlan ajánlata! Ne hagyd ki!

Egyszerű, hagymás kukoricakenyér
A képeken látható egyszerű és olcsó kenyér kukoricalisztből készült. Nem okvetlenül kell többféle lisztet kevernünk ahhoz, hogy jó, gluténmentes kenyeret ehessünk. Sok esetben ugyanis a gluténmentesen, házilag készíthető kenyerek többféle liszt felhasználásával készülnek. Gyakran azért nem fogunk hozzá az elkészítésükhöz, mert pont olyan, pont annyi lisztfélénk éppen nincs a spájzban. A boltban kapható kenyerek és lisztkeverékek drágák, nem mindenki engedheti meg magának, nem is minden boltban beszerezhetők. Mi most egy nagyon egyszerű, olcsó alternatívát mutatunk azoknak, akik nem idegenkednek a kukoricaliszt használatától. A kukoricaliszt a bolti gluténmentes lisztkeverékek egyik alapvető hozzávalója is, mert glutén nélkül is jól tűri a kelesztést, és a sütést. Tésztáját hagymával ízesítettük, a sikért útifűmaghéjjal pótoltuk.

Kukoricapogácsa
Egy kis pogácsa mindig jól jön! Az a cukrászda, amelyik nem tud jó pogácsát készíteni, az már ne is próbálkozzon nálam! Az ugyanis nem nehéz, de odafigyelést igényel! A szikkadt, szögletesre vágott darabokat pedig egyenesen ki nem állhatom! Ez a kukoricás változat viszont egyenesen nyerő!

Kínai csirkemell póréhagymával
Már akkor szerettem a távol-keleti konyhát, amikor csak egymásnak küldözgetett receptes füzetekből ismerkedtem vele. Majd úgy hozta az élet, hogy ott tölthettem fél évet, és több ország gasztronómiai különlegességeit is végigkóstolhattam! Ma már nálunk is kapható szinte minden fűszer vagy alapanyag, azért néhány receptet némileg - úgymond - magyarosítottam -. Íme itt egy remekül sikerült példány!

Kukoricás-fokhagymás buci
Egy tökéletes szendvics alap. A kukoricaliszttől jó állagú, és szép színű lesz a tészta, és beltartalmi értéke is magas. A fokhagymától pompás illata lesz. Diétázóknak és tudatosan táplálkozóknak változatosságot nyújt. És amikor sül, hmmmmm, azt hiszem a vámpírok messze elkerülik a konyhánkat.

Citromos húsvéti kalács
Kalács nélkül nincs húsvét, akkor sem, ha mondjuk valaki nem szereti a sós füstölt sonka mellé az édeskés kalács ízét. Kalács márpedig kell, és kész!

Pupusa
Gyors vacsorának, otthoni tízórainak vagy uzsonnának, vasárnapi brunch-hoz is kiváló, nagyjából percek alatt elkészül, és nagyon finom. Salvador nemzeti eledele állítólag, nevét pupúszának ejtik, és biztos vagyok benne, hogy arrafelé még az enyémnél is finomabbat - és szebbet! - készítenek, de én a sajátommal is nagyon elégedett voltam.

Kukoricaleves
Nyáron, amikor van friss kukorica, készítsük abból, a többi időszakban megfelel a konzerv is. Bátran ízesítsük úgy, ahogyan szeretjük, lehet kicsit csípős, fűszeres, az is nagyon jól áll a kukoricának.
Vargányás sült pisztráng a Bakony aljából, ahogy Márti szereti
A pisztrángot is szeretem, a vargányát is, ez a fogás meg ennek az elegye. A Békás-szorosban tanultam, hogy a pisztrángot kukoricás lisztben kell megforgatni. A Bakony szélén pedig adja magát a vargányás krumpli! Próbáljátok ki!
Gyorsan kevert macedón sós pite
Ez a gyorsan kevert pite most nem édes, hanem sós. Önállóan, de akár egy jó gulyás leves mellé is kiváló. A délvidékről érkezett a recept. Érdemes kipróbálni!